Beteg halak vizsgáltatása, kórmeghatározás

Halainknál előfordulhat, hogy megbetegszenek. Fontos felismerni a kialakult betegségeket, amelyek tünetek alapján általában beazonosíthatóak. Az időben felismert betegség, az időben meglátott sérülés nagyobb eséllyel kezelhető. Az abnormális viselkedés minden esetben aggodalomra ad okot, ezért fordítsunk rá figyelmet!

Koi Mánia

Mit jelent az abnormális viselkedés?

Dörgölőzés, ugrálás, sebesedés, étvágytalanság, folyóvízben mozdulatlanság, rothadt uszonyok és egyéb tünetek esetén bizalommal forduljon hozzánk! Megfelelő készítményekkel orvosolhatóak a problémák.

Mire kell figyelnünk egy elhullott állat esetén?

hal-kezeles-koimaniaHa friss az elhullás, akkor fontos megfigyelni a bőr, a pikkelyek állapotát, a felület nyálka vastagságát, esetleges hiányát. A kopoltyú színét, esetleges szakadozottságát és mindent, ami betegségre utalhat például: tályogok, sebek, élősködők.

Fontos megvizsgálni az elhullott állatot bármennyire is kellemetlen ez számunkra. A többi tólakó egészsége és kezelése érdekében tegyük meg!

Betegségek kiváltó okai lehetnek:

 • a tavat körülvevő virágos ill. sziklakertek telepítése során, esetleg a későbbiekben locsolás vagy esőzés estén a tóba mosódó virágföldek szennyezhetik tavunkat.
  Ügyeljünk rá, hogy a virágföldek tartalmaznak mérgező gyomirtókat is.
 • kertünk növényeinek permetezése során a tavunkba juthatnak permetszerek. Nagyon sok permetszerre fel is van tüntetve, hogy különösen veszélyes a vizekre és halakra, erre különösen figyeljünk az alkalmazott permetszereink kiválasztásnál.
 • koi-mania-dombine-soos-ildikoszabad, ellenőrizetlen vizekből betelepített halak és növények, kagylók, csigák tóba bekerülése is okozhat megbetegedést.
 • túltáplálás vagy a táplálék hiánya
 • rossz minőségű táp vagy fertőzött élő eleség etetése
 • oxigénhiány
 • stressz
 • túlnépesedés
 • nem megfelelő tóméret és mélység is okozhat közvetetten megbetegedést

Koi MániaKórmeghatározás

Halak bélgyulladásának kezelése

A bélgyulladást a Spirionucleus elegans okozza. Ez a nyolc ostorral rendelkező egysejtű, heveny hurutos bélgyulladást okoz, de néhány baktérium is okozhat ilyen tünetet.

Tünetként hurutos hasmenés, fehéres átlátszó, sokáig vonszolt ürülék, bágyadtság, étvágytalanság, apátia, színvesztés. Antibiotikumos kezelés javasolt.

JBL Pond Thermometer
JBL Pond Thermometer – Úszó tavi hőmérő

Halaink megfázásának kezelése

Más néven hőmérsékleti stressznek hívjuk a halak megfázását. A legmegfelelőbb vízhőmérséklet koiaink számára 16 – 25 C° között van. Ekkor tökéletes az emésztésük, optimálisan működik az immunrendszerük. A nagy hőmérséklet-ingadozásoknál zavar keletkezik az emésztés és az immunrendszer működésében, és koiaink fogékonyak lesznek a betegségekre.

A hirtelen érkező hideg levegő miatt fellépő megfázás különböző betegséget okozhatnak halainknak. Természetesen a hirtelen melegebb vízbe kerülés sem jó. Figyeljünk a hőkiegyenlítésre új hal telepítésekor.

Megfázás tünetei

JBL AccliPond
JBL AccliPond

A koi lefekszik a tó aljára, immunrendszere legyengül ennek következtében léphetnek fel másodlagos tünetek, betegségek ilyen például a halpenész.

Ajánlott készítmény: JBL AccliPond immunerősítő kerti tavi halaink számára, vitaminokat és növényi kivonatokat tartalmaz.

Úszóhólyag gyulladás kezelése halaink esetében

Úszóhólyag gyulladás (Aerocystitis infectiosa) Idült tünetei: úszóhólyagban folyadék jelenik meg és egyensúly zavarok lépnek fel, a hal nem tud lemerülni. Kezelés antibiotikummal javasolt.

Hasvízkórban szenvedő hal kezelése

JBL Ektol bac Pond Plus 500ml
JBL Ektol bac Pond Plus 500ml

Csak időben, kezdeti tüneteknél kezelhető ez a betegség. Tünetei felpuffadt test, kidülledő szemek, testtől elálló felborzolt pikkelyek.

Viselkedés: étvágytalanság csapatból való kiválás a tó szélén időzés. A többi halra is fertőző, minél előbb különítsük el az ilyen tüneteket mutató halat.

Kezelés: JBL Ektol Bac Pond Plus

Gyorsan és megbízhatóan segít a tavasszal fellépő tályogok, uszonyrothadás, kidülledő szemek, és kezdeti has vízkor kezelésében.

Hatásos az Aeromona, Pseudomona, Columnaris, Flexibacter és más baktériumok ellen.

Darakóros halak kezelése

JBL MedoPond Plus® 500 ml
JBL MedoPond Plus® 500 ml

A darakor tünetei: a hal testén jellemzően a kopoltyúnál és az egész testen is megjelenő fehér pontszerű jelenség erős nyálkásodás, vakarózás, dörgölőzés a tóban lévő dolgokhoz.

Kezelése: JBL MedoPond plus

Hatásos és gyors megoldás a külső paraziták, például a darkór és egyebek: Costia, Trichodina, Chilodinella ellen.

Megbízhatóan segít a gombás fertőzések ellen is.

Sérült hal kezelése

Mechanikai sérüléseknél könnyen fertőződhet a sérült felület, mert a halak elsődleges egészségügyi védelmi vonala a pikkelyek és a bőr.

Kezelése: JBL Ektol Bac Pond Plus

Gyorsan és megbízhatóan segít a tavasszal fellépő tályogok, uszonyrothadás, kidülledő szemek, és kezdeti has vízkor kezelésében.

Hatásos az Aeromona, Pseudomona, Columnaris, Flexibacter és más baktériumok ellen.

JBL AccliPond
JBL AccliPond halkezelő szer

Megfázott hal kezelése

A hal lefekszik a tó aljára, immunrendszere legyengül ennek következtében léphetnek fel másodlagos tünetek, betegségek ilyen például a halpenész.

Kezelése: víz felmelegítése pár fokkal csupán és a másodlagos tünetek kezelése, valamint az immunrendszer erősítése.

Ajánlott kezelés immunrendszer erősítővel: JBL Accli Pond

Vitaminokat és növényi kivonatokat tartalmaz.


További ajánlott oldalak:
szaktanácsadáshogyan vásároljunk
körülnézek a termékek között