Árpaszalma granulátum 3000 ml Strobinol

4290 Ft

Leírás

Árpaszalma alkalmazása a kerti tóban, avagy algakontroll természetes anyagokkal

Az árpaszalma mezőgazdasági eredetű nem veszélyes hulladék, mely az árpa – Avena Sativa – betakarítása közben keletkező melléktermék.

Hatása: Nagyon hatékony természetes anyagokból készült algairtó készítmény.

Árpaszalma fő összetevője: préselt árpaszalma. Hatékonyan felhasználható tóvíz algamentességének biztosítására. A termék 100%-ig természetes, biológiailag lebontható szerves anyagokat tartalmaz. Eredményesen alkalmazható zöld, lebegő algák elleni védekezésben.

Pusztítja az algát a vízben és akadályozza újbóli fejlődését. Hatásmechanizmus: a készítmény alkalmazása során mikroszkopikus algafaló planktonok fejlődnek a vízben melyek táplálkozásuk során elpusztítják az algákat, a tóvíz átlátszóan tisztává válik.

Használati utasítás:

  • Egy csomag termék maximum 5.000 liter tóvízhez elegendő.
  • Nagyobb űrtartalmú tavakhoz több csomag használata szükséges.

A terméket a vele csomagolt hálóba helyezve kell a tóba bemeríteni. Legjobb ha szökőkút csobogó, vízesés, vagy a mechanikus szűrő kifolyó csatlakozása közelébe kerül a hálóba kötött termék kihelyezésre. A termék hatékonysága pár hónapot követően csökken, ezért érdemes szezononként friss terméket kihelyezni. A tóból eltávolított anyag komposztálható.

Származási hely: Hollandia

Kerti  tavak tisztítása árpaszalmával

Állóvizek – beleértve a  nagy víztározókat, kerti tavakat, csatornákat – algásodásának visszaszorítására használnak árpaszalma granulátumot vagy árpaszalma bálákat.

Laboratóriumi vizsgálatokban a kutatók úgy találták, hogy az árpaszalma nem hat minden algafaj növekedésének szabályozására. Tény, hogy egyes vizsgálatok ellentmondásosak, abban a tekintetben hogy mely algafajok érzékenyek az árpaszalmára.

A legtöbb esetben a víz egyértelműn tisztább maradt, és ez a csökkenő alga populációnak köszönhető.

Amikor a szalma a tóvízbe kerül, akkor a cellulózbontó mikroorganizmusok (baktériumok-gombák) intenzíven szaporodni kezdenek. A szaporodáshoz szükséges szénforrás a nagy mennyiségű cellulózból (a szalma 80-85%-a cellulóz) rendelkezésre áll, de emellett szükséges még nitrogén és foszfor is, amelyet a tóvízből vesznek fel. A nitrogén a fehérjék,- (aminosavak), a foszfor pedig az energiaszolgáltató molekulák működéséhez elengedhetetlenül szükséges. Ezen anyagok mennyiségének csökkenésével az algák élettevékenysége sérül (éhezés) és a szaporodásuk is nagymértékben gátolt lesz. Összességében tehát itt a baktériumok-gombák és az algák versengéséről van szó, amelyben a baktériumok-gombák győzedelmeskednek. Az algagátlás ez esetben tehát egy biológiai folyamat következménye, nem vegyszerekkel kiváltott kémiai gátlás, ezért a környezetet nem terheljük kockázatos, vagy visszafordíthatatlan kémiai hatásokkal.

A szalmában található ligninből kioldódó fenol vegyületek ( fito-toxinok ) szintén fokozzák az algák pusztulását. Megfelelő fizikai-kémiai környezet szükséges a szalma által okozott optimális alga-kontrollhoz: a víz megfelelő oxigenizálása, semleges vagy lúgos pH, a szalma és az alga tömegének közel azonossága, alámerített állapot és napsütötte vízfelszín.

Árpaszalma használatának előnyei:

  • olcsó = melléktermék, viszonylag nagy mennyiségben rendelkezésre áll
  • kis mennyiségben is hatásos az algák ellen
  • biológiailag lebomló
  • környezetbarát
  • ivóvízre nem veszélyes
  • visszaszoríthatjuk a kémiai anyagok használatát ( algairtók )
  • kivonat vagy pellet formájában is hatásos
  • a tóból eltávolított anyag komposztálható