Léktartás a téli feladat

Léktartás a téli feladat

 A lék a tó tüdeje télen! Készüljünk fel a télre kerti tavunkhoz megfelelő befagyásgátló léktartóval, használatuk nagyon fontos, nélkülük halaink megfulladhatnak.

Jégmentesítés és a folyamatos befagyásgátló léktartás a halainknak a biztonságos telelése érdekében szükséges. Kerti tó tulajdonosként gondoskodnunk kell az állandó lékről a befagyott kerti tavunkon. A léktartó feladata az, hogy a meggátolja a befagyást, jégmentes felületet tartson a tó felületén, így biztosítva  a kerti tavunkban az oxigén áramlást  és lehetővé kell tennie, hogy ezáltal az iszaprétegben keletkező mérgező gázok eltávozhassanak a tóból. Ez a két tényező teszi lehetővé a halak biztonságos áttelelését.

Léktartó
Léktartó – Ubbnik Basic 40

Többféle léktartó közül válogathatunk a tavunk mérete, a tartott halak száma szerint. Segítünk a megfelelő jégmentesítő kiválasztásában, hogy valóban a megfelelő védelmet nyújtsa a kedves kerti tó tulajdonosoknak illetve halaiknak. Tovább a webshopba: léktartók

Tekintse meg videónkat, amin bemutatjuk a különböző léktartókat:

 

Léktartó kiválasztásának legfontosabb szempontjai:

A következő szempontokat kell figyelembe vennünk a vásárlás előtt. Szem előtt kell tartanunk a kerti tó nagyságát, valamint a bizonyosodjunk meg róla, hogy hány C°-ig tudja az eszköz a léket megfelelően tartani. Ezek lesznek a választáskor a két legfontosabb alapadat.

Különböző befagyásgátló léktartók kivitele

jégmentesítő
Velda ICE Preventer – nikecell jégmentesítő

A legegyszerűbb két darabból álló nikecell fagytestektől az automata (hőmérsékletet figyelembe vevő) befagyásgátló készülékekig széles a paletta, ami közül választhatunk.

Léktartók fajtái

Nikecell léktartók fűtés nélkül

Választhatunk egyszerű minden kompresszoros és fűtési technikát nélkülöző nikecell anyagú léktartót. Kisebb tavakhoz javasoljuk leginkább ezeket (maximum 2-3 m3-ig). A léket maximum mínusz 10 C°- ig képesek tartani. –> Nikecell léktartók

Kombinált léktartók

Nikecell befagyásgátló léktartók levegőporlasztással kombinált változatai ezek. 5 és 10 m3 közötti tómérethez javasoljuk.

Velda jégmentesítő
Velda jégmentesítő – Preventer Disc

A meglévő levegő kompresszorainkhoz is tudunk különböző átmérőjű és nagyságú nikecell kiegészítőket ajánlani. A kombinált léktartók mínusz 15 C°-ig képesek a kerti tó jegének teljes összefagyását megakadályozni.

–> Kombinált léktartók

A gyártók 2017-től ajánlják a négy évszakos jégmentesítőt nagyon kedvező áron. Minden évszakban használható készülék télen a tavunkat védi az összefüggő jégtakarótól, tavasztól őszig pedig levegőztetésre valamint szökőkútként is használható. Kisebb 5-10 m3-es tavakhoz ajánljuk. Nagyon kedvező az áram felvétele: mindösszesen 5W.

Az áru kínálatunkban ice free 4 season néven megtalálható.

Nagyobb tavakhoz ajánlott léktartók melegítő funkcióval

A nagyobb tavakhoz: 15-20 m3 és felett azokat a szerkezeteket javasoljuk, amik melegítő funkcióval vannak ellátva és már mínusz 20 C°-ig képesek folyamatos léktartással.

Az IceFree 200-as jégmentes zónát képes kialakítani maga körül, biztosítva a káros rothadásból induló gázok elvezetését a tóból.

Jégmentesítő
Oase jégmentesítés ás tófűtés

Ez a típus arra is alkalmas, hogy a kisebb, de nem megfelelő mélységű tavakban aktív, folyamatos fűtésével halaink is át tudjanak biztonságosan telelni.

Következő típusunk a nagyobb tavak között a legkedveltebb. Ice Free 330-as kényelmi funkciója hogy szinte gondozásmentes és energiát is spórolhatunk vele! Csak akkor fogyaszt áramot, amikor a maga körül érzékelt hőmérséklet 0 C° alá süllyed. A hőmérsékletet beépített fagy monitoring funkcióval érzékeli. Ennek a típusnak a használatát azokhoz a tavakhoz is javasoljuk, amelyeknek kialakításánál nem vették figyelembe a megfelelő tó mélységet! Ez az eszköz segítségükre lehet a biztonságos teleltetéshez!

–> Tófűtés – jégmentesítő eszközök 

Mit tehetek, ha nem akarok befagyásgátló léktartót vásárolni és magam akarok gondoskodni a léktartásról?

Házi praktikákkal szokták sok esetben a léktartókat „megspórolni” a kerti tó tulajdonosok. Általában egy tél elegendő mindenkinek ahhoz, hogy belássa, nem a léktartó az a tétel, amin „spórolni” fog a jövőben tótulajdonosként. Ezek a házi praktikák mind vesződséggel, nem kevés munkával járnak és ami a legfontosabb kimondottan baleset veszélyesek! Nem ajánljuk ezeket a módszereket, de bemutatjuk őket veszélyeikkel együtt, amire sok esetben nem is gondolnak:

Befagyásgátlás csákánnyal alakítanak ki léket a tó felületén …

Veszélyei: a halak levegő hólyagja megrepedhet az ütések miatt kialakuló rezgésektől, a pihenő bódult állapotban alvó halainkat a nagy zaj miatt stressznek tesszük ki (ez elpusztuláshoz vezethet). A halak sérülése mellett megsérülhet a fóliázott tó is és nem lehetséges az állandó léktartás vagy folyamatos odafigyelést igényel, ami több héten át tartó -15 C°-ban nagyon megterhelő.

Jégmentesítés motoros fűrésszel …

Veszélyei a csákánnyal tartott léken túl, hogy a lánc olajozott felületéről olaj szennyezés kerül a tó vízére ezzel is lezárva az oxigén áramlást és a gázok eltávozását. Az olaj a halakra nézve káros.

Léktartás forró vizes fazékkal …

A leghumánusabb és környezet kímélő házi megoldásnak javasoljuk a forró vizes fazék talpát rátenni ( természetesen tartsuk, ne engedjük el, mert elsüllyedhet!) a jégre és a beolvadást követően kézzel mindig vagy ismételten meleg edénnyel tartva a léket.

Veszélyei: Égési, forrázási, csúszási balesetek a legjellemzőbbek és ez igen megterhelő, folyamatos odafigyelést igényel.

A Koi Mánia kéri! Figyeljenek halaikra és arra, hogy azok biztonságosan teleljenek a kerti tóban, hogy tavasszal egészségesen teljes létszámban gyönyörködhessünk bennük.

Ha kérdése van, keressen bennünket bizalommal, a megfelelő készüléket fogjuk ajánlani Önnek.

Visszahívást kérek!

Ne bízza halait a szerencsére vagy a véletlenre, válasszon a kerti tavának megfelelő befagyásgátló léktartót!

–> Tófűtés, jégmentesítés