Compó tartása

A compó (doktorhal, cigányhal)
az év hala 2016-ban!

A compó népszerűségét az elhíresült doktorhal mivoltának köszönheti. Testét síkos nyálkaréteg borítja, ami a népi hiedelem szerint is gyógyító hatású. A sérült halak sebei állítólag gyorsabban gyógyulnak, ha hozzádörgölődznek, emiatt ragadt rá a „haldoktor” elnevezés.

Koi Mánia

Arany compóKereskedésünkben nemesített változata az arany compó megvásárolható. Süllyedő táplálékkal etessük, mert fenéklakó és a tó alján keresgél táplálék után.

Nem nő nagyra megnövő halfajta, 2-3 évesen válik ivaréretté, május – június környékén ívik, amikor 200-300 ezer ikrát rak le. Egyéb tavi halakkal például koikkal, aranyhalakkal, tokokkal kényelmesen együtt tartható.

Compó tartása

Tartása egyszerű, ha figyelembe vesszük táplálkozási szokásait. Kerti tavunkba esztétikai szempontból érdemes arany compót választani. A zöld compó ugyanis nem látszik a vízben, míg arany elnevezésű rokona narancs vagy ritkább esetekben fehér és kék színével ékesíti tavunkat, aminek köszönhetően mozgása és élete könnyen megfigyelhetővé válik.


Arany compóRendszertani meghatározása:

A compó (Tincatinca) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának a sugaras úszójú halak (Actinopterygii) osztályába, ezen belül a pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe és a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó faj. Egyéb nevei: doktorhal, cigányhal.

 – > Töltse le nyomtatóbarát tájékoztatónkat


További ajánlott oldalak:

aranyhal – tokhal koi ponty tartásagaléria

Figyelmünket minden érdeklődőnkre kiterjesztjük!

Keressen minket telefonon (20) 80 20 100 vagy kérje visszahívásunkat!