Lombfogó háló

Kerti tó téliesítése

Minden évben eljön az ideje a kerti tavát előkészíteni a télre, amikor még kellemes az idő a kerti munkákhoz. 🙂

Ezt a fontos feladatot a Koi Mánia október elején végzi minden évben a bemutatókertjében. Lépésről lépésre leírjuk most Önnek, hogy szakszerűen végezhesse el a téliesítést, amit saját készítésű fotóinkkal is illusztrálunk.

A kerti tó téliesítésének első lépése az iszapmentesítés

Első lépésben iszaptalanítsa kerti tavát, hogy az ürülékek és

a bele szálló por, a bele rohadt virágok, levelek ne terheljék a vizet. Ha van rá lehetősége, akkor kombi által dolgozzon: iszapszívó alkalmazásával és iszapfaló baktériummal együttesen végezze a kerti tó iszapmentesítését.

Nálunk az iszapszívók több típusba megvásárolható, valamint a PondoVac 4-es gép kölcsönözhető.

Kerti tó téliesítése

Növények visszavágása, metszése télire

Kombi tóolló
Kombi tavi szerszám vág és fog, kettő az egyben, teleszkópos nyéllel

Az áttelelő növényeinket bátran vágja vissza, hogy minél kevesebb levél, növényi szár tudjon bele rohadni a tóba, ami nehezítheti halainak telelési körülményeit. A nem fagytűrő növényeket vigyük fagymentes és világos helyre. Egy jó eszközzel biztonságosabb dolgozni és öröm is!  A metszést végezze jó minőségű tavi ollóval. Egyszerűbb a levágott növényeket a kiterített tótakaró ponyvára dobni, majd összegyűjteni.

Ügyeljen a biztonságra, áramtalanítson!

Minden készüléket áramtalanítsunk, amikor a tó mederben vagy a részlegesen leengedett vízben dolgozunk! Ügyeljünk rá, hogy a vízbe ne ejtsünk éles szerszámot, ezzel veszélyeztetve fóliánk épségét! Fordítsunk fokozott figyelmet a növényi szárak között megbúvó vagy esetleg bele is nőtt vezetékekre (tó szivattyú szökőkút stb.).

Ha sérült, elöregedett vezetéket talál, akkor feltétlenül vegye ki a tóból és ne használja többet a készüléket, mert életveszélyes lehet! Köves partszakaszt érdemes átnézni a megbújt leveleket mindenhonnan kiszedni.

Fontos, hogy ne egyedül dolgozzon a síkos felületeken, balesetveszélyes kapaszkodás nélkül ki – be mászni, és még ollóval is dolgozni!

Lombfogó háló
Lombfogó háló elhelyezése a kerti tavon

Lombfogó hálóval védje meg kerti tavát a lehulló falevelektől

Különösen a fákkal körülvett kerti tavak esetében nagyon hasznos a lombfogó háló használata. Októberben nagy mennyiségben hullik falevél a fákról, bokrokról. Érdemes a frissen kitakarított kerti tavát ilyenkor lomfogó hálóval vagy tótakaró ponyvával védenie. Minden tómérethez talál webshopunkban széles választékban hálókat és merítőhálókat is.

Szűrők leállítása a téli hónapokra és kitakarításuk, tárolásuk

AquaActiv PumpClean
AquaActiv PumpClean 500 ml – biológiai alapú tisztítószer

Ahogy az idő hidegebbre fordul és a tó vize folyamatosan 6-8 C° körülire lehűl, szüntesse be az etetést és a szűrést is állítsa le. A tóvíz hőmérsékletének rendszeres ellenőrzését tóhőmérővel iktassa be napi teendői közé. Szűrőit víztelenített állapotban akár a tóparton is hagyhatja.  A szűrő anyagokat kimosva, megszárítva helyezze vissza. A szűrők takarításához javasoljuk a Aqua Activ PumpClean 500 ml kiszerelésű, biológiai alapú tisztítószert.

A téli tárolásra tökéletesen alkalmas egy mobilgarázs, pince vagy bármilyen tároló helyiség, de tárolhatja ponyva alá elhelyezve, lefedve, lekötözve is. Így várják a tavaszt:)

Takaró ponyváinkat megtalálhatják oldalunkon. A szivattyút megfelelő mélységben a tóban hagyhatja. Természetesen a leállítását követően itt is szükséges a karbantartás: letakarítás, vízkő eltávolítása; az UV lámpának szintén (fontos, hogy a nem automatikus tisztuló lámpáknál az üvegét  letakarítani, hogy tavasszal csak újra kelljen indítani a rendszert minden mérgelődés nélkül.

Szép őszt kíván a Koi Mánia! –> Tekintse meg őszi akciós ajánlatainkat!