Tófólia kiválasztása

Tófólia kiválasztása

Tófólia
Tófólia szakszerű leterítése

A tófólia a kerti tó bélelésére sokkal több lehetőséget kínál a kialakításnál, mint az előre gyártott műanyag tómedrek. Szabadon szárnyalhat a képzelete, amikor megtervezi a tó formáját.

Viszont vannak feltételek, amit be kell tartanunk, ha azt szeretnénk, hogy a tófóliával telepített kerti tavunk hosszú élettartamú legyen. Cikkünkben igyekszünk minden fontos tudnivalót összegyűjteni, hogy a tervezés, majd a kerti tó telepítés tökéletesen sikerüljön.

Tófólia vastagsága

Minél nagyobb kerti tavat tervez, annál vastagabb tófóliát kell választania.

A tó fóliák tehát különböző vastagságban elérhetőek! PVC vagy gumi tófóliák közül választhatunk, most nézzük a két típus előnyeit és hátrányait.

pvc tófólia
PVC tófólia 1 mm vastag

PVC tófólia

A PVC fólia hegeszthető vagy ragasztható és az ára nagyon kedvező. Kisebb sérülések esetén könnyen javítható. A vastagságot figyelembe véve is széles választékban kapható és telepítést meg könnyítendően különböző hosszban vagy lepelben rendelhető. A gumifóliához képest viszont rövidebb élettartamú. –> PVC tófóliák

Gumi tófólia – EPDM

gumi tófólia
Oasefol EPDM – gumi tófólia

A gumi fólia nagyon hosszú élettartamú. A gyártók 30 év garanciát adnak hozzá. Nagyon rugalmas és nyújtható, rendkívül UV álló, hidegtűrő. A kimondottan nagyméretű kerti tavakhoz, ahol a javítást nehézkesebb, mindenképpen ezt a változatot javasoljuk!

–> gumi tófóliák

Tófólia tárolása, szállítása

A tó fóliák szállításakor és az ide-oda rakodása, pakolása során ügyelnie kell arra, hogy a fólia ne sérüljön. A tó fóliát kizárólag tiszta helyen és éles tárgyaktól távol kell tárolni.

Tófólia helyes használata kerti tó létesítésekor

Nagyon fontos a kerti tó helyének és méretének kiválasztása a kertben. Hatalmas területen egy kis kerti tó elveszik és egy idő után biztosan nagyobbat szeretnénk majd. Ugyanez igaz kisméretű kertre csak fordítottan. Kisterületen nagyobb kerti tó felemésztheti a pihenésre szolgáló zöld felületünket. A tófólia szempontjából azért fontos, hogy tervezéskor jól határozzuk meg a telepítendő tó méretét, mert bővülő tómérethez eltérő vastagágú vagy fajtájú tófóliát nem szerencsés hozzáilleszteni.  Figyeljünk rá, hogy a tó formája alakja és stílusa is a kertünkhöz harmonizáló legyen.

A tó méretének megfelelő tófólia kiválasztása

Első lépésként egy locsolócső vagy festékszóró alkalmazásával határozzuk meg a jövőbeni tó formáját nagyságát és nézegessük, alakítgassuk míg a számunkra megfelelő alakját, méretét el nem éri. Ha már látjuk a méretet, el tudjuk dönteni, hogy milyen típusú tófóliát válasszunk.

10 m3 alatt gondolkodhatunk PVC fóliában, de 10 m3 felett már a gumifólia javasolt.

A tószintek és a tófólia összefüggései

kertitó szintekA földmunka megkezdése előtt kérjen tanácsot a megfelelő tó szintek kialakításához és a megfelelő tófólia vastagság kiválasztásához. Nagyon sok esetben találkozunk azzal a problémával, hogy teljes mértékben hiányzik a mocsárzóna vagy nagyon túl van szintezve a kerti tó. Ha nem alakítunk ki mocsárzónát, akkor megfosztjuk magunkat a csodálatos mocsárzónás növények látványától és a tavunkat pedig egy nagyon fontos dolog: a biológiai szűrő megfelelő kialakulásának lehetőségétől, valamint a tószél természetes takarásának kialakításától. Ha túl sok szintet (lépcsőzetet) alakítunk ki, akkor általában felesleges lépcsők lesznek, amit nem minden esetben tudunk teljes egészében növényesíteni és a tó belső méretet vesszük el, mint életteret a halaink elől. Ha megfelelően „szintezi” a kerti tavat, akkor a tófóliából is megfelelő mennyiséget vásárol (nem többet, és nem kevesebbet), és elkerüli a későbbi, szükségszerű átalakítgatások miatti pótlások, fólia hegesztések fáradtságos munkáit.

A talaj eltávolítása után védenünk kell a medret az esetleges esőzésektől – a meder beomlás veszélyes miatt – a fólia beterítéséig.

A tófólia alá fektessen geotextíliát!

geotextília
Geotextília 150 gr/m2

A tófólia élettartamát meghosszabbítandó, ügyeljen a megfelelő fenék kialakítására! A fólia beterítése előtt és alkalmazzon a homokágyat valamint geotextíliát.

A geotextília használata minden tóméretnél és talajminőségnél ajánlatos. A talaj minőségétől függően 100-300 gr/m2 geotextília használata javasolt.

Nagyon fontos, hogy a geotextíliát amennyire csak lehet, kisimítva és egyenletesen terítse be a tó mederbe. A tófólia lepel beterítésekor vigyázzon rá, hogy a tó medret takaró geotextília ne mozduljon el a helyéről. A tó fólia beterítése után már a fix pontokat a meder alján és szélein fixálja különböző nehezékekkel, amik lehetnek homokzsák, gumikerék, illetve beton tuskó vagy nagy felületű kövek. Az utóbbiaknál ügyelve rá, hogy a fólia ne sérüljön meg! –> Geotexítiliák

Kőzúzalékkal szórt fólia
Kőzúzalékkal szórt fólia

Kavicsos tófólia alkalmazása

A meredekebb vagy nehezebben takarható tó széleknél kiváló és dekoratív megoldás a kavicsos tófólia, ami különböző méretekben kapható. Alkalmazhatja egyszerűen lesúlyozással vagy ragasztással is. Míg a tófóliák árai m2-ben vannak megadva, addig a kavicsos fólia ára méterenként értendő.

A tószegély kialakításához különböző technikák léteznek. A tartósabb és fixebb perem kialakításához ajánljuk

Kőzúzalékkal szórt fólia
Kőzúzalékkal szórt fólia

az előre gyártott tószegélyeket. Stabilan tartja a tó fólia szélét és megkönnyíti a tószél zárását, mint felületet, ívek is kialakíthatóak vele.

–> Kavicsos tófóliák

A tófólia legnagyobb ellensége a csákány…

A téli kerti tó felületén a halak biztonságos áttelelése érdekében folyamatosan gondoskodnia kell a lék fenntartásáról. A jégmentesítés, a léktartás ma már könnyen fenntartható különböző nikecelles léktartókkal vagy nagyobb tavak esetén kompresszoros jégmentesítőkkel. Sok kerti tó tulajdonos azonban szívesen folyamodik még mindig házi praktikákhoz és csákánnyal igyekszik léket tartani a kerti tava felületén. A csákányozással felsértik és kiszakítják a tófóliát, amit általában tavasszal szomorúan tapasztalnak. A tófólia hosszú élettartamának érdekében javasoljuk, hogy télen alkalmazzon léktartó eszközt.

–> Léktartók

Kerti tó telepítéséhez vagy már meglévő tó fóliájának javításához keresi a megfelelő megoldást? Hívjon minket bizalommal! Szívesen segítünk kiigazodni a tófóliák világában és megkeresni az Önnek legmegfelelőbb megoldást!


aranyhalTovábbi ajánlott oldalak: őszi akciós ajánlatok
tófólia – tószegély előregyártott tómedrek
körülnézek a termékek között 

Érdeklődjön telefonon tófóliákkal kapcsolatban:
+(36-20) 80-20-100 vagy kérje visszahívásunkat!