Tavaszi kerti tó

Tavaszi tó nagytakarítás

Avagy, hogyan takarítsuk ki tökéletesen a tavunkat

A tavasz már a nyakunkon van, ideje felhagyni a télen megszokott heverészéssel és körbe nézni a tavunk körül. Bár az ágy és a heverő még hívogató lehet, de a halainknak és a kerti tónak jót fog tenni már egy kis törődés. És ez konkrétan azt jelenti, hogy a tavunkat lassan újra kell indítanunk. Legyen itt pár tipp arra nézve hogy hogyan tudjuk a tavunkat a legjobb formába hozni az új szezon kezdetére.

Tó takarítási tippek

Tóporszívó Iszapszívó PondoVac Prémium
Tóporszívó Iszapszívó PondoVac Prémium

Amint a jég elolvad a tavon, az első dolgunk a jobb idő beálltával ( 15 C fok körül ), a tó tökéletes kitakarítása legyen. Ha az ősz folyamán nem takartuk le hálóval a tavat, a levelek illetve más hulladékok is beleshettek a tóba és lassan elkezdenek rothadni a vízben, ami nem túl jó hír. A tóporszívók nagyon jó eszközei  ennek a munkának, a tó alján lévő üledék kiszivattyúzásának. El kell távolítanunk tehát az aljzaton lévő szennyeződések nagy részét. Ha kis tavunk van, esetleg halak nélkül, akkor jó megoldás lehet a tó teljesen leeresztése, kitakarítása és újratöltése. Arra figyeljünk hogy ne használjunk a tisztításhoz semmilyen vegyszert. A magas nyomású mosó erre nagyon jó megoldás lehet.

Ha ősszel jól kitakarítottuk a tavat, akkor ez a munka megspórolható és azonnal üzembe is helyezhetjük a szivattyúkat, és a szűrőket. Ha a tavunk koszos, jobb először kitakarítani, mivel a szennyeződések folyamatosan el fogják tömíteni a szivattyút. A szivattyúnkat megfelelően kell méretezni, ami azt jelenti, hogy a tó teljes vízmennyiségét át kell tudni forgatnia, 1, maximum 2 óra alatt. Ha halakat is tartunk a tóban, nagyon fontos egy bio-filter használata, a káros ammónia semlegesítésére. A nagyobb jobb elve, a szűrők esetében is igaz. Egy nagyobb szűrő arányaiban kevesebb törődést igényel a szezon folyamán, illetve egészségesebb vizet jelent a halaink számára. A tavasz az az időpont amikor beolthatjuk hasznos baktérium kultúrával a biológiai szűrőnket. Ez vagy por vagy folyadék formájában elérhető a kereskedésekben. Ez felgyorsítja a hasznos baktérium telepek kialakulását és gyorsan javítja a vízminőséget. A bontó baktérium kultúrák viszont épp a szerves anyagok lebontását segítik a tó fenéken, ezeket is használjuk időről időre, megakadályozva a káros üledék képződését.

Tavaszi tóHogyha a tavunkban vannak halak is, nem szükséges a teljes vízmennyiséget kiszivattyúznunk. Használjunk egy nagy hálót, amivel nagyon szépen ki lehet merni a tó fenekén összegyűlt szennyeződéseket, ideális estben használjunk iszapszívót, ami nagyban megkönnyíti munkánkat.

Próbáljuk a munka során ne nagyon felkavarni a vizet, mivel ez stresszelheti a halakat. Ebben a korai időszakban a halak még nagyon érzékenyek a zavarásra a hosszú telelési és koplalási időszak miatt. A legjobb, ha megvárjuk a 13-15 C fokos hőmérsékletet ezekkel a munkákkal, ugyanis ez a hőfok az, ahol már újra beindul a halak immunrendszere. Jó ötlet lehet még egy 20-25%-os részleges vízcsere is.

Távolítsuk el a tó széléről az elhalt növényi részeket illetve a tóban lévő egyéb, pl tavi rózsa maradványokat is. Ha szükséges tőosztással osszuk szét, illetve ültessük át őket. Ez jó idő arra is, hogy tápanyaggal lásuk el a tavi nővényeinket.

Koi táp - Coppens Coarse
Koi táp – Coppens Coarse

Halak

Most, hogy a tó már tiszta, a halaink felé fordíthatjuk figyelmünket. Ha a tóban teletettük a halainkat, próbáljuk meg minél előbb szemrevételezni őket, betegségek jelei után kutatva. Keressünk rojtos, szakadt úszókat, nyílt sebeket, sérült pikkelyeket a testen. A halak most nagyon sérülékenyek, mivel a hosszú telelési időszak alatt kiéheztek és gyenge az immunrendszerük. Ha bármilyen jelét is látjuk betegségnek, azonnal kezdjük meg a megfelelő kezelést, mivel az idő kulcskérdés a halak gyógyulását illetően. A legjobb az etetéskor megfigyelni a halainkat, mivel ekkor közel vannak a felszínhez. Ha már az etetésről beszélünk, a halak emésztése függ a víz hőmérsékletétől, melegebb vízben jobban emésztenek, ezáltal több tápot is igényelnek a növekedésükhöz. Alapszabály hogy nem etetünk 10 C fok alatt, mivel a halak képtelenek megemészteni a tápot, bár már ennének.  10-12 fokos víz hőmérsékletnél elkezdhetünk alacsony fehérjetartalmú tápot adni nekik. 12-15 C fok körül naponta adhatunk nekik tápot, 15 fok fölött már naponta kétszer etethetjük őket és lassan elkezdhetjük adni nekik a magasabb fehérje tartalmú tápokat is, ezzel is támogatva a megfelelő növekedésüket.

Víz minőség

A jó minőségű, egészséges víz beállítása és megtartása, kulcsfontosságú a koi tartásban. Ha a vízminőség gyenge, a halaink előbb vagy  utóbb megbetegszenek. A folyamatos víztesztelés az egyetlen módja annak hogy lássuk a vizünk állapotát. A víz beállítása és megtartása, különösen tavasszal fontos ezeket figyelni. Ha bármelyek ezek közül is magas értékeket mutatnak, részeleges vízcsere ( 25-30% ) segíthet megelőzni a katasztrófát.

Növények a tóban

A növényeknek nem csak díszítő szerepük van a tóban, hanem számos fontos egyéb célt is szolgálnak. A növények segítenek kontrollálni az alganövekedést, javítják a vízminőséget azáltal hogy a felhalmozódott káros melléktermékeket felveszik a tóból. Árnyékolásukkal segítenek beállítani egy kellemesen temperált vízhőmérsékletet a nagy melegben, a halakat védik a közvetlen napfénytől, a kis halaknak elbújási lehetőséget kínálnak. Megfelelően megválasztott növényekkel egészséges egyensúlyt alakíthatunk ki a tavunkban növények és állatok között.

Jó munkát kívánunk! 🙂

Jöjjön el Ön is Szent Iván Éji kertlátogatás és vásárlás eseményünkre! Szeretettel várjuk!

2023. 06. 24-én, szombaton 20-23 óra között várjuk Önt is sok szeretettel és kedvezményekkel üzletünkben és bemutatókertünkben. Részletes program Facebook oldalunkon!

Üzletünk és telephelyünk: Koi mánia – 8000 Székesfehérvár, Rába u. 20.

GPS: 47.20685, 18.366065  –> Útvonaltervező a Koi Mániához – > Tel: +(36-20) 80-20-100