Aranyhal tartása

Aranyhal nekünk is hozhat szerencsét
a kerti tavunkban

Csodálatos aranyhal fajták érkeztek a Koi Mánia bemutatókertjébe! Jöjjön el személyesen és tekintse meg választékunkat! Válassza a legszebb példányokat kerti tavába és kérjen tanácsot az aranyhal tartása kapcsán!

Sarasa Oranda aranyhal 9-11cm
Oranda prémium aranyhal 9-11cm
Oranda Red Cap aranyhal 9-11 cm
Oranda Red Cap aranyhal 9-11 cm

Aranyhal az, akitől kívánni szoktunk, ami a mese szerint be is teljesedik! Tehát kedves kerti tó tulajdonosok! Ne hagyjunk fel a próbálkozással, aranyhal tartása során nekünk is hozhatnak  szerencsét! 

Az aranyhal memóriája kiváló, mint a koiknál is megfigyelhető, a kézhez szokott halaink a téli eletetés után is emlékeznek ránk és a kézből evésre, vagyis nem mindig kell előröl kezdeni a kézhez szoktatásukat. Így igazi házi kedvenc válhat belőlük is.

Az aranyhal a legrégebben kitenyésztett és a legnépszerűbb tavi halak közé tartozik. Eredetileg az ezüstkárászból (Carassius auratus gibelio) tenyésztették ki különféle forma- és színváltozatban. Először valószínűleg táplálkozási célokból tartották, majd a legtetszetősebb egyedeket “hobbi” célra továbbszaporították.

Aranyhal
Aranyhal extra minőségben

Meddig él egy aranyhal? Az életkora vagyis az aranyhal élettartama nagyon változó, de általában 10-20 évre tehető. 18 hónaposan válik ivaréretté és nagyon szapora fajta.

Válasszuk a leginkább nekünk tetsző aranyhal változatok közül!

A ma kereskedelemben kapható színvariációk mind mesterségesen kitenyésztett változatok. Az aranyhal az egyik legváltozatosabb díszhal, némely változatai nem is hasonlítanak egymásra. A “legegyszerűbb” változat a közönséges aranyhal, nekik villás a farkuk. Azonban az aranyhalak kaphatók fátyolfarkú változatban is. Népszerű még a tarka (Shubunkin), a hólyagszemű, a legyezőfarkú, az „égre néző” szemű, a rizsszemes pikkelyű, a fekete teleszkópszemű, az oroszlánfejű, és a gombafejű aranyhal is. Megkülönböztetünk egyszerű és osztott farkú aranyhal-törzseket.
Az aranyhalak termékkategóriában sok szép fotót talál az aranyhal állományunk színpompás változatairól is.
Láthatjuk, hogy az aranyhalak valóban nagyon sok félék lehetnek, de itt megemlítenénk pár általánosabb fajtát név szerint is: közönséges tavi aranyhal, sarsa, shubunkin, ryukin, black moor, calicó, oranda, ranchu, rizsszemes, oroszlán fejű, és hólyagszemű. Bátran válasszunk közülük tetszés szerint: aranyhal vegyes színekben

 – > Töltse le nyomtatóbarát tájékoztatónkat

Tartsuk és tápláljuk jól aranyhalainkat!

Kezdő tavasoknak kifejezetten ajánljuk aranyhalak betelepítésével kezdeni a tavuk benépesítését. Koikkal együtt is tarthatók. Apróbb 3 milliméteres úszó táplálékkal javasolt etetnünk az aranyhalakat.
Nagyon szapora, hamar túlnépesíthetik a tavunkat, ezért időnként ritkítsuk az állományt. Egy túlnépesedett tóban előbb-utóbb betegségek üthetik fel a fejüket és erősen megtizedelhetik halállományunkat.

Oranda MIX aranyhal 9-11cm
Oranda MIX aranyhal 9-11cm
Oranda Red Cap aranyhal 9-11 cm
Oranda Red Cap aranyhal 9-11 cm

 A leggyakoribb aranyhal betegségek

Az aranyhalak leggyakoribb betegségeiről a részletesen olvashat a halbetegségek menüpontban. Amennyiben további tüneteket vél felfedezni, melyekre nem talál kielégítő választ oldalunkon hívja fel szakembereinket, akik készséggel segítenek majd a diagnosztizálásban és kérésére javaslatot is tesznek a halak gyógyítására.

Aranyhal szaporodása és tartása

Ne avatkozzunk közbe, amikor az aranyhalak üldözik és csipkedik egymást.

Aranyhal tartása során a kerti tavunkban gyakran megfigyelhetjük, hogy a halaink üldözik és csipkedik egymást. Sokan félreértik az aranyhalak és koik esetében ezt a kerti tóban való üldözést és megmentésére sietnek halaiknak. Nos erre nincs szükségük, semmi tennivalónk nincs ilyen esetben, bízzuk az élet ennek a részét halainkra, ugyanis halaink általában ilyenkor ívnak, és a „tejes” vagyis hím nemű egyed üldözéssel dörgölőzéssel készteti az „ikrás” vagyis nőnemű egyedet ikrái lerakására, majd azokat megtermékenyíti.

Fátyolfarkú aranyhal
Fátyolfarkú aranyhal

Sokakban felmerül az a kérdés is, hogy az aranyhalaknak van-e szüksége extra mozgásra, egyszerűen fogalmazva kell-e tornáztatni az aranyhalat. A válasz: nem. Az egészséges megfelelő tartási viszonyok között aranyhalak életszakaszunknak megfelelően úszkálnak annyit amennyi szükséges számukra. Az aranyhalak kivallóan tarthatóak akváriumban és kerti tóban is egyaránt

A kerti tóban természetesen jobban érzi magát és nagyobbra is fejlődik. Akváriumi tartásra a külsejükben extravagánsabb fajokat szokták vásárolni.
A teleszkóp szemű aranyhal például egy ilyen extravagánsra kitenyésztett típus, nagy teleszkóp szemei fejétől elállva különleges megjelenést kölcsönöz. Inkább akváriumi tartás javasolt, de kerti tóban is szépen áttelel és megnő.

Csodáljuk aranyhalainkat oldal irányú nézetből

Míg a koik felülnézetből nyújtanak nagyobb esztétikai élményt és általában így is látjuk őket a tóban, így jelennek meg képeken, fotókon, sőt festményeken is, addig a különleges aranyhal egyedeknél az oldalirányú nézet előnyösebb a különleges alakjuk, szemük színe miatt. Az akváriumban nem nagyon tudunk aranyhalak mellett növényeket is tartani, mert az aranyhalról tudni kell, hogy falánk és megeszi, megcsonkítja a növényeket. A kerti tavi tartás esetén nem jellemző, persze egy tóban a növények is erősebbek.

Levegőztető kerti tóban

Az aranyhalak oxigénhiányának elkerülése végett a kerti tavunkban is oxigén utánpótlásról is gondoskodni kell. Nyáron az oxigénhiány okozta tünetek, a pipálás, cuppogás elkerülése érdekében, télen pedig a lék megtartását is megoldhatjuk kompresszorral.

Triviálisan hangzik, de fontos szem előtt tartani, hogy a kerti tóban tavi aranyhalat tartsunk. Színei lehetnek: piros, sárga, fehér, Piros-fehér, kék ill. kék – piros is. Az aranyhal mérete kerti tavunkban jól tartva elérheti akár a 30 centimétert is, és társíthatjuk őket koikkal, compókkal, tokhalakkal, keszegfélékkel is. Ragadózó halak társítása kizárt viszont az aranyhalak esetében.

A hőmérsékleti viszonyokhoz a tavunkban tartott aranyhal az időjárás függvényében alkalmazkodik. A téli hőmérséklet esetében azonban fontos, hogy a megfelelő vízmélységet biztosítsunk számukra, ami minimum 80 cm legyen. Ellenkező esetben halaink a keményebb téli napokon megfagyhatnak a tóban.

Rendszertani besorolása: Carassius auratus auratus a Carassius auratus alfaja.

aranyhal tartása

További ajánlott oldalak:
aranyhalak – compó tartása – tokhal tartása koi ponty tartásagaléria

Keressen minket telefonon: (20) 80 20 100