Tanácsaink

Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdésekre és problémákra a válaszainkat, hátha Te is hasonló cipőben jársz, talán hasznosíthatod mások kárának tapasztalatait vagy talán olyan kérdést tettek fel, amit még nem fogalmaztál meg magadban, de hasznos lehet számodra is. 

További kérdések esetén is készséggel állunk rendelkezésedre szaktanácsadásunkkal: kérd visszahívásunkat!Koi Mánia

Szeretném megszüntetni a kerti tavam, mert nem bírok vele.

Pontec PonDuett 3000
Pontec PonDuett 3000

Mit tegyek?

Gyakran megkeresnek minket, hogy segítsünk megszüntetni tavukat, mert csak csalódásuk volt benne. A víz zavaros volt a szűrőt hiába takarították rendszeresen nem tudták elérni az áhított látványt.
Szerencsére biztatásunkra és tanácsainknak köszönhetően általában még adnak egy esélyt a tavuknak és egy újabb beruházással, új szűrőt választanak megfelelő útmutatás mellett, majd boldog tó tulajdonosokká és visszajáró vendégeinké válnak. Örök igazság: egyszer kell jót vásárolni!

Azt hiszem betegek a halaim, kihez fordulhatok?

Kérjünk segítséget a szakkereskedőtől, ha betegségre gyanakszunk halaink körében. A korrekt kereskedő segít, és nem rázza le magáról a problémát, még akkor sem, ha nem az ő hala okozza a gondot. Tehát keress minket bizalommal, minden esetben megpróbálunk segíteni neked és halaidnak. A beteg halak kezelése és kórmeghatározásuk oldalunkon részletes információt talál a leggyakrabban előforduló betegségekről, ahol minden betegségre gyógymódot is ajánlunk. -> Tovább olvasok a halbetegségekről

Úgy hallottam, hogy a kerti tavi halaimat nem szükséges külön táppal etetni. Igaz ez?

Koi spirulina haltáp
Koi spirulina haltáp

Veszélyesen téves feltevés, hogy halainkat nem szükséges haltáppal etetni. Szintén veszélyes halaink számára, ha kutya, macska számára készült táppal etetjük őket. Egyre sűrűbben találkozunk olyan vevőkkel, érdeklődőkkel, akik azt az információt kapták valahonnan, hogy nem kell halainkat etetni, mert elég táplálékot találnak a halak a tóban.
Azok a tavi halak, melyeket nem etetnek haltáppal rendszeresen, csak vegetálni fognak és elsorvadnak. A telepítést követően azért maradnak kisméretűek és halovány színűek. Ha belegondolunk egy kicsit, mi is találhatnánk erdőn – mezőn magunk számára táplálékot, de az egészséges táplálkozásunkhoz a teljes értékű, változatos étel a kielégítő, amit ha nem a piacról vagy az élelmiszerboltokból kellene beszereznünk, akkor igencsak gondban lennénk.
Kereskedésünkben nagyon kedvező áron találhatóak a halak nagyságához megfelelő méretválasztékú haleledel fajták. Etesd megfelelően kedvenceidet! Kérés esetén szívesen megmutatjuk, hogy pontosan mennyi táp szükséges kifejezetten halaid számára! -> Tovább keresgélek a haltápok között!

Etethetem a halaimat kutya, macska vagy pulyka táppal is?

Ez a megoldás szintén elég veszélyes halaink számára. A tápok összetételét úgy alakítják ki, hogy alkalmazásukkal az adott fajtájú állatnak megfelelő legyen az emésztése. A túl zsíros táp a koi májának káros elzsírosodásához vezet. A nem megfelelő tápértékkel rendelkező, a vitamindús etetés hiányát halaink szintén hamar megsínylik. A megfelelő tápok esetében nagymértékű illetve normális a bélben történő felszívódás és ez normális mennyiségű a székletet eredményez, ami a tó tisztán tartásánál is nagyon fontos szempont. Ugye tudjuk, hogy a kutyánknak mikor megfelelő a tápláléka, mert szemmel látható rendszeresen a végtermék. Az alacsony tápértékű eledelek nagy mennyiségű ürüléket eredményeznek, miközben kutyánk hiánytünetet produkál. Halaink esetében a tóban erről nem mindig tudunk egyértelműen megbizonyosodni, ezért bízzuk a táp összetételét a tudósokra, biológusokra. Általában egyébként sem az a célunk, hogy kövérre hízlalt halakat tartsunk. Sokkal inkább szeretnénk minden szempontból egészséges, életerős halakat látni kerti tavunkban. Szeressük tehát annyira őket, hogy a számukra is legmegfelelőbb táplálékról gondoskodunk. -> Tovább keresgélek a haltápok között!

Teltvirágú gólyahír Caltha palustris
Teltvirágú gólyahír Caltha palustris

Horgász vagyok! Vihetek haza a kerti tóba zsákmányt?

Sok esetben az elhullás visszavezethető a természetes vízből hozott, étkezési hal, illetve természetből hozott vadnövény betelepítésére.
Soha ne vigyünk haza halakat horgászatból a kerti tavunkba! A természetes tavakban a halak átesnek bizonyos betegségeken, melyek már nem betegítik meg őket, de a betegséget továbbra is hordozzák és így továbbadják azt, megbetegítve a kerti tavi halainkat.
Ilyen esetekben a drágán vásárolt, nemesített halaink pusztulnak el először. Megoldásként azt javasoljuk, hogy döntsünk: vagy tartsunk étkezési halakat tavunkban vagy kizárólag ellenőrzött egészségű nemesített halakat. Fogadjuk el, hogy a kettő nem fér meg együtt.

Kerti tó építéséhez szükséges engedélyt kérnem?

Egy visszatérő és igen ingoványos téma, hogy egy kerti tó pontosan mekkora mérettől engedély köteles.

Jelenleg az 50 m3-nél, vagyis 50.000 liter űrtartalmúnál nagyobb vagy 1 méternél mélyebb kerti tóra vagy úszótóra vonatkozik medenceépítési engedélyeztetési procedúra. Azonban a kerti tó kivitelezési gyakorlatunkban még nem sikerült arról információt kapnunk, hogy az építési hatóság hogyan méri le a pontos térfogatot vagy a pontos mélységet.

Mit tegyünk, amikor elutazunk?

Gerven automata etető
Gerven automata etető

Inkább ne etessük napokig, minthogy helytelenül legyenek táplálva halaink. Ha pár napig nincsenek a halak etetve, még jótékony diétának is betudhatjuk. Ráadásul a halak utazásunk alatt etetés nélkül is találnak némi természetes táplálékot a vízben például szúnyoglárvát.

Házilag gyártott haltápokról alkotott véleményünk

Házilag nem lehet jó haltápot „gyártani”” Mire minden egészséges összetevőt beszereznénk, elérkeznénk a nagy kérdéshez, hogy hogyan szerezzük be a megfelelő technológiát a gyártáshoz? Ami meg sem térül soha egy kerti hobbitó esetében.

Vezessünk naplót

Jól fog jönni egy precízen vezetett napló a tóval kapcsolatos műveletekről: mérési eredmények, kezelések, karbantartások, vízcserék, halak hozzáadása. Ez később sokat segíthet a problémák megoldásában.

Tartsuk a kémiai teszteket tisztán.

Vízteszt labor készlet
JBL TestLab Koi – Vízteszt készlet

Rendszeresen tisztítsuk ki a méréshez használt fiolákat (az öblítés nem elég). A vásárolt tesztekre írjuk rá a vásárlás dátumát, és – ha a csomagoláson más nem szerepel – a folyadék alapúakat egy évnél, a tabletta és por alapúakat két évnél tovább ne használjuk. Alaposan gondoljuk meg, mielőtt bármilyen anyagot juttatunk a tóba.

Ismerjük tavunk pontos kapacitását és kezelés esetén gondosan mérjük ki az adagokat.

Tartsuk észben, hogy általában jobb nem csinálni semmit, mint kémiailag kezelni a vizet, különösen ha nem vagyunk biztosak benne, hogy probléma van a vízzel. Több hal pusztul el helytelen gyógyszeres és kémiai kezelésektől, mint ammóniamérgezéstől. Arról nem is beszélve, hogy a mindenféle felesleges kezelésektől a halakon és a vízben élő paraziták, meg egyebek rezisztensé válnak a használt szerekre. Ezáltal, ha gond van, gyakorlatilag nem fogunk tudni segíteni a halakon – legrosszabb esetben végig kell néznünk azok pusztulását.
Legtöbbször a kezdődő probléma első jelei a halakon vehetők észre. Ha megváltozik viselkedésük, itt az ideje elővenni a vízteszteket. Mivel egyébként is a halak figyelése a legjobb dolog egy tóban, ne mulasszunk el rendszeresen eltölteni egy kis időt halainkkal, hogy megismerjük őket.


További ajánlott oldalak:aranyhalak2
szaktanácsadáshogyan vásároljunk – szállítás

Figyelmünket minden érdeklődőnkre kiterjesztjük!

Keress minket telefonon (20) 80 20 100 vagy
kérd visszahívásunkat!