Tótechnika szivattyúk és szűrők

Tótechnika: szűrő és szivattyú

 

Korszerű tótechnika alapfeltétele egy jól kezelt, egészséges víznek a szűrés. Jól összeállított szűrő rendszerrel lehet igazán élvezetes a tó és a halaink látványa. Tótechnikai felszerelések széles skálája megtalálható üzletünkben, illetve rövid határidővel, kedvező áron beszerezhető. A különböző szűrőktől a szivattyúkig és látvány elemekig mindenre van jó ajánlatunk.

A szűrő a tó tüdeje! Ne spóroljunk rajta, mert megtérül!

Képzeljünk egy csodás szombat délelőttöt, amikor elhatározzuk a családdal, hogy a hétvégét a kertben töltjük. Már elkészült a kerti tavunk és nagyon büszkék vagyunk rá, szóval még vendégeket is hívhatunk, hogy elbüszkélkedhessünk vele. Méltán lehetünk büszkék rá, hiszen a tavasz folyamán sokat dolgoztunk vele és most, hogy beköszöntött a jó idő itt az ideje, hogy igazán élvezzük is. Aztán szépen kisétálunk a kertbe és megcsapja az orrunkat a nem kellemes, mondjuk ki pocsolya szag… És az idilli gondolatunk már el is illant.

Mert bármennyire is nem akarjuk, de be kell ismernünk, hogy ez bizony a nemrég telepített kerti tavunk felől jön. Közelebb megyünk, és egyre inkább érezzük, aztán megnézzük a szűrőt, amit házilag készítettünk vagy elfelejtettünk kitisztítani rendesen. Végül beismerjük magunknak, hogy bizony mégiscsak kellett volna a tóba egy rendes szűrőt vásárolni. Hát ilyen esetben nem hívunk valószínűleg vendégeket azon a hétvégén kerti partyra. De hogy ilyesmi ne fordulhasson elő vagy ha már megtörtént, ne szegje kedvünk, mert egy megbízható szűrő minden kerti tó tulajdonosnak elérhető kell, hogy legyen.  Tószűrők széles választékban készletről elérhetők webshopunkban.

A szűrökön és a szűrő közegeken nem szabad spórolni!

A szűrő a tó tüdeje és a gépiesített takarítónője. Karbantartása nagyon fontos általános esetekben kéthetente kell elvégezni. Nem ördöngösség, kis odafigyelés, és még nagyobb örömünket lelhetjük élettel teli és tiszta kerti tavunkban! A jó szűrés az alapfeltétele az egészséges halaknak is. Hiába ástunk, ültettünk, telepítettünk halakat, ha nem élvezhetjük, mert egy pocsolyára hasonlít tavunk, aminek még szaga is van. Ez hasonlatos ahhoz, mintha a házunkba nem szereltetnénk vizet és csatornát. Szép-szép, de nem funkcionális. Emlékezzünk rá, hogy nem létezik túlszűrt tó, mint ahogy túl tiszta ház sem. A kerti tó telepítésekor a szűrőt mindenképpen kalkuláljuk bele a költségekbe.

Milyen szűrőt vásároljunk?

Szűrők több típusát különböztetjük meg: nyomás alatti és átfolyós rendszerű. Minden tó nagysághoz, a pár köbméterestől a száz köbméteresig van ajánlatunk Önnek. -> Tószűrők

Nagyon fontos a tó mérete, a halak fajtája és telepítés mennyisége.

Ajánlatkéréskor ezekkel az információkkal érdemes felkészülnie, kollégáink ezt fogják elsődlegesen kérdezni Öntől.

Kerti tó szűrő szettKonzultáljon velünk! Sokszor egy rosszul kiválasztott szűrő csak gondot és csalódottságot okoz, míg egy jól beállított megfelelő méretű szűrő örömteli időtöltés a tóparton.

Sokan költségmegtakarítási céllal házi szűrést barkácsolnának. Természetesen ehhez is szívesen adunk tanácsot. A tapasztalatunk viszont az, hogy rövid idő után gyári készülékre cserélik házi szűrőiket. A gyári készülékek könnyebben tisztíthatóak és nem zavaró látvány a tó partján. És ha elkezdünk számolni egy komplett szett esetén kedvezőbben jön ki az ár mintha a házi szűrőhöz elkezdünk szivattyút, UV lámpát és szűrő anyagokat, tótömlőt külön-külön megvásárolgatni. Ezért is jobb, ha az ügyfél személyesen felkeres minket, mert több féle variációt tudunk bemutatni az Ön saját tavára szabottan. > Körülnézek a szűrők között!

A biokonverter vagy “bioszűrő

Biokonverterként hivatkozunk azokra az eszközökre, amelyeken a vizet átfolyatva, baktériumkolóniák segítségével megszabadítják azt a káros anyagoktól. A köznyelv ezeket gyakran bioszűrőnek nevezi, de a konverter elnevezés jobban fedi a valóságot, mivel itt klasszikus értelemben vett szűrés nem történik (a biokonverterrel egybeépítve természetesen lehet mechanikus szűrő is, de számunkra most nem ez a fontos). Amikor halakat telepítünk tavunkba, vállaljuk a gondozásukkal járó felelősséget. Ez nemcsak a táplálásukat jelenti, hanem azt is, hogy egészséges környezetet biztosítunk számukra, melyben élhetnek és fejlődhetnek.

A víz minősége nagyrészt ellenőrizhető kémiai mérések segítségével. Egy egészséges halakat tartalmazó tó esetében, melyben beállt a biológiai egyensúly, a víz minőségét havonta célszerű ellenőrizni. Rendkívüli események estén és évszakváltáskor viszont érdemes havonta két-három alkalommal is elvégezni a tesztet. Az időben elvégzett teszt megakadályozhatja, hogy a kis problémából katasztrófa legyen. Amikor új tavat indítunk vagy új biokonvertert telepítettünk, napi tesztelés válhat szükségessé, amíg a konverter beindul, majd a rendszer teljes stabilizálódásáig heti tesztelés javasolt.

Nyomás alatti és átfolyós szűrő típusok

Pontec PondoPress 5000
Pontec PondoPress 5000

A nyomás alatti szűrőket általában kisebb tavakhoz ajánlom. Kedvező áron vásárolhat komplett szetteket különböző méretekben, amihez szivattyú, ill. cső készlet is tartozik. A nagyobb tavakhoz (10 000 liter feletti) a megfelelő szűrés eléréséhez az átfolyós rendszerű szűrőket javasoljuk.
A megfelelő szűrőnagyság egyedi az Ön számára, mert minden tó más. Kérje ajánlatunkat a tó méret és a hal sűrűség pontos meghatározásával.

A szűrő a tó szíve! Ha nem lett jól beállítva, vagy meghatározva a nagysága akkor a tó soha nem fog tökéletesen „működni”. Elengedhetetlen, hogy még a vásárlás előtt bizonyosodjon meg a helyes választásról. Nagyon szomorú dolog, hogy ha a szűrő nem megfelelő a tó nagyságához és csak kidobtuk feleslegesen a pénzt. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy mindig nagyon ügyelni kell a víz minőségére!

Skimmer Pontec pondoskim 12V
Pontec pondoskim 12V szkimmer

Skimmerek – tófelszíni elszívó

Tófelszín tisztántartásához úszó, stabilan álló ill. tószélre beépíthető vagy sekélyvízi skimmereket ajánlunk Önnek. Minden tómérethez a vízfelszín megtisztításához. A skimmerek lehetnek külön motorral ellátott oxigén termelő, a vízszinthez igazodó vagy stabilan álló szivattyúval összekötött ill. tó szélébe telepített modellek. Minden típus könnyen tisztítható kosárral ellátott: szkimmerek

Iszapszívás

Az iszap eltávolítása a tóból szükséges időről időre, halaink egészsége érdekében.

Oase PondoVac Premium
Oase PondoVac Premium

Fontos kiemelnünk, hogy a gázosodás mellett a legtöbb betegség kialakulása az iszaprétegben kezdődik, és ez a férgek kényelmes lakosztálya.

Az általános vélekedéssel ellentétben tehát az iszapra nincs szükség, sőt távolítsuk el mihamarabb kerti tavunkból. Az iszap kiszívására két elterjedt alternatíva létezik: mechanikai és bakteriális megoldás. De természetesen a tökéletes eredmény érdekében kombinálni a legjobb a két lehetséges alternatívát.

Lehetséges mechanikai úton iszapszívóval

vagy baktériumokkal vagyis iszapfalókkal

 

Szivattyút venni vagy nem venni… Ez itt a kérdés!

A szivattyúk mozgatják meg a tó vízét, a szivattyú a vízi világunk mozgató rugói. Minden tómérethez és szűrőhöz más és más szivattyú szükséges. Széles választék áll rendelkezésre az egész kicsi teljesítményűektől az egész nagy vízhozamú készülékekig. A szivattyú kiválasztásánál sok mindent figyelembe kell vennünk például a vízhozamot, szállítási magasságot, szállítási távolságot, fogyasztást, a szűrővel és esetleges UV lámpával való kompatibilitást.

 

A kerti tó nem „öntisztul”

Fogadjuk el, hogy egy mesterségesen kialakított tó soha nem tud öntisztuló lenni. Vegyük összehasonlításként a Balatont vagy a Kis-Balatont, mint természetes tavakat, mindkettőnek van egy feltöltő és egy leeresztő csatornája… nem véletlenül.

Szivattyúink már 25 wattos fogyasztástól kaphatóak!

A tó szivattyúnknak a nap 24 órájában mozgatnia kell a vizet, ennek megfelelően védőburkolattal vannak felszerelve, hogy ne veszélyeztessék halainkat. Úszókapcsolóval is elláthatjuk tavunkat a biztonság érdekében. A nagyobb vízszint csökkenésnél megszakítja az áramforrást így szivattyúnk leáll, és nem termeli ki a vizet a tóból egy esetleges csőtörés vagy szétcsúszás esetében.

A szennyvízszivattyú olcsóbb! Miért válasszak tószivattyút?

A szennyvízszivattyú arra lett kifejlesztve, hogy rövid idő alatt nagy vízmennyiséget mozgasson meg. Hátulütője a több száz wattos fogyasztás és az esetleges hal bedarálás. Mivel a szűrőtápláló szivattyúk a nap 24 órájában működnek, ajánlott figyelembe vennünk a fogyasztást. A tapasztalat az, hogy egy szennyvízszivattyú egy szezonban való használata során olyan energia költséget termel, amiből megvásárolható egy energiatakarékos tószivattyú…

Télen mit kell tenni a szivattyúval?

A tószivattyúk kellő vízmélységnél természetesen a tóvízben hagyhatóak a fagyok ideje alatt is. Természetesen nem üzemeltetjük télen a vízkeveredés miatt. Aki ki szeretné venni, annak azt tanácsoljuk, hogy takarítás után egy vödör vízben tárolja, hogy a tömítések ne száradjanak ki.

Hogyan kell légteleníteni a szivattyút?

Mindig ellenőrizzük, hogy a frissen üzembe helyezett szivattyúból az utolsó levegőbuborék is eltávozott. A merülő szivattyúknál elég lehet, ha néhányszor ferdén megmozgatjuk a víz alatt. A külső szivattyúkat a kerti tömlőn keresztül feltölthetjük vízzel, majd beindításuk után gyorsan leválasztjuk a tömlőről és a légtelenítés megtörtént, készen vagyunk.

Szükséges-e a szivattyút karbantartani?

Természetesen időről időre takarítsuk ki szivattyúnkat és tisztítsuk meg a lerakodásoktól, szennyeződésektől, esetleges vízkő lerakodástól is. Ezzel a szivattyú élettartamát hosszabbítjuk meg és teljesítménye sem csökken majd.

Kaphatóak-e alkatrészek a forgalmazott termékekhez?

Természetesen minden általunk forgalmazott termékhez tartunk pótalkatrészeket is. A pontos beazonosításához segítség a robbantott rajz. Ezen lehet kiválasztani a meghibásodott alkatrészt.

Szivattyúink akár három év jótállással is rendelkeznek, szakszerű javításukról a forgalmazó cég garanciális szervize gondoskodik.

 Esővíz a kerti tóban problémát okozhat vagy sem?

A konkrétan tavunkba „beleeső” esővel nincs semmi probléma, de külön ne gyűjtsünk erre a célra esővizet és ne vezessük a tavunkba. Az eső nagyon sok foszfátot tartalmaz, amitől csak híznak az algáink. Nagyobb esőzés után figyeljük meg az algák jelentős elszaporodását. A háztetőkről tóba vezetett esővíz nem csak algásodást, de halpusztulást is okozhat. Gondoljunk bele, mi van a cserepeinken és az ereszcsatornáinkban: madár ürülék, a szmog lerakodásai és egyéb szennyeződések, amik akár permetezésből is származhatnak. Ugye ezeket nem szeretnénk ezt a tavunkba bele mosni?! Ügyeljünk rá, hogy ezek a szennyeződések véletlenül se mosódhassanak a tavunkba!


További ajánlott oldalak:aranyhalak2
szaktanácsadás tóüzemeltetés, takarítás szállítás

Figyelmünket minden érdeklődőnkre kiterjesztjük!

Keressen minket telefonon (20) 80 20 100 vagy
kérje visszahívásunkat!