Koi ponty tartása

Koi ponty vagy brokátponty

Koi ponty, japánul nishikigoi 錦鯉, szószerint „brokátponty”, a ponty (Cyprinuscarpio) egy háziasított alfaja. A japán nyelvben a „koi” szó, vagy összetételekben a „goi” szó pontyot jelent. Mivel a koi szó azonos alakú egy szeretetet, vonzódást kifejező szóval, a koi ponty a szeretet és a barátság jelképe Japánban.

koi ponty
Japán Koi ponty 11cm

Koi sztori

A koit az 1820-as években kezdték el tenyészteni Japánban a közönséges ponty (Cyprinuscarpio) szín mutációiból. Nem váltak külön fajjá, és ha szabadon szaporodhatnak, akkor néhány nemzedék alatt elvesztik színüket.

A koik megnőhetnek egy méter hosszúra és megélhetnek akár 60-90 évet is. Ivaréretté 18-36 hónaposan válik. Egyszerre akár fél millió ikrát is raknak, amelyekből 4-5 nap múlva kelnek ki az ivadékok. Jelenleg kb. 130 féle színváltozat létezik, de szép lassan egyre több lesz.

 Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

Számoljuk ki tavunk méretéhez alkalmazkodva a betelepíthető koik mennyiségét

koi
Import Koi

Ha koik tartásra szánjuk a tavunkat, akkor minimum 5 m³-es kerti tóról gondoskodjunk számukra. Az ideális környezet kialakításához az is szükséges, hogy ne tartsunk benne több halat, mint amennyit a tó mérete lehetővé tesz. De nézzünk néhány konkrét példát, hogyan határozhatjuk meg, hogy mennyi koit tarthatunk egészséges körülmények között a kerti tavunkban.

Vegyük alapul, hogy van egy 10 m3-es tavunk, abban 30-40 cm-es koikból, megfelelő mélységnél 5-10 koit tartsunk, természetesen rendszeres és megfelelően végzett szűréssel. Egy kois tónál nincs túl nagy méret. Vagyis a „minél nagyobb annál jobb” elvet tartsuk szem előtt. Hiszen ahogy a fentiekben is írtuk, figyelembe kell vennünk, hogy ezek a halak nagyra, akár egy méteresre is megnőnek. A tó kialakításánál a víz mélységét is figyelembe kell vennünk a teleltetés és a nyári felmelegedés szempontjából. Az ideális vízmélység 100-120 cm, de minél mélyebb egy tó, annál kiválóbb lesz halainknak.

 Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

A koinak vannak extra igényei: jól szűrt, minőségi víz, megfelelő méretű tó és nem utolsó sorban a kiváló táplálék. Ha elhullás vagy betegséget tapasztalunk a tavunkban, addig ne vásároljunk új halat, amíg a problémát fel nem tártuk és nem rendeztük megnyugtatóan. Amennyiben tanácstalan lenne a probléma okának felderítésében, forduljon hozzánk bizalommal. Szaktanácsadásunk keretében készséggel segítünk Önnek a megoldásban és házi kedvenceinek gyógyulásában.

Hidegben, 10 C° alatt ne etessünk. Tavasszal és ősszel olyan tápot adjunk halainknak, amiket 15 C° alatti hőmérsékletnél is könnyen megemésztenek, ezzel is megelőzhetőek a betegségek kialakulása, amiket a helytelen táplálás is okozhat.

Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

Miért vannak ekkora árkülönbözetek a halaknál?

Japán Koi
Japán Koi

Sokan kérdezik egy-egy drágább koi kapcsán, hogy miért kerül többe, mint egy másik egyszerűbb, színes koink. Gondoljunk egy kicsit bele, hogy léteznek a borokban, autókban is különböző minőségűek és árfekvésűek. Vagy a kutyusoknál például a fajtatisztaság alapján is megkülönböztetnek drágábban beszerezhető egyedeket. Így a koiknál is vannak például származás vagy minőségi osztályokba sorolás alapján magasabb értékűek. Viszont egy egyszerűbb, ismeretlen besorolású koit is lehet szeretni és Ő is lehet tavunk, családunk nagy kedvence. No és persze a mesében sem említik, hogy a halkirálynő fajtatiszta volt avagy sem…  😉  Nálunk a Koi Mániánál, a mi tavunkban is vannak magyar és eredeti japán koik is.

Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

Koi betegségek

JBL ArguPond Plus
Halkezelő szerek – JBL ArguPond

Nagyon fontos a koik esetében is az állandó megfigyelés és a betegségek időben való felismerése. Legyen gyanús számunkra, ha a halaink ugrálnak, dörgölőznek, vagy a folyóvízben álldogálnak, mert ezek a tünetek általában parazitafertőzésre utalnak.

A beteg halat az esetenként már külsőleg is látható tünetek mellett viselkedése alapján is fel lehet ismerni. A beteg hal általában bágyadtan úszkál a part közelében és kiválik a többiek közül, közeledésünkre nem reagál. Oldalukra vagy hasukra fordulva lebegnek, vagy a vízalján fekszenek, esetleg a vízbefolyáshoz gyűlnek és folyás irányban „állnak”, vagy a vízfelszínen tátognak „pipálnak”. Ezeket megelőzően, a betegség kezdetén gyakran étvágytalanok és apatikusak, nem élénkek.

Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

Vitaminhiány is felléphet halainknál, amitől sápadtak és legyengültek lesznek.

Tripond Aloe Vera kivonattal
Tripond Aloe Vera kivonattal

Ezért is nagyon fontos a megfelelő összetételű táp kiválasztása. A halak immunrendszerét, ugyanúgy, mint az emberét, vitaminokkal szükséges támogatnunk. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a vitaminhiány következtében halak lényegesen fogékonyabbak a különféle betegségekre. Kisebb egységeket vagy légmentesen becsomagolt tápokat vásároljunk. A megbontás után az eledelt három hónapon belül használjuk fel, mert ennyi idő elteltével a vitaminok a levegő hatására távoznak az eleségből.
Léteznek vitaminok, amik a tápokhoz pluszban adagolhatóak, mint például a Tripond Koi Aloe Vera terméke. Erősíti az immunrendszert bakteriális, vírusos és más betegségek ellen, valamint sok enzimet tartalmaz, ami segítik a halak emésztését. Antivirusos hatása is van és nagyon egyszerű a használata, egyszerűen rá kell permetezni a haltápra és felszívódás után már etethető is.

Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

Tripond Koi Plusz fokhagymakivonattal
Tripond Koi Plusz fokhagymakivonattal

A Tripond Koi Fokhagymakivonattal megakadályozza a paraziták és férgek elszaporodását, mert a paraziták utálják a foghagymát…

Ezen kívül erősíti a halaink szív és érrendszeri keringését és használata megegyezik az előzőekben ajánlott vitaminnal, vagyis egyszerűen rá kell permetezni a haltápra és felszívódás után már etethető is.
Tripond Vitamin Plus természetes vitamin kiegészítő koik számára és minden szükséges vitamint tartalmaz a halak immunrendszerének erősítéséhez, valamint erősíti a színüket is.
Tripond koi Propolis 100%-os természetes probiotikum koik számára és antibakteriális hatása van. Megakadályozza a gombák és más organizmusok elszaporodását. Fertőtlenítő hatású, immunrendszer erősítő termék. Használata ennek is rendkívül egyszerű.


koiTovábbi ajánlott oldalak:
koi galéria – hogyan vásároljunk haltáp fajták
körülnézek a termékek között 

Érdeklődjön telefonon haltápokkal kapcsolatban:
(20) 80 20 100 vagy kérje visszahívásunkat!