Aranyhal tartása

Aranyhal nekünk is hozhat szerencsét
a kerti tavunkban

Fantail mix 8-10 cm-es méretben
Fantail mix 8-10 cm-es méretben

Csodálatos aranyhalak érkeztek a Koi Mánia bemutatókertjébe! Jöjjön el személyesen és tekintse meg választékunkat! Válassza a legszebb példányokat kerti tavába!

Aranyhal az, akitől kívánni szoktunk, ami a mese szerint be is teljesedik! Tehát kedves kerti tó tulajdonosok! Ne hagyjunk fel a próbálkozással, aranyhal tartása során nekünk is hozhatnak  szerencsét! 

Az aranyhal memóriája kiváló, mint a koiknál is megfigyelhető, a kézhez szokott halaink a téli eletetés után is emlékeznek ránk és a kézből evésre, vagyis nem mindig kell előröl kezdeni a kézhez szoktatásukat. Így igazi házi kedvenc válhat belőlük is.

Aranyhal
Aranyhal extra minőségben

Az aranyhal a legrégebben kitenyésztett és a legnépszerűbb tavi halak közé tartozik. Eredetileg az ezüstkárászból (Carassius auratus gibelio) tenyésztették ki különféle forma- és színváltozatban. Először valószínűleg táplálkozási célokból tartották, majd a legtetszetősebb egyedeket “hobbi” célra továbbszaporították. Az életkora nagyon változó, de általában 10-20 évre tehető. 18 hónaposan válik ivaréretté és nagyon szapora fajta.

Válasszuk a leginkább nekünk tetsző aranyhal változatok közül!

A ma kereskedelemben kapható színvariációk mind mesterségesen kitenyésztett változatok. Az aranyhal az egyik legváltozatosabb díszhal, némely változatai nem is hasonlítanak egymásra. A “legegyszerűbb” változat a közönséges aranyhal, nekik villás a farkuk. Azonban az aranyhalak kaphatók fátyolfarkú változatban is. Népszerű még a tarka (Shubunkin), a hólyagszemű, a legyezőfarkú, az „égre néző” szemű, a rizsszemes pikkelyű, a fekete teleszkópszemű, az oroszlánfejű, és a gombafejű aranyhal is. Megkülönböztetünk egyszerű és osztott farkú aranyhal-törzseket.
A Koi Mánia galériában sok szép fotót talál az aranyhal állományunk színpompás változatairól is. – > Megnézem a Koi Mánia galériát!
Láthatjuk, hogy az aranyhalak valóban nagyon sok félék lehetnek, de itt megemlítenénk pár általánosabb fajtát név szerint is: közönséges tavi aranyhal, sarsa, shubunkin, ryukin, black moor, calicó, oranda, ranchu, rizsszemes, oroszlán fejű, és hólyagszemű. Bátran válasszunk közülük tetszés szerint: aranyhal vegyes színekben

 – > Töltse le nyomtatóbarát tájékoztatónkat

Tartsuk és tápláljuk jól aranyhalainkat!

aranyhal
Aranyhalak

Kezdő tavasoknak kifejezetten ajánljuk aranyhalak betelepítésével kezdeni a tavuk benépesítését. Koikkal együtt is tarthatóak. Apróbb 3 milliméteres úszó táplálékkal javasolt etetnünk az aranyhalakat.
Nagyon szapora, hamar túlnépesíthetik a tavunkat, ezért időnként ritkítsuk az állományt. Egy túlnépesedett tóban előbb-utóbb betegségek üthetik fel a fejüket és erősen megtizedelhetik halállományunkat.

A leggyakoribb aranyhal betegségek

Az aranyhalak leggyakoribb betegségeiről a részletesen olvashat a betegségek menüpontban. Amennyiben további tüneteket vél felfedezni, melyekre nem talál kielégítő választ oldalunkon hívja fel szakembereinket, akik készséggel segítenek majd a diagnosztizálásban és kérésére javaslatot is tesznek a halak gyógyítására.

Ne avatkozzunk közbe, amikor az aranyhalak üldözik és csipkedik egymást.

Aranyhal
Aranyhal

Aranyhal tartása során a kerti tavunkban gyakran megfigyelhetjük, hogy a halaink üldözik és csipkedik egymást. Sokan félreértik az aranyhalak és koik esetében ezt a kerti tóban való üldözést és megmentésére sietnek halaiknak. Nos erre nincs szükségük, semmi tennivalónk nincs ilyen esetben, bízzuk az élet ennek a részét halainkra, ugyanis halaink általában ilyenkor ívnak, és a „tejes” vagyis hím nemű egyed üldözéssel dörgölőzéssel készteti az „ikrás” vagyis nőnemű egyedet ikrái lerakására, majd azokat megtermékenyíti.

Sokakban felmerül az a kérdés is, hogy az aranyhalaknak van-e szüksége extra mozgásra, egyszerűen fogalmazva kell-e tornáztatni az aranyhalat. A válasz: nem. Az egészséges megfelelő tartási viszonyok között aranyhalak életszakaszunknak megfelelően úszkálnak annyit amennyi szükséges számukra. Az aranyhalak kivallóan tarthatóak akváriumban és kerti tóban is egyaránt

A kerti tóban természetesen jobban érzi magát és nagyobbra is fejlődik. Akváriumi tartásra a külsejükben extravagánsabb fajokat szokták vásárolni.
A teleszkóp szemű aranyhal például egy ilyen extravagánsra kitenyésztett típus, nagy teleszkóp szemei fejétől elállva különleges megjelenést kölcsönöz. Inkább akváriumi tartás javasolt, de kerti tóban is szépen áttelel és megnő.

Csodáljuk aranyhalainkat oldal irányú nézetből

Míg a koik felülnézetből nyújtanak nagyobb esztétikai élményt és általában így is látjuk őket a tóban, így jelennek meg képeken, fotókon, sőt festményeken is, addig a különleges aranyhal egyedeknél az oldalirányú nézet előnyösebb a különleges alakjuk, szemük színe miatt. Az akváriumban nem nagyon tudunk aranyhalak mellett növényeket is tartani, mert az aranyhalról tudni kell, hogy falánk és megeszi, megcsonkítja a növényeket. A kerti tavi tartás esetén nem jellemző, persze egy tóban a növények is erősebbek.

aranyhalAz aranyhalak oxigénhiányának elkerülése végett a kerti tavunkban is oxigén utánpótlásról is gondoskodni kell. Nyáron az oxigénhiány okozta tünetek, a pipálás, cuppogás elkerülése érdekében, télen pedig a lék megtartását is megoldhatjuk kompresszorral.

Triviálisan hangzik, de fontos szem előtt tartani, hogy a kerti tóban tavi aranyhalat tartsunk. Színei lehetnek: piros, sárga, fehér, Piros-fehér, kék ill. kék – piros is. Az aranyhal mérete kerti tavunkban jól tartva elérheti akár a 30 centimétert is, és társíthatjuk őket koikkal, compókkal, tokhalakkal, keszegfélékkel is. Ragadózó halak társítása kizárt viszont az aranyhalak esetében.

A hőmérsékleti viszonyokhoz a tavunkban tartott aranyhal az időjárás függvényében alkalmazkodik. A téli hőmérséklet esetében azonban fontos, hogy a megfelelő vízmélységet biztosítsunk számukra, ami minimum 80 cm legyen. Ellenkező esetben halaink a keményebb téli napokon megfagyhatnak a tóban.

Rendszertani besorolása: Carassius auratus auratus a Carassius auratus alfaja.

További ajánlott oldalak:aranyhal tartása
aranyhalak – compó tartása – tokhal tartása koi ponty tartásagaléria

Keressen minket telefonon: (20) 80 20 100