Aranyhal tartása

Az aranyhal nekünk is hozhat szerencsét
a kerti tavunkban

 

Ő az, akitől kívánni szoktunk, ami a mese szerint be is teljesedik! Tehát kedves kerti tó tulajdonosok! Ne hagyjunk fel a próbálkozással, aranyhal tartása során nekünk is hozhatnak  szerencsét! Az aranyhal memóriája kiváló, mint a koiknál is megfigyelhető, a kézhez szokott halaink a téli eletetés után is emlékeznek ránk és a kézből evésre, vagyis nem mindig kell előröl kezdeni a kézhez szoktatásukat. Így igazi házi kedvenc válhat belőlük is.

Koi Mánia

P1110704Az aranyhal a legrégebben kitenyésztett és a legnépszerűbb tavi halak közé tartozik. Eredetileg az ezüstkárászból (Carassius auratus gibelio) tenyésztették ki különféle forma- és színváltozatban. Először valószínűleg táplálkozási célokból tartották, majd a legtetszetősebb egyedeket “hobbi” célra továbbszaporították. Az életkora nagyon változó, de általában 10-20 évre tehető. 18 hónaposan válik ivaréretté és nagyon szapora fajta.

Válasszuk a leginkább nekünk tetsző aranyhal változatok közül!

A ma kereskedelemben kapható színvariációk mind mesterségesen kitenyésztett változatok. Az aranyhal az egyik legváltozatosabb díszhal, némely változatai nem is hasonlítanak egymásra. A “legegyszerűbb” változat a közönséges aranyhal, nekik villás a farkuk. Azonban az aranyhalak kaphatók fátyolfarkú változatban is. Népszerű még a tarka (Shubunkin), a hólyagszemű, a legyezőfarkú, az „égre néző” szemű, a rizsszemes pikkelyű, a fekete teleszkópszemű, az oroszlánfejű, és a gombafejű aranyhal is. Megkülönböztetünk egyszerű és osztott farkú aranyhal-törzseket.
A Koi Mánia galériában sok szép fotót talál az aranyhal állományunk színpompás változatairól is. – > Megnézem a Koi Mánia galériát!
Láthatjuk, hogy az aranyhalak valóban nagyon sok félék lehetnek, de itt megemlítenénk pár általánosabb fajtát név szerint is: közönséges tavi aranyhal, sarsa, shubunkin, ryukin, black moor, calicó, oranda, ranchu, rizsszemes, oroszlán fejű, és hólyagszemű. Bátran válasszunk közülük tetszés szerint: aranyhal vegyes színekben

 

 – > Töltse le nyomtatóbarát tájékoztatónkat

 

Tartsuk és tápláljuk jól aranyhalainkat!

P1090669Kezdő tavasoknak kifejezetten ajánljuk aranyhalak betelepítésével kezdeni a tavuk benépesítését. Koikkal együtt is tarthatóak. Apróbb 3 milliméteres úszó táplálékkal javasolt etetnünk az aranyhalakat.
Nagyon szapora, hamar túlnépesíthetik a tavunkat, ezért időnként ritkítsuk az állományt. Egy túlnépesedett tóban előbb-utóbb betegségek üthetik fel a fejüket és erősen megtizedelhetik halállományunkat.

A leggyakoribb aranyhal betegségek

Az aranyhalak leggyakoribb betegségeiről a részletesen olvashat a betegségek menüpontban. Amennyiben további tüneteket vél felfedezni, melyekre nem talál kielégítő választ oldalunkon hívja fel szakembereinket, akik készséggel segítenek majd a diagnosztizálásban és kérésére javaslatot is tesznek a halak gyógyítására.

Ne avatkozzunk közbe, amikor az aranyhalak üldözik és csipkedik egymást.

P1110723Aranyhal tartása során a kerti tavunkban gyakran megfigyelhetjük, hogy a halaink üldözik és csipkedik egymást. Sokan félreértik az aranyhalak és koik esetében ezt a kerti tóban való üldözést és megmentésére sietnek halaiknak. Nos erre nincs szükségük, semmi tennivalónk nincs ilyen esetben, bízzuk az élet ennek a részét halainkra, ugyanis halaink általában ilyenkor ívnak, és a „tejes” vagyis hím nemű egyed üldözéssel dörgölőzéssel készteti az „ikrás” vagyis nőnemű egyedet ikrái lerakására, majd azokat megtermékenyíti.

Sokakban felmerül az a kérdés is, hogy az aranyhalaknak van-e szüksége extra mozgásra, egyszerűen fogalmazva kell-e tornáztatni az aranyhalat. A válasz: nem. Az egészséges megfelelő tartási viszonyok között aranyhalak életszakaszunknak megfelelően úszkálnak annyit amennyi szükséges számukra. Az aranyhalak kivallóan tarthatóak akváriumban és kerti tóban is egyaránt

A kerti tóban természetesen jobban érzi magát és nagyobbra is fejlődik. Akváriumi tartásra a külsejükben extravagánsabb fajokat szokták vásárolni.
A teleszkóp szemű aranyhal például egy ilyen extravagánsra kitenyésztett típus, nagy teleszkóp szemei fejétől elállva különleges megjelenést kölcsönöz. Inkább akváriumi tartás javasolt, de kerti tóban is szépen áttelel és megnő.

Míg a koik felülnézetből nyújtanak nagyobb esztétikai élményt és általában így is látjuk őket a tóban, így jelennek meg képeken, fotókon, sőt festményeken is, addig a különleges aranyhal egyedeknél az oldalirányú nézet előnyösebb a különleges alakjuk, szemük színe miatt. Az akváriumban nem nagyon tudunk aranyhalak mellett növényeket is tartani, mert az aranyhalról tudni kell, hogy falánk és megeszi, megcsonkítja a növényeket. A kerti tavi tartás esetén nem jellemző, persze egy tóban a növények is erősebbek. 

P1110705Az aranyhalak oxigénhiányának elkerülése végett a kerti tavunkban is oxigén utánpótlásról is gondoskodni kell. Nyáron az oxigénhiány okozta tünetek, a pipálás, cuppogás elkerülése érdekében, télen pedig a lék megtartását is megoldhatjuk kompresszorral.

Triviálisan hangzik, de fontos szem előtt tartani, hogy a kerti tóban tavi aranyhalat tartsunk. Színei lehetnek: piros, sárga, fehér, Piros-fehér, kék ill. kék – piros is. Az aranyhal mérete kerti tavunkban jól tartva elérheti akár a 30 centimétert is, és társíthatjuk őket koikkal, compókkal, tokhalakkal, keszegfélékkel is. Ragadózó halak társítása kizárt viszont az aranyhalak esetében.

A hőmérsékleti viszonyokhoz a tavunkban tartott aranyhal az időjárás függvényében alkalmazkodik. A téli hőmérséklet esetében azonban fontos, hogy a megfelelő vízmélységet biztosítsunk számukra, ami minimum 80 cm legyen. Ellenkező esetben halaink a keményebb téli napokon megfagyhatnak a tóban.

Rendszertani besorolása: Carassius auratus auratus a Carassius auratus alfaja.

 

További ajánlott oldalak:aranyhal tartása
aranyhalak – compó tartása – tokhal tartása koi ponty tartásagaléria

Figyelmünket minden érdeklődőnkre kiterjesztjük!

Keressen minket telefonon (20) 80 20 100 vagy
kérje visszahívásunkat!