Halbetegség Darakór

Halbetegségek

A leggyakoribb tavi díszhal betegségek fajtáit gyűjtöttem össze hosszú évek tapasztalata alapján. A leírások mellé a halbetegségek képeit is mellékletem, így gyorsan beazonosítható a képek alapján, hogy mi a pontos probléma!

Tavi halbetegségek képekkel

Felelős tótulajdonosként kötelességünk időről időre ellenőrizni halaink egészségi állapotát és a legismertebb tavi halbetegségek tüneteit, rendellenes viselkedési szokásokat felismerni, mint például a függőleges úszás. A megfelelő odafigyelés és az időben történő beavatkozás a rendellenes viselkedés vagy állapot esetén életbevágó fontosságú.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb kerti tó halbetegségeket képekkel és a kezelésükhöz ajánlott szerekkel, melyek elérhetők webshopunkban. Amennyiben kérdésük merülne, kérem hívjon telefonon, igyekszem segíteni. A halkezelési eljárásokról további információkat talál: halkezelés  oldalunkon.

Argulus – haltetű 

Ezek a nemkívánatos betolakodók, nyolc-lábúak, és kerek testük van. Nagy szívókájuk is van, amivel hozzákapcsolódnak a halakhoz. Megjelenésük megerősíti a gúnynevüket is: haltetű. Ezek a külső paraziták elég kiterjedt bőr irritációt tudnak okozni és ezzel megnyitják az utat a bakteriális fertőzések előtt. Az irritáció miatt a hal gyors úszómozgásokat végezhet, dörgölődzik az aljzathoz, kövekhez hogy szabaduljon a parazitáktól.

Javasolt halkezelő szer: Sera Cyprinopur 500 ml

Chilodonella halbetegség

A Chilodonella fertőzés az egyik leggyorsabb lefolyású betegség, és gyors halállal végződik. A hal letargikus, a felszínen elfekszik és körbe-körbe úszik, majd elpusztul. A chilodonella kezelése a legáltalánosabb malachit zöldes és formalinos kezeléssel lehetséges, de a kálium-permanganátos kezelés is egy lehetőség, bár ez utóbbi elég drasztikus a koik számára.

Fontos tudni hogy a malachit zöld & formalin kezelés nagy valószínűséggel megöli a hasznos baktériumokat is a szűrőben, így 8 órára érdemes egy elkerülő ágon szűrni a tavat. Az erős levegőztetés szintén nagyon fontos. A halakat ne etessük a kezelés ideje alatt.

Halkezelő szerek – >

Columnaris halbetegség

Ez a baktérium a halak sérüléseit támadja meg, de okozhat, úszó illetve ajak rothadást is. A hal bőrén vékony fehér filmréteg alakulhat ki és beesett lesz a szeme. Mivel a hal gyorsan elpusztulhat, gyors beavatkozásra lesz szükség.

Halbetegség Columnaris
Halbetegség Columnaris

Halkezelő szerek – >

Costia – fátyolbetegség 

A két ostorával a parazita hozzátapad a hal bőréhez és kopoltyújához, majd behatolva a külső szöveteibe annak tartalmával táplálkozik. A halakon kívüli részeken, vagyis a vízben a parazita néhány órán belül elpusztul. A parazita növekedésének ciklusa nagyon egyszerű. A halra kerülve, a bőr vagy a kopoltyú külső sejtjein lokalizálódik, gyorsan nő és osztódással szaporodik.

Halbetegség Costia
Halbetegség Costia

A costia betegség első külső jele a halak nyugtalansága. Ez abban nyilvánul meg, hogy a díszhalak gyakran ereszkednek le az aljzathoz a legnagyobb tárgyakhoz közelítve (kövek, finom gyökerek, kagyló, stb.) és állandóan dörzsölgetik magukat azokhoz és a növényzethez.

Ha a kopoltyúfertőzés nagymértékű a díszhalaknál fulladás jelentkezik. Az érintett kopoltyúk vérszegények és nyálka borítja őket, amely megakadályozza a vízben oldott oxigén felszívódását. A hal megtagadja az eledelt. Picivel később a testfelületen sötét foltok jelennek meg, majd fokozatosan szürke lepedékké válik.

Ez a lepedék kékes árnyalattal is rendelkezhet. Kialakulásának oka az intenzív lepedékképződés. Néha megfigyelhető az uszonyok megsemmisítése, jellemzője melluszonyok szövetének az elhalása.

Halkezelő szerek – >

Ich – darakór 

Ez egyike a legismertebb Koi betegségeknek az ICH > fehér folt betegség a Darakór.

Halbetegség Darakór
Halbetegség Darakór

Ez egy protozoa, ami elkezd fejlődni a tóban és később a kopoltyúra telepszik és ott kifejlődik ( ivarérett lesz ). Az ICH paraziták kezdetben kis fehér pöttyöknek látszanak a halon. Az ICH meg tudja ölni a kisebb koikat, kiváltképp ha túl van telepítve hallal a tó. Alapvetően rossz vízminőségű vizekben fejlődik ki ez a betegség, de persze behurcolhatjuk másképp is. A trópusi halszakértők nagyon sokat foglalkoznak az ICH-el. Egyébként leggyakrabban a hidegvízi halakat támadja meg. 48 órán belül egy halhoz kell kapcsolódni a kis egysejtűnek, máskülönben elpusztul. Ha egyszer rákapaszkodtak a halra, egy lyukat fúrnak a bőrükbe, és elkezdik fogyasztani a hal szöveteit. Miután a parazita 3 héten át táplálkozott a gazdaállatból ( hal ), újra lekapcsolódik a hal testéről, és lesüllyed a tó aljára szaporodni.

Javasolt halkezelő szer: Sera Omnipur A 500 ml

Gombák okozta halbetegségek – halpenész

A gyenge illetve közepes gombás fertőzés még kezelhető, ha idejében észrevesszük a halon a jeleit. Ezek a fajta gombás fertőzések nem igazán ragályosak, általában csak 1 halat támadnak meg. A gombás fertőzések szinte mindig kívülről kerülnek a tóba és a hal külső bőrfelületén telepszenek meg. A fertőzött halon ilyen vatta-, vagy gyapot-szerű foltocskák vannak. Ezek a fehér foltok gyakran zöld szélűek, mert elkezd nőni az alga a penész folton. ( Halpenész )

Halbetegség Aeromonas
Halbetegség Aeromonas

De lehet a hal bőrén / úszóin szabálytalan alakú fehér, barna, zöld vagy sárga gödröcskék is. A legtöbb gombabetegség sikeresen gyógyítható, ha idejében észrevesszük, ezért nagyon fontos a halak mindennapi gondos megfigyelése a tóban! A halpenész kezelése házilag is lehetséges! Hívjon minket!

Javasolt halkezelő szer: Immunerősítő, ikrázás elősegítő JBL AccliPond

Férgek okozta halbetegségek

Horog féreg – Lernea 

A koit leggyakrabban a Lernea cyprinacea fertőzi meg. Ezek a külső élősködők ellepik a hal kopoltyúit, úszóit, bőrét és szívják a hal vérét. Ezzel gyulladásokat hoznak létre. A látható jele ennek egy piros folt vagy már fekélyes seb.

Halbetegség Lernea
Halbetegség Lernea

Ha egy kis halat sok féreg támad meg, az elpusztulhat. Egyébként a kifejlett féreg felismerhető a halon. Egy kb 20-25 mm-es hajszálvékony függelék lóg a halon, ez a kifejlett nőstény féreg.

Halkezelő szerek – >

Trichodina fertőzés

Csillós állatka, másodlagos fertőzésokozó. Felismerése nehéz, a halak dörgölőznek. A már kialakult

sebes fertőzéseknél jelenik meg, rögzíti magát a hal testén. Ha már egy bizonyos fajta bőrbetegség, sebek alakultak ki a halon, általában akkor jelenik meg. Kimondottan nem okozza a betegséget, inkább másodfertőzőként okoz gondokat. Másféle baktériumokkal és levált sejtdarabokkal táplálkozik. Horogkoszorúval rögzíti magát a seben. Többféle gyógyszert is fejlesztettek ki rá, mert a kerti tóban a koi pontyokat keményen fertőzheti. Ilyen készítményekkel biztonságosan gyógyítható.

Úszórothadás halbetegség

Az úszórothadás egy másodlagos betegsége a stressznek illetve a rossz vízminőségnek ezért elsődleges feladatunk a hal immunrendszerének feljavítása legyen.

Stressz hatására az egyébként mindig jelenlévő baktériumok meg tudják támadni és rothasztani az úszókat.

Javasolt halkezelő szer: Sera Pond Omnisan F 250 ml

Gyógyszeres kezelések utánJBL AccliPond® értékes növényi kivonatok és vitaminok segítségével aktivizálja a tavi halak ellenálló képességét és vitalitását.

Aranyhal

További ajánlott oldalak:
halkezelés szaktanácsadás – hogyan vásároljunk – körülnézek a termékek között