Kerti tó tervezés

Kerti tó tervezése és kivitelezése lépésről – lépésre

Tervezze meg saját kerti tavát az alábbi leírás szerint. Maga a tervezési és megvalósítási folyamat nagyon izgalmas, és ha magunk találjuk ki, akkor még inkább magunkénak fogjuk érezni miután elkészült a kerti tavunk és igen büszkék leszünk rá. Ha segítségére lehetünk a tervezési vagy a kivitelezési folyamatban hívjon bátran, nagyon szívesen segítünk, gondolkodunk együtt Önnel, hogy az ízlésének leginkább tetsző kerti tavat alakíthassa ki kertjében. Örömmel veszünk rész minden új kerti tó kreatív tervezési fázisában és létrehozásában. Akkor kezdjük is el!

Koi Mánia

kertito-tervezes1. Vegyük figyelembe a körülvevő környezetet

A kialakításnál vegyük figyelme a környező növényzetet. Vannak olyan fák, mint például a diófa, aminek levele mérgező a halaink számára. Érdemes szem előtt tartanunk a későbbi lombhullató fák és bokroknál az uralkodó szélirányt is, hogy a vizet minél kevesebb levél szennyezze be.
Már a tervezésnél vegyük számításba azt is, hogy a kerti tavak nagyon veszélyesek a gyermekek szempontjából. Állandó felügyelet vagy lekerített terület esetén lehetnek csak biztonságban gyermekeink a kerti tavunk közelében. A tó vízzel borított része hihetetlenül síkos és még egy felnőtt számára is kihívást jelent a tóból való kijutás! Ennek megfelelően jelöljük ki kertünkben a létesíteni kívánt tavunk helyét.

2. Jelöljük ki a tó méretét, határvonalait

kerti-to-tervezesLegegyszerűbb egy slag segítségével. Nagyobb tó esetén festék spray használatával húzhatjuk meg leendő tavunk körvonalát. A nem geometrikus épített tavaknál a legjobb és legtermészetesebb kialakítás a vese vagy ovális alak.
Ha megvan áhított tavunk helye és körvonala, akkor már csak az ásás van hátra! Kisebb tavaknál kézi erővel, a nagyobbaknál viszont bob cat javasolt.

3. Határozzuk meg és jelöljük ki a tervezési lépcsőket

Általában három tervezési lépcsőt szoktunk javasolni a tó mélysége szerint:

 • Tavirózsa
  Tavirózsa

  A tó legmélyebb pontja: a halak biztonságos teleltetése érdekében ez lehetőleg 1 méter 1,20 legyen. Ebbe a mélységbe ültethetőek majd a tavirózsáink. Figyeljünk rá, hogy az idő előrehaladtával a tavirózsák ne tudják benőni a teljes mély zónát, mert ez veszélyeztetheti halaink átteleltetését és pusztulásukhoz vezethet.

 • Második lépcső (nem nagy területen, mivel ide kevés növényfajta ültethető) a kb. 50-60 cm mélység.
 • Parti vagy mocsárzóna: a legnagyobb felület, ahová növényeket ültethetünk, a legszélesebb kínálattal. Nagyon fontos szerepet játszik a biológiai szűrésben és a halak ívása során. Sajnos sok rossz példát lehet látni, ahol teljes egészében hiányzik a tó kialakításából a mocsárzóna.
  Ha megvagyunk a tervezéssel a következő lépés a meder gyökér és kavicstalanítása. Rosszabb minőségű talaj esetén ajánlott a homok beterítése, majd geotextilia behelyezése. A geotextilia a gyökerek, vakondok ellen és a fólia védelme érdekében szükséges.koi-mania-dombine-soos-ildiko
  A fólia beterítésére egy meleg napsütötte napot válasszunk. A felmelegedett, meglágyult fóliával könnyebb dolgozni és szebben elrendezhető a kialakításnál.
  A tavirózsákat ne ültessük kosárba, mivel rizómája van és oldalra törekszik fejlődése során, így minden cserépben egy idő múltán rosszul fogja magát érezni. A rizómát helyezzük le inkább a legmélyebb pontra a tóban és az iszapot vagy tavi földet helyezzük rá, majd tápanyag golyókkal is lássuk el és nagyobb kövekkel fogassuk le, hogy a tó feltöltése során ne tudjon felúszni. A vizet a fólia oldalán csorgatva feltöltjük a tavunkat és közben folyamatosan igazgatjuk a fóliát a legkívánatosabb formára.
  A mocsári növényeket is a kavicságyba ültessük ki, szintén lehetőleg cserép nélkül.

Ha a fenti lépések szerint haladtunk, akkor egy szép, egészséges kerti tavunk lesz, amiben sokáig örömünket lelhetjük. Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal, készséggel segítünk a tervezésben és a kivitelezésben is.

Kerti tó építésének engedélyeztetése

Egy visszatérő és igen ingoványos téma, hogy egy kerti tó pontosan mekkora mérettől engedély köteles.

Jelenleg az 50 m³-nél, vagyis 50.000 liter űrtartalmúnál nagyobb vagy 1 méternél mélyebb kerti tóra vagy úszótóra vonatkozik medenceépítési engedélyeztetési procedúra. Azonban a kerti tó kivitelezési gyakorlatunkban még nem sikerült arról információt kapnunk, hogy az építési hatóság hogyan méri le a pontos térfogatot vagy a pontos mélységet.

Fontos a pontos űrtartalom ismerete

Nagyon fontos azonban, hogy mi magunk pontosan ismerjük, és tartsuk észben a tavunk pontos űrtartalmának mennyiségét és ehhez igazítsuk a szűrést, a telepítést, a növényesítést és esetenként a halak kezelését is. Minden tókezelő vagy halkezelő szernél tartsuk be a pontos adagolást.

Tavunk üzemeltetése során a matekhoz hasznosak lesznek az alábbi váltószámok ismerete is:

1 font = 16 uncia (oz) = 454 gramm
1 gallon = 4 quart = 8 pint = 128 uncia
1 gallon = 3.79 liter (amerikai)
1 evőkanál = 3 teáskanál
1 teáskanál = 5 ml = 110 csepp (függ a csepegtetőtől)
1 font/100 gallon = 1200 ppm = 1.20 ppt = 0.120 %
1 köbinch = 0.00433 gallon = 0.0164 liters = 16.4 ml
1 liter (l) = 1000 milliliter (ml) = 0.001 köbméter = 0.264 gal = 61.0 köbinch
1 liter/óra = 1.02 köbinch/perc
1 ml víz = 1 gramm = 1 köbcentiméter
1 kilogramm (kg) = 1000 gramm (g) = 1000000 milligramm (mg) = 2.20 font
1 százalék (%) = 10 ezredrész (ppt) = 10000 milliomodrész (ppm)
1 ppm = 1 mg/l = 1 font/120,000 gallons = 1 uncia/7500 gallons = 1 g/1000 l

tavi aranyhal

További ajánlott oldalak:
szaktanácsadáshogyan vásároljunk szállítás

Figyelmünket minden érdeklődőnkre kiterjesztjük!

Keressen minket telefonon (20) 80 20 100 vagy
kérje visszahívásunkat!