, , , ,

emBIO baktérium 5 l

   Vásárolj legalább 30000 Ft értékben, és csomagod ingyen kiszállítjuk!
Összehasonlít

7000 Ft
egységár: 1400 Ft /l

Az emBIO aktivált mikrobiológiai készítmény olyan környezetet alakít ki, amelyben a mikroorganizmusok tevékenysége által az erjedéssel történő lebontás kerül előtérbe, és a rothasztó folyamatok visszaszorulnak.
A növények életfolyamatainak és az optimális környezet kialakításának támogatásával javuló termelési színvonal érhető el. A betegségek és kártevők elterjedése visszaszorítható, ezáltal jobb minőségű, egészséges termények állíthatók elő.  Az emBIO aktivált mikrobiológiai készítmény jótékony hatása már az első évben észlelhető, de évről évre fokozódik. Ezzel párhuzamosan a felhasznált emBIO mennyiség csökkenthető. Az emBIO-ban úgy válogatták össze a fotoszintetizáló és tejsavbaktériumok, élesztő-, sugár- és moszatgombák asztalközösségét, hogy azok egymás anyagcseréjét segítve, a természetben velük együtt élő növények, és a talajban élő hasznos szervezetek fejlődését segítsék.

Alkalmazható a talajélet élénkítésére, talajoltásra, talajkezelésre, állománykezelés és szárbontásra.
Jó eredményeket lehet elérni a kiskerti és dísznövény felhasználásban, erősebb növény gyökérzet, betegségeknek ellenállóbb, egészségesebb növények.

Az Effektív Mikroorganizmusok rendszere olyan környezetet alakít ki, melyben a mikroorganizmusok által az erjedéssel történő lebontás kerül előtérbe, és a rothadás megszűnik. A növények életfolyamatainak támogatásával optimális termelési színvonal érhető el, a betegségek visszaszoríthatóak és jobb minőségű termények hozhatók létre. Az emBIO élelmezés-egészségügyi szempontból tiszta anyag, patogén, genetikailag módosított szervezeteket nem tartalmaz.

A termék használható mind a hagyományos, mind az ökológiai gazdálkodásban. (II-3107/5/2007 sz. Gyártási és forgalmazási engedély, K-581/09 sz. Biokontroll igazolás)

Az emBIO aktivált mikrobiológiai készítmény olyan környezetet alakít ki, amelyben a mikroorganizmusok tevékenysége által az erjedéssel történő lebontás kerül előtérbe, és a rothasztó folyamatok visszaszorulnak.

Az emBIO baktériumtrágya mind szántóföldi, mind kiskerti felhasználásra alkalmas.

 

TALAJOLTÁS

JAVASOLT TECHNOLÓGIA
20-30 liter emB10/ha 200-300 liter vízhez keverve. A talajoltást évente egyszer vagy kétszer, aratás után, illetve szántás, kombinátorozás, vetés előtt 10-14 nappal kipermetezve, és azzal egy menetben, de legkésőbb 1-2 napon belül 15-20 cm mélyen bedolgozva a talajba kell elvégezni. Fontos, hogy a talajon lévő elhalt és élő növényi részekre permetezzük ki és ezekkel együtt munkáljuk be a talajba.
Várható hatása:

 • Javítja a talajminőséget, lazább szerkezetű, morzsalékos talajt eredményez
 • Lebontja a talajban felhalmozódott szerves anyagokat, szármaradványokat
 • Segít a talajban felhalmozódott vegyszermaradványok lebontásában
 • Javítja a talaj vízháztartását és tápanyagszolgáltató képességét
 • Élénkíti a természetes talajéletet
 • Növeli a talaj N tartalmát (a légköri nitrogén megkötés 70%-kal nő)
 • Intenzívebb gyökérfejlődés és tápanyagfelvevő képesség
 • Hatására 10-40%-kal nagyobb terméshozam várható (22.1 q/ha terméstöbblet csemegekukoricánál – BIOPOINT Kft)
 • Javulóterményminőség, magasabb antioxidáns tartalom, jobb beltartalmi értékek, ízletesebb termés
 • Fokozódik a növények betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenállóképessége (kísérlet hervadásos betegségek és lisztharmat kezelésére -Árpád Biokontroll Szentes, Hortobágy HNP, Mezőhegyesi Ménesbirtok, Úrkút, Szarvas)
 • Fokozódok a növény stressztúró képessége (fagy- és aszálytűrő képesség-javulása)
 • Nő a termés eltarthatósága mikrobiológiai készítmény

 

KOMPOSZTÁLÁS

JAVASOLT TECHNOLÓGIA
1 m3 komposzthoz 1 liter emB10 kipermetezése. Újabb szervesanyag hozzáadásakor 1 dl/m3 emBlO kijuttatása szükséges.
Várható hatása:

 • A komposztálás hatékonyságának növekedése (a komposztálás időtartamának csökkenése)
 • Tápanyagfeltáródás javítása
 • A kész komposzt N tartalmának növekedése (a nitrogén ammónia formájában nem illan el)
 • A talaj természetes mikrobiális életének fokozása
 • A talajban felhalmozódott növényvédőszer-maradványok lebontásának elősegítése
 • Idő- és munkaerőráfordítás megtakarítása (nincs szükség a komposzt átforgatására)

 

ÁLLOMÁNYKEZELÉS

JAVASOLT TECHNOLÓGIA
300 liter vízhez keverjen 3-5 liter emB10-t és permetezze a növény lombozatára. Mindig vegye figyelembe a kezelni kívánt növényállomány lombfelületének nagyságát és ehhez igazítsa az emBlO mennyiségét.
Alkalmazás:

 • Szántóföldi növény kultúrákban (gabonafélék, napraforgó, kukorica): 1-3 alkalommal a virágzás, termésérés időszakában
 • Zöldség- és gyümölcsfélék, szőlő: 4-7 alkalommal vagy heti gyakorisággal az intenzív növekedés — virágzás — zöldérés időszakáig

Várható hatása:

 • Intenzívebb gyökérfejlődés és tápanyagfelvevő képesség
 • Várhatóan 10-40%-kal nagyobb terméshozam (22.1 q/ha terméstöbblet csemegekukoricában – BIOPOINT Kft, 0.5 t/ha terméstöbblet őszibúzában – Úrkút)
 • Javuló terményminőség, magasabb antioxidáns tartalom, jobb beltartalmi értékek, ízletesebb termés
 • Fokozódik a növények betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenállóképessége (kísérlet hervadásos betegségek és lisztharmat kezelésére – Árpád Biokontroll, Szentes; gombás fertőzés kezelése szőlőben – Badacsony; meggyben – Szolnok; őszibúzában – Mezőhegyes, Hortobágy, Úrkút)
 • Fokozódok a növény stressztúró képessége (fagy- és aszálytúró képesség javulása)
 • Nő a termés eltarthatósága

 

DÍSZ- ÉS SZOBANÖVÉNYEK / VIRÁGÁGYÁS / FÜVEK

JAVASOLT TECHNOLÓGIA
Szobanövények: 1 liter locsolóvízhez 10ml emB10-t keverve öntözze a szobanövényeket a megszokott módon és rendszerességgel Kerti dísznövények: az öntözéssel történő kezelés mellett a lombtrágyaként is alkalmazható. A permetlé elkészítéséhez adagoljunk 2-6 ml emB10-t literenként és permetezzük le a növényeket.
Virágágyások: 10 m2-nyi területre 2 dl emB10-t 10 liter vízhez adva kell a területre kijuttatni és nem túl mélyen bedolgozni a talajba. Lombtrágyaként 3-4 hetente 2 liter vízhez 40 ml emB10-t adagolva alkalmazható a növényekre permetezve. A kertben keletkezett elhalt növényi részeket helyezzük a tövekhez és permetezzünk rá 10m2-ként 60 ml emB10-t 6dl vízzel keverve kora reggel vagy este, ez segít az elhalt növényi részek lebontásában.
Gyepek: A füvesítés előtti és az évenkénti, kora tavaszi talajoltás mellett rendszeres kezelést is végezzünk 1:300 arányú emB10: vízoldattal locsoljuk be a gyepet. Öntözőrendszerekben 1:1000 arányú hígításban használhatjuk fel a gyepek és a kert öntözésére.
Várható hatása:

 • Már néhány kezelés után a növények dúsabbak, egészségesebbek lesznek, stressztűrő képességük fokozódik, ellenállóbbá válnak a környezeti hatásokkal szemben
 • A talaj tápanyagellátottsága és az természetes talajélet intenzitása fokozódik
 • A kezelések hatására a növényzet szöveti állománya erősebb és ellenállóbb, a növények levele és a gyep zöldebb lesz mikrobiológiai készítmény

 

TAVAK KEZELÉSE EM-BIO-val

Az EM technológia felhasználását tekintve korlátlan lehetőségekkel bír. Legyen szó mezőgazdasági, állattenyésztési, környezetvédelmi vagy éppen háztartási alkalmazásról mindenhol haszonnal vethető be. Nincs ez másképp a szennyvíz és az élővizek lágyiszap kezelésében sem, ahol segítségével tiszta, antioxidánsokban gazdag és szagtalan víz nyerhető.
Az EM alkalmazásának fontossága természetes és mesterséges vizekben.
A túlzott szerves anyag felhalmozódás a felszíni vizekben az élet számára kedvezőtlen folyamatokat indukál, mint például az algák és a cyanobaktériumok túlzott mértékű elszaporodása, amelyek az oxigénháztartást felboríthatják és toxinokat is termelnek, az oxigénhiányos környezetben történő rothadás, mely során mérgező gázok (kénhidrogén és ammónia) keletkezhetnek és ide sorolható maga az eutrofizáció jelensége is.   Sajnos az ember generálta és a természetes keletkező szennyező forrásokat, -amelyből végeredményben iszap képződik- nem lehet megszűntetni végérvényesen egy felszíni vízterületen. A folyamatosan keletkező iszaptömeget időközönként el kell távolítani, amelyre eddig csak mechanikai megoldások léteztek, de ezeket sok esetben nehéz kivitelezni és a költségvonzataik is jelentősek.   Az EM használatával nemcsak az algapopuláció szorítható vissza, nemcsak a mérgező gázok tűnnek el, hanem az iszap vastagsága is csökken (akár 50%-al) azáltal, hogy a mikroorganizmusok az üledékben lévő szerves anyagokat feltárják és azok a táplálékláncba épülve hasznosulnak.
Az EM-BIO aktivált mikrobiológiai készítményt, amely a növénytermesztésben használható, mint minden más „szert” tilos a folyókba, állóvizekbe, vízfolyásokba, tározókba juttatni.
Azonban hivatalosan is használható vízkezelésre, ugyanis rendelkezik egy kiegészítő engedéllyel. Nemhogy nem káros a vízi élővilágra az EM-BIO, de nagyban hozzájárul, segíti a biológiai egyensúly helyreállítását. Megszünteti a szennyező anyagok káros hatásait, elkerülhető és, mint fentebb említettük már megszüntethető használatával az eutrofizáció, amely ma igen komoly problémát jelent az állóvizeinkben.

A tavakat két nagy csoportra oszthatjuk:
kerti tavak        és    az egyéb tavak
(kb. 0-0,5 ha)          (horgásztó, termelő tavak kb. 0,5 ha felett)
Ez a csoportosítás nagyon fontos, hiszen ez elsőként említett csoportban nincs meg a táplálékhálózat összes eleme (zooplankton legtöbbször hiányzik) így az EM-BIO nem tud tökéletesen működni, ahogyan azt teszi a nagyobb méretű horgász, illetve termelő tavaknál!
Alapjában véve az EM-BIO önmagában nem alkalmas a kerti tavak algásodásának meggátlására, de a víz minőségi paramétereit nagymértékben javíthatja. A Zeolit kőőrleményekkel kombinálva viszont rövid idő alatt (1-2 kezelés) szép, letisztult tóvizet kaphatunk! A fonalas algák visszaszorítását nem lehet az EM BIO-val megoldani, azt mechanikai vagy kémiai úton lehetséges eltávolítani. A lebegő algák esetében fontos az, hogy milyen alga (pl. zöld-, kovaalga) van jelen a vízoszlopban. Az egyik legfontosabb továbbá, hogy a bakterioplankton szervezetek (korábban kékalgák) közül melyek azok a nemzetségek, amelyek jelen vannak az ökoszisztémában.
Egy kerti tó kezelésénél figyelembe kell venni, hogy milyen a tóvíz és a tápláló víz fizikai, kémiai és biológiai tulajdonsága. Ezeket mérésekkel lehet ellenőrizni.
Tavak javasolt kezelése EM-BIO-val:
A tavak kezelése kora tavasztól késő őszig javasolt. A rendszeresség időjárástól függően általában 4-5 hét. Nyári kánikula esetén javasolt 1,5-2 hetente egy kisebb kezelést eszközölni!            FONTOS, hogy a kezelés előtt ellenőrizzük, hogy a keringtető szivattyú berendezés ne tartalmazzon olyan kiegészítő részt (mint pl: UVC lámpa vagy rézszűrő), ami a mikrobára károsító hatással van!
Tavaszi időszak kezdetén 1,5-2,5 litert EM-BIO /10 m3 a szükséges dózis kerti tavak esetén. Ez a mennyiség egy indító mennyiség, amelyet az időközi kezelések esetén csökkenthetünk 15-20 %-kal.
Kezelés fázisai:
I. fázis: A tó nagyságától függően a kimért EM-BIO mennyiség 1/2 részét töményen kell kijuttatni a vízbe. Ne egy helyre öntsük ki az EM-BIO-t, hanem körülbelül (felosztva a tó felszíni felületét) 2-3 m2-ként néhány deciliter
II. fázis: 1 m3vízhez 50-100 g Zeolit kőpor szükséges. Első kezelésnél ajánlott a 100g/m3zeolitotkijuttatni. Mérjük ki a tavunk kezeléséhez szükséges Zeolit kőpor mennyiséget. Ennek a mennyiségnek az ¼ részét rakjuk egy tálkába majd a fennmaradó 1/2 rész EM-BIO-ból öntsünk hozzá annyit, hogy egy masszaszerű anyagot kapjuk. Ebből a masszából golyócskákat formálunk és ugyanúgy, mint az előbb az EM-BIO kijuttatásánál itt is körülbelül 2-3 m2ként juttassunk ki egy-egy kisebb EM-BIO-Zeolit golyócskát
III. fázis: A megmaradt EM-BIO kipermetezése. Vízzel felhígítva (lehetőség szerint a tó vizével hígítsuk; 1:3 keverési arányba EM-BIO:VÍZ) kézi vagy motoros permetezőbe a tó felületére illetve a part menti részeire egyenletesen, teljes lefedettséggel kipermetezni. Az egyenletes kijuttatás rendkívül fontos! Lehetőség szerint a permetező porlasztófeje minél apróbb cseppekre porlasszon.
IV. fázis: Az utolsó, de egyben fontos része a kezelésnek a Zeolit kőpor tófelszínre való kiszórása. Ez történhet kézzel, kertészásó vagy más egyéb számunkra optimális eszköz segítségével. A kőpor maga semleges kémhatású és a pufferkapacitást növeli, tehát segít a pH érték normalizálásában, szinten tartásában. A kőpor a kijuttatott mikrobák szaporodását segíti illetve a kiszórásuk esetén a felületükön megtapadó algákat a tó aljára ülepítik, ahol pedig az EM-BIO elbontja azokat. Mennyisége a tóvíz minőségétől függ. Fontos, hogy ügyeljünk a kőpor mennyiségére, mivel túlzott adagolása esetén pont az ellenkező eredmények, vagyis az algák túlszaporodását eredményezheti.
A FENTEBB EMLÍTETT ADAGOLÁSI ARÁNYOKNÁL NAGYOBB MENNYISÉGET NE ALKALMAZZUNK