Heti Koi nyereményjáték

Koi ponty tartása

Koi ponty vagy brokátponty

Koi ponty, japánul nishikigoi 錦鯉, szószerint „brokátponty”, a ponty (Cyprinuscarpio) egy háziasított alfaja. A japán nyelvben a „koi” szó, vagy összetételekben a „goi” szó pontyot jelent. Mivel a koi szó azonos alakú egy szeretetet, vonzódást kifejező szóval, a koi ponty a szeretet és a barátság jelképe Japánban. 

Import Select Koi  60-65 cm
Import Select Koi hal 60-65 cm
Koi select butterfly 45-50cm
Koi select butterfly 45-50cm

Koi sztori

A koit az 1820-as években kezdték el tenyészteni Japánban a közönséges ponty (Cyprinuscarpio) szín mutációiból. Nem váltak külön fajjá, és ha szabadon szaporodhatnak, akkor néhány nemzedék alatt elvesztik színüket.

A koik megnőhetnek egy méter hosszúra és megélhetnek akár 60-90 évet is. Ivaréretté 18-36 hónaposan válik. Egyszerre akár fél millió ikrát is raknak, amelyekből 4-5 nap múlva kelnek ki az ivadékok. Jelenleg kb. 130 féle színváltozat létezik, de szép lassan egyre több lesz.

 Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

Számoljuk ki tavunk méretéhez alkalmazkodva a betelepíthető koik mennyiségét

Ha koik tartásra szánjuk a tavunkat, akkor minimum 5 m³-es kerti tóról gondoskodjunk számukra. Az ideális környezet kialakításához az is szükséges, hogy ne tartsunk benne több halat, mint amennyit a tó mérete lehetővé tesz. De nézzünk néhány konkrét példát, hogyan határozhatjuk meg, hogy mennyi koit tarthatunk egészséges körülmények között a kerti tavunkban.

Import Select Koi
Import Select Koiponty
Import Fátylas Koi
Koi ghost butterfly 13-15cm

Vegyük alapul, hogy van egy 10 m3-es tavunk, abban 30-40 cm-es koikból, megfelelő mélységnél 5-10 koit tartsunk, természetesen rendszeres és megfelelően végzett szűréssel. Egy kois tónál nincs túl nagy méret. Vagyis a „minél nagyobb annál jobb” elvet tartsuk szem előtt. Hiszen ahogy a fentiekben is írtuk, figyelembe kell vennünk, hogy ezek a halak nagyra, akár egy méteresre is megnőnek. A tó kialakításánál a víz mélységét is figyelembe kell vennünk a teleltetés és a nyári felmelegedés szempontjából. Az ideális vízmélység 100-120 cm, de minél mélyebb egy tó, annál kiválóbb lesz halainknak.

 Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

A koinak vannak extra igényei: jól szűrt, minőségi víz, megfelelő méretű tó és nem utolsó sorban a kiváló táplálék. Ha elhullás vagy betegséget tapasztalunk a tavunkban, addig ne vásároljunk új halat, amíg a problémát fel nem tártuk és nem rendeztük megnyugtatóan. Amennyiben tanácstalan lenne a probléma okának felderítésében, forduljon hozzánk bizalommal. Szaktanácsadásunk keretében készséggel segítünk Önnek a megoldásban és házi kedvenceinek gyógyulásában.

Hidegben, 10 C° alatt ne etessünk. Tavasszal és ősszel olyan tápot adjunk halainknak, amiket 15 C° alatti hőmérsékletnél is könnyen megemésztenek, ezzel is megelőzhetőek a betegségek kialakulása, amiket a helytelen táplálás is okozhat.

Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

Miért vannak ekkora árkülönbözetek a halaknál?

Fátylas koi
Csodálatos import Koi ponytok érkeztek bemutatókertünkbe! Látogasson el hozzánk!

Sokan kérdezik egy-egy drágább koi kapcsán, hogy miért kerül többe, mint egy másik egyszerűbb, színes koink. Gondoljunk egy kicsit bele, hogy léteznek a borokban, autókban is különböző minőségűek és árfekvésűek. Vagy a kutyusoknál például a fajtatisztaság alapján is megkülönböztetnek drágábban beszerezhető egyedeket. Így a koiknál is vannak például származás vagy minőségi osztályokba sorolás alapján magasabb értékűek. Viszont egy egyszerűbb, ismeretlen besorolású koit is lehet szeretni és Ő is lehet tavunk, családunk nagy kedvence. No és persze a mesében sem említik, hogy a halkirálynő fajtatiszta volt avagy sem…  😉  Nálunk a Koi Mániánál, a mi tavunkban is vannak magyar és eredeti japán koik is.

Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

Koi betegségek

Nagyon fontos a koik esetében is az állandó megfigyelés és a betegségek időben való felismerése. Legyen gyanús számunkra, ha a halaink ugrálnak, dörgölőznek, vagy a folyóvízben álldogálnak, mert ezek a tünetek általában parazitafertőzésre utalnak.

A beteg halat az esetenként már külsőleg is látható tünetek mellett viselkedése alapján is fel lehet ismerni. A beteg hal általában bágyadtan úszkál a part közelében és kiválik a többiek közül, közeledésünkre nem reagál. Oldalukra vagy hasukra fordulva lebegnek, vagy a vízalján fekszenek, esetleg a vízbefolyáshoz gyűlnek és folyás irányban „állnak”, vagy a vízfelszínen tátognak „pipálnak”. Ezeket megelőzően, a betegség kezdetén gyakran étvágytalanok és apatikusak, nem élénkek.

Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

Vitaminhiány is felléphet halainknál, amitől sápadtak és legyengültek lesznek.

Halkezelés
JBL AccliPond® 5l

Ezért is nagyon fontos a megfelelő összetételű táp kiválasztása. A halak immunrendszerét, ugyanúgy, mint az emberét, vitaminokkal szükséges támogatnunk. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a vitaminhiány következtében halak lényegesen fogékonyabbak a különféle betegségekre. Kisebb egységeket vagy légmentesen becsomagolt tápokat vásároljunk. A megbontás után az eledelt három hónapon belül használjuk fel, mert ennyi idő elteltével a vitaminok a levegő hatására távoznak az eleségből.


Léteznek vitaminok, amik a tápokhoz pluszban adagolhatóak, mint például a JBL AccliPond® 5lripond. Az ikrázási kedv elősegítésére, és a halak egészsége érdekében. Gyógyszeres kezelések után a JBL AccliPond® értékes növényi kivonatok és vitaminok segítségével aktivizálja a tavi halak ellenálló képességét és vitalitását. A stresszmentes szállításhoz és új halak tóba telepítésekor is hasznos.

Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

A BactoPlus PSB food spray 500ml egy természetes karotin és axtaxantin tartalmú haltáp spray.
Színélénkítő hatása mellett, gazdag pro vitaminokban és erős antioxidáns hatása van, valamint nagy mennyiségben tartalmaz tápláló aminosavakat. Fotoszintetizáló baktériumok (PSB) -nek számít.
Használata: Naponta lehet használni a haltáp permetezésére, így fokozza az élénk színt és a növekedést.

koi


További ajánlott oldalak:
import koikhogyan vásároljunk haltáp fajták
körülnézek a termékek között 

Érdeklődjön telefonon haltápokkal kapcsolatban: (20) 80 20 100 vagy kérje visszahívásunkat!