Mocsári gólyahír – Caltha Palustris

   Újdonság
   Vásárolj legalább 30000 Ft értékben, és csomagod ingyen kiszállítjuk!

Caltha palustris

Összehasonlít

Elfogyott

990 Ft
egységár: 990 Ft /db

Elfogyott

A mocsári gólyahír (Caltha palustris) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába sorolt gólyahír (Caltha) nemzetségének egyetlen, Magyarországon is honos faja. Nem védett.

Népi nevei: kikeleti gólyahír, fülemülevirág, gólahíradu, gólyavirág, libadöglesztő, kácsavirág, Lukácsvirág, mocsárvirág, mohárcsi, német kaporna, sárgavirág, sárivirág, sárvirág, szentgyörgysaláta, tóvirág, tökvirág, víziviola, zsibavirág. kakukkvirág, bíbicvirág.

Megjelenése, felépítése

15–60 centiméter magas lágyszárú. Gyökérzete sűrű, bojtos. Rövid, sokfejű gyöktörzséből fejlődik ki az eleinte elfekvő, majd felemelkedő, ritkábban felálló, csöves szára, ami a tövénél többnyire pirosas színezetű, kopasz, a felső részén elágazó.

Egyszerű, illetve enyhén karéjos, sötétzöld levelei fényesek, bőrneműek, kopaszak; vese alakúak, kerekdedek, szélük csipkés vagy hegyes fogas (néha ép), válluk szíves; a száron szórtan állnak: a tőlevelek nyele hosszú, az alsó szárleveleké rövid, a felső szárlevelek ülnek.

5 (ritkán 7) tagú virágai 3–5 centiméter átmérőjűek, de élénksárga, sötétsárga színük miatt ennél nagyobbnak tűnnek. Az egyébként alul zöldes árnyalatú sárga „szirmok” mégsem sziromlevelek – azok ugyanis hiányoznak a virágából –, hanem a szirmok szerepét átvett, 12–18 milliméter hosszúra megnőtt csészelevelek; vagyis a mocsári gólyahír virágtakarója egykörű. A virágon belül számos porzó és termő fejlődik.

Életmódja, termőhelye

Kora tavaszi geofita növény. Mocsárrétek, ligeterdők, síklápok impozáns növénye. Nyirkos területeken: mocsarakban, lápréteken, fűz- és égerligetekben, nedves réteken, patakpartokon él – a Kárpát-medencében mintegy 1000 m magasságig. A mocsári gólyahírt szinte mindenki ismeri, gyakori tavasz végi virág. Évelő. Márciustól május végéig virágzik, sőt, részben később is virít; virágait sok rovar kedveli. Április végén és május közepe között tömeges megjelenésével festi aranysárgára a láp-és mocsárréteket, patakok partját. Néha meg sem lehet közelíteni élőhelyét, mert víz alatt van, és a virág is a vízből emelkedik ki. Virágzása egybe esik a mocsári kockásliliommal. A tavasz e két korai hírnöke gyakran együtt megtalálhatóak a vizes élőhelyeken sokszor közös a termőhely. A vizes élőhelyeken a tavasz jól ismert hírnöke a mocsári gólyahír. Azonban akik máskor is járnak élőhelyein, bizonyára észrevették, hogy jónéhány példány szeptemberben is gyakorta virágzik. A mocsári gólyahír a vizes élőhelyek többféle típusában elterjedt, a mi vidékükön a megjelenése valamilyen mértékben lápos vagy lápi eredetű élőhelyet jelez, míg szikesekben, gyorsan felmelegedő vizű mocsarakban hiányzik. Ezért elterjedése számos más mocsári növénnyel összehasonlítva korlátozottabb. Szépsége ellenére a mocsári gólyahír nem teljesen „ártalmatlan” faj, ugyanis meglehetősen mérgező. Gyakran tömegesen fordul elő, így virágzásakor sárgába borul élőhelye. Áprilisban a mocsári gólyahír sárgára festi a láp- és mocsárréteket.

 

Cikkszám: KM-GHR Kategória: Címkék: , ,
Tömeg 1 kg
Méretek 150 × 150 × 300 mm