Mennyit etessünk

Mennyit etessünk?

 

Általános Úszó haltáp
-30% akciós Aqua Garant haltápok július 01-ig!

Általános szabályként elmondható, hogy annyi eleséget adjunk halainknak, amennyit öt perc alatt elfogyasztanak. Ha az etetést követően látunk a víz felszínén el nem fogyasztott eledelt, akkor biztosan túletettünk.

A túletetés egyik következménye a vízszennyezés és az algásodás kialakulása. A máj elzsírosodásához, zsírembólia kialakuláshoz és immunrendszer gyengüléshez, a szív túlterheléséhez vezethet. A rossz vízminőség kialakulásakor pedig has vízkor ill. bakteriális fertőzés, darakór, mérgezés (kiemelkedő nitrit és ammónia színt) alakulhat ki.
Minden estben fontos, hogy tavi halaknak (koiknak, aranyhalaknak) gyártott jó minőségű eleséggel etessünk, megfelelő mértékben. Egy alkalommal annyit adjunk, amit öt perc alatt meg is esznek.
Az egyik leggyakoribb hiba, ha zsákos, olcsó rudacskákkal, pelletekkel etetjük a tavi halainkat.

sorb
JBL algamentesítő

Ezek általában sok hallisztet tartalmazó, fehérje- és zsírdús eleségek, amit pisztrángneveléshez gyártanak nagy tételben és a pisztrángnak, mivel ragadozó, sok halfehérjére van szüksége és ettől jól hízik. Tavi halaink, mint például a koiknak a májában viszont kártékony zsírosodást okoz a pisztrángnevelő táp fogyasztása, ami sokszor végzetes kimenetelű is lehet. Általában egyébként sem célunk, hogy kövérre hizlalt halakat tartsunk. Fontos az egészséges táplálás, hogy egészséges életerős koiaink sokáig örvendeztessek meg bennünket. Rémisztő eseteket is hallani miszerint egyes gazdák nyers hússal is etetik halaikat és egyéb nem megfelelő táplálékkal. Ezzel garantáltan megbetegítik koi és aranyhal állományukat.

Etetési arany(hal) szabály avagy milyen gyakran etessünk?
Jobb, ha kevesebb tápot adunk gyakrabban, mintha sokat adunk ritkán.

Koi vitamin PSB-foodspray
Koi vitamin PSB-foodspray

Mit tegyünk, amikor elutazunk?
Inkább ne etessük napokig, minthogy helytelenül legyenek táplálva halaink. Ha pár napig nincsenek a halak etetve, még jótékony diétának is betudhatjuk. Ráadásul a halak utazásunk alatt etetés nélkül is találnak némi természetes táplálékot a vízben például szúnyoglárvát.

Miért fontosak halaink számára a vitaminok?
A halak immunrendszerét ugyanúgy, mint az emberekét fontos vitaminokkal támogatni. Vitaminhiány következtében fogékonyabbak a különféle betegségekre.

Mire jó a haltáp adagoló?
Beszerezhetők automata módon működő etetők, melyek segítik a rendszeres etetést távollétünk alatt. Igény szerint megfelelően programozhatóak, levéve vállunkról az etetés feladatait.

Koi labda
Koi labda

A halak etetése a vízhőmérséklet függvényében:
6 °C alatt: ne etessünk
6 °C felett: napi 1 alkalommal etessünk mindig az évszaknak megfelelő táppal
15-29 °C között naponta több alkalommal is etethetünk

Bármennyi is a víz hőmérséklete, soha ne etessük túl a halakat, kérjen inkább tanácsot tőlünk. Etetés után minél előbb távolítsuk el a tóból az el nem fogyasztott táplálékot.

aranyhalak2
További ajánlott oldalak:
szaktanácsadáshogyan vásároljunk szállítás haltáp fajták – körülnézek a termékek között 

Érdeklődjön telefonon haltápokkal kapcsolatban:
(20) 80 20 100 vagy kérje visszahívásunkat!