Tófólia

Tófólia kiválasztása

Tófólia kiválasztása

Tófólia
Tófólia szakszerű leterítése

A kerti tó fólia a tavak bélelésére sokkal több lehetőséget kínál a kialakításnál, mint az előre gyártott műanyag tómedrek. Szabadon szárnyalhat a képzelete, amikor megtervezi a tó formáját.

Viszont vannak feltételek, amit be kell tartanunk, ha azt szeretnénk, hogy a tófóliával telepített kerti tavunk hosszú élettartamú legyen. Cikkünkben igyekszünk minden fontos tudnivalót összegyűjteni, hogy a tervezés, majd a kerti tó telepítés tökéletesen sikerüljön.

Tófólia leterítés közben
Tófólia leterítés közben

Kerti tó fólia vastagsága

Minél nagyobb kerti tavat tervez, annál vastagabb tófóliát kell választania.

A tó fóliák tehát különböző vastagságban elérhetőek! PVC-ből készült vagy gumi tófóliák közül választhatunk, most nézzük a két típus előnyeit és hátrányait.

pvc tófólia
PVC tófólia 1 mm vastag

PVC tófólia

A PVC fólia hegeszthető vagy ragasztható és az ára nagyon kedvező. Kisebb sérülések esetén könnyen javítható. A vastagságot figyelembe véve is széles választékban kapható és telepítést meg könnyítendően különböző hosszban vagy lepelben rendelhető. A gumifóliához képest viszont rövidebb élettartamú. –> PVC tófóliák

Gumi tófólia – EPDM

A gumi fólia nagyon hosszú élettartamú. A gyártók 30 év garanciát adnak hozzá. Nagyon rugalmas és nyújtható, rendkívül UV álló, hidegtűrő. A kimondottan nagyméretű kerti tavakhoz, ahol a javítást nehézkesebb, mindenképpen ezt a változatot javasoljuk!

–> gumi tófóliák

Gumifólia Firestone
Firestone EPDM 1,02mm gumi tófólia 12,19m szélességben
Tófólia
Gumifólia áttörések szegélyezésére Firestone SA Flashing 45 cm x 1 m

Tófólia tárolása, szállítása

A tó fóliák szállításakor és az ide-oda rakodása, pakolása során ügyelnie kell arra, hogy a fólia ne sérüljön. A tó fóliát kizárólag tiszta helyen és éles tárgyaktól távol kell tárolni.

Kerti tó fólia helyes használata kerti tó létesítésekor

Nagyon fontos a kerti tó helyének és méretének kiválasztása a kertben. Hatalmas területen egy kis kerti tó elveszik és egy idő után biztosan nagyobbat szeretnénk majd. Ugyanez igaz kisméretű kertre csak fordítottan. Kis területen nagyobb kerti tó felemésztheti a pihenésre szolgáló zöld felületünket. A tófólia szempontjából azért fontos, hogy tervezéskor jól határozzuk meg a telepítendő tó méretét, mert bővülő tómérethez eltérő vastagágú vagy fajtájú tófóliát nem szerencsés hozzáilleszteni.  Figyeljünk rá, hogy a tó formája alakja és stílusa is a kertünkhöz harmonizáló legyen.

A tó méretének megfelelő tófólia kiválasztása

Első lépésként egy locsolócső vagy festékszóró alkalmazásával határozzuk meg a jövőbeni tó formáját nagyságát és nézegessük, alakítgassuk míg a számunkra megfelelő alakját, méretét el nem éri. Ha már látjuk a méretet, el tudjuk dönteni, hogy milyen típusú tófóliát válasszunk.

10 m3 alatt gondolkodhatunk lágy PVC fóliában, de 10 m3 feletti kerti tóhoz már gumifólia javasolt.

A tószintek és a tófólia összefüggései

kertitó szintek

A földmunka megkezdése előtt kérjen tanácsot a megfelelő tó szintek kialakításához és a megfelelő tófólia vastagság kiválasztásához. Nagyon sok esetben találkozunk azzal a problémával, hogy teljes mértékben hiányzik a mocsárzóna vagy nagyon túl van szintezve a kerti tó. Ha nem alakítunk ki mocsárzónát, akkor megfosztjuk magunkat a csodálatos mocsárzónás növények látványától és a tavunkat pedig egy nagyon fontos dolog: a biológiai szűrő megfelelő kialakulásának lehetőségétől, valamint a tószél természetes takarásának kialakításától. Ha túl sok szintet (lépcsőzetet) alakítunk ki, akkor általában felesleges lépcsők lesznek, amit nem minden esetben tudunk teljes egészében növényesíteni és a tó belső méretet vesszük el, mint életteret a halaink elől. Ha megfelelően „szintezi” a kerti tavat, akkor a tófóliából is megfelelő mennyiséget vásárol (nem többet, és nem kevesebbet), és elkerüli a későbbi, szükségszerű átalakítgatások miatti pótlások, fólia hegesztések fáradtságos munkáit.

A talaj eltávolítása után védenünk kell a medret az esetleges esőzésektől – a meder beomlás veszélyes miatt – a fólia beterítéséig.

A tófólia alá fektessen geotextíliát!

A tófólia élettartamát meghosszabbítandó, ügyeljen a megfelelő fenék kialakítására! A kerti tó fóliázás előtt és alkalmazzon a homokágyat valamint geotextíliát.

A geotextília használata minden tóméretnél és talajminőségnél ajánlatos. A talaj minőségétől függően 100-300 gr/m2 geotextília használata javasolt.

geotextília
Geotextília 150 gr/m2

Nagyon fontos, hogy a geotextíliát amennyire csak lehet, kisimítva és egyenletesen terítse be a tó mederbe. A tófólia lepel beterítésekor vigyázzon rá, hogy a tó medret takaró geotextília ne mozduljon el a helyéről. A tó fólia beterítése után már a fix pontokat a meder alján és szélein fixálja különböző nehezékekkel, amik lehetnek homokzsák, gumikerék, illetve beton tuskó vagy nagy felületű kövek. Az utóbbiaknál ügyelve rá, hogy a fólia ne sérüljön meg! –> Geotexítiliák

Kavicsos tófólia alkalmazása

A meredekebb vagy nehezebben takarható tó széleknél kiváló és dekoratív megoldás a kavicsos tófólia, ami különböző méretekben kapható. Alkalmazhatja egyszerűen lesúlyozással vagy ragasztással is. Míg a tófóliák árai m2-ben vannak megadva, addig a kavicsos fólia ára méterenként értendő.

A tószegély kialakításához különböző technikák léteznek. A tartósabb és fixebb perem kialakításához ajánljuk

Tófólia kőzúzalékkal szórt
Kőzúzalékkal szórt fólia
Tófólia kőzúzalékkal szórt
Kőzúzalékkal szórt fólia

az előre gyártott tószegélyeket. Stabilan tartja a tó fólia szélét és megkönnyíti a tószél zárását, mint felületet, ívek is kialakíthatóak vele.

–> Kavicsos tófóliák

A tófólia legnagyobb ellensége a csákány…

A téli kerti tó felületén a halak biztonságos áttelelése érdekében folyamatosan gondoskodnia kell a lék fenntartásáról. A jégmentesítés, a léktartás ma már könnyen fenntartható különböző nikecelles léktartókkal vagy nagyobb tavak esetén kompresszoros jégmentesítőkkel. Sok kerti tó tulajdonos azonban szívesen folyamodik még mindig házi praktikákhoz és csákánnyal igyekszik léket tartani a kerti tava felületén. A csákányozással felsértik és kiszakítják a tófóliát, amit általában tavasszal szomorúan tapasztalnak. A tófólia hosszú élettartamának érdekében javasoljuk, hogy télen alkalmazzon léktartó eszközt.

–> Léktartók

Tófólia ajánlatunk, ha a Koi Mánia tanácsaira bízza magát!

A legkedveltebb kialakítás egy kerti tó esetében a fóliázás. A PVC tófólia közkedvelt a kedvező ára, az egyedi megvalósítási lehetőségek valamint a könnyű kezelhetősége miatt. A tófóliák UV stabilak, a gyártók általában 10 év garanciát adnak hozzá. A gumifólia nagyon rugalmas, és ezt a tulajdonságát hosszú távon meg is tartja, a magasabb árfekvés egy jó befektetés a tó kialakításához. A fólia vásárlásakor vegyék figyelembe, hogy csak megbízható kereskedőtől, blokkal vagy számlával vásároljunk, az esetleges garanciális kifogásunkat csak ez útján érvényesíthetjük. A tófólia árak eltérőek lehetnek. Olcsó tófólia esetén feltétlenül informálódjon a garanciális feltételekről is. Webshopunkban a feltüntetett tófólia árak mindig frissek, telefonon vagy személyesen szívesen segítünk az Önnek legmegfelelőbb kerti tófólia kiválasztásában, teljes körűen informáljuk a házhoz szállítás és garanciális  feltételekről. A tófólia házhoz szállítás speciális megoldást igényel, annak súlya és mérete miatt, ezért ezt mindig egyedileg egyeztetjük vásárlóinkkal.

Fontos a megfelelő átfedés!

A nagyobb tófólia méreteknél megfelelő átfedéssel hegesztett legyen a termék. A meder kialakítás után következik a fólia pontos méretének a meghatározása. A tómeder két leghosszabb felénél zsinórral mérjünk, a meder peremétől a meder oldalán és alján végig haladva kapjuk meg a pontos értéket. Így lesz egy szélességünk és egy hosszanti értékünk. Mindkettő értékénél minimum 50 cm plusz mennyiséget kell vásárolnunk, a víz belefeszülésekor beljebb húzódik a fólia és a helyes perem kialakításához is kell még kellő anyagmennyiség. A tófóliát lehet konkrét méretre vásárolni, illetve méterre megvásárolni és a későbbiekben ragasztani, vagy forró levegős fúvásos hegesztéssel össze dolgozni.

Arra mindig figyeljünk a hegesztés vagy ragasztás előtt, hogy mindig azonos minőségű és azonos vastagságú tófóliát dolgozzunk össze. A ragasztásnál a fólia csíkokat fektessük egymás mellé és gondoskodnunk kell egy sima felületről vagy egy kellő szélességű deszkáról. A tiszta száraz csíkokra felvisszük a ragasztó anyagot, majd kissé hagyjuk párologni (legalább 10 cm szélességben alkalmazzuk a ragasztást) majd jó erősen összenyomjuk és sulyokkal lenehezítjük. A teljes száradás általában 24 óra. Érdemes a ragasztott felületek kritikus pontjait erősíteni, ellenőrizni. Ha nem bizonyul tökéletesnek ragasztásunk abban az esetben használjunk további ragasztó anyagot vagy ragasztó csíkot. A hegesztést bízzuk szakemberre.

Pontosan, méterre szabott fóliát ajánlunk!

Most már ritkábban keresnek fólia hengert inkább pontos méretre szabott fóliát ajánlunk Önöknek, ezzel a lehetőséggel sok munkától és bosszúságtól kíméljük meg magunkat. A leggyakrabban rendelt tó fólia az 1mm-es vastagságú. A szélességi méretek 2,4,6,8,10,12 méter, a hosszúság maximum 25 méter. A vásárlás után figyeljünk a helyes sérülés mentes szállításra és tárolásra. Erre megfelelő egy pléd vagy nagyobb méretű kartonpapír. A tófóliát a mederbe geotextília ágyra helyezzük. A fóliát a meder közepe felől haladva kezdünk kihajtogatni, majd a tó pereme felől húzzuk ki a végső formájára. Miután kisimítottuk, a hajtásoknál pedig simára rendezzük a fóliát a mélyvízi növényeket bele helyezzük és a vízzel felengedjük a tavunkat.

Figyeljünk rá, hogy a tó alját nem terítjük be sem homokkal, sem kaviccsal! Sokszor találkozunk a problémával, ami később jelentkezik és szinte megoldhatatlan feladatnak nézünk elébe. A tó aljára halmozódó üledék szinte kitakaríthatatlanná válik, beleül a kavics ágyba és a tó csak abban az esetben lesz normálisan kitakarítható, ha az üledéket a kaviccsal együtt kimerésre kerül. A frissen elkészült fóliás tó alja csak az első időben zavaró a szemnek, a növények betelepítésével a tavirózsák növekedésével ez eltűnik szemünk elöl. A sima fólia felültére elhelyezett szivattyú könnyen felkapja a szennyeződéseket, a körülötte elúszó halak örvényeket okoznak a vízfelszin alatt, a szennyeződések könnyen a szivattyú közelébe kerülnek, így a jó szűrés révén a szűrőnkbe jutva kényelmesen kitakaríthatjuk. Míg kavicságy esetében az üledék a kavicsok közé beül és onnan az örvények is csak minimálisan tudják megmozgatni, tavunk könnyen elmocsarasodhat és vizünk mérgezővé válhat.

A szépen kialakított új tavunk széleit érdemes kövekkel vagy kavicsos fóliával takarni.

Az idő során keletkezhetnek a tó fólián sérülések, amiket okozhatja nagyobb termetű kutya, vagy nem megfelelő kő kavicsok a tóban erre rálépve sérüléseket okozhatunk a felületen. Vannak növények is, amikre nagyon kell figyelni, mint például a bambuszok. Nincs az a vastag tófólia, amin a földfelszín közelében elhelyezkedő gyökerei, hajtásai át ne fúródnának. A tó fóliákat természetesen lehet javítani házilag is. Ehhez a művelethez kínálunk, ragasztókat és tófólia javító készleteket is. Az elszivárgó víz jelzi a fólia szakadását. Érdemes megfigyelni a víz magasságát a felette elhelyezkedő részben fogjuk a sérülést megtalálni. De sajnos nehezen lokalizálható a sérülés elhelyezkedése, a növények és kavicsok között. Ha sikerül megtalálnunk a fólián a hibát, akkor rendezzük el a felületet, pakoljuk ki a helyszínről a kavicsokat, növényeket és a sérülés elhelyezkedése alatt minimum 10-15 cm-rel engedjük le a vizet.

Sérülések javítása foltokban

A tófólia sérülésénék környékén tisztítsuk le a felületet, tisztára és szárazra. A lyukra kerülő folt anyagának megegyezőnek kell lennie a javításra szoruló kerti tó fólia anyagával, vagyis PVC fóliát PVC fóliával foltozzunk, illetve gumi fóliát gumi fóliával javítsunk és az anyagnak megfelelő ragasztót használjunk. Méretek tekintetében a sérülés méretéhez viszonyítva a folt nagysága 3-4 szeres legyen a biztonság érdekében. A tófóliánk anyagához választott megfelelő ragasztót felvisszük a tó sérülésére valamint a foltra is, kis párologtatás után a foltot megfelelően elhelyezve összepréseljük a két felületet lehetőség szerint lesúlyozva. A biztonságos kötési idő itt is 24 óra.

Ha a sérülés a víz alsóbb szintje alatt helyezkedik el, akkor a tó leeresztése nélkül is javíthatjuk olyan ragasztóval, ami víz alatt is használható, de az én javaslatom az, hogy mindennek adjuk meg a módját, eresszük le a vizet, takarítsuk le a fóliát és kellő képen ragasszuk össze ellenőrizhetően.  Bármilyen ragasztó anyagot használunk, figyeljünk a csomagoló anyagon feltüntetett biztonsági előírások betartására. Ha régi elavult tavunkat újra szeretnénk építeni, azért a régi tófóliát ne dobjuk ki! A megfelelően letakarított kavics mentes felületre nyugodtan helyezzük az új fóliát ezzel is az új fóliát védjük még jobban. Még akkor is érdemes használni bélelő anyagként, ha a tó mérete megnagyításra kerül. Figyeljünk arra, hogy a régi fólia gyürködését lehetőség szerint vágjuk ki vagy vágjuk be és simítsuk egymásra, hogy az újonnan bele terített fólia hajtásait ne sokszorozzuk meg ezáltal.

Vízinövények beültetése

A tófólián a növényeket a megfelelő szinteken könnyű beültetni. A beültetés lehet kavicsos ágyba közvetlenül a fóliára vagy történhet vízinövény kosarakba is. Ezt a tó jellege, kialakítása és természetesen a tó tulajdonosa határozza meg, hogy számára mi a megfelelőbb. Nem csak a különböző víz mélységekbe tudunk növényeket ültetni a tófóliánkra! Nagynevű gyártók már úszó szigeteket is ajánlanak beültetésre ezzel is izgalmasabbá téve tavunkat. Sok esetben keresnek meg azzal, hogy a frissen fóliázott tómeder szélein illetve oldalán egy idő után lerakodások keletkeznek. Ez nem jelent problémát: ez egy természetes lerakódás vagyis egy természetes folyamat. Viccesen: nem fürdőkád! 🙂

Kerti telepítéséhez vagy már meglévő tó fóliájának javításához keresi a megfelelő megoldást? A teljes folyamatban tudunk segítséget nyújtani! Hívjon minket bizalommal! Szívesen segítünk kiigazodni a tófóliák világában és megkeresni az Önnek legmegfelelőbb megoldást!

aranyhal


További ajánlott oldalak: őszi akciós ajánlatok
tófóliatószegélyelőregyártott tómedrek
körülnézek a termékek között 

Érdeklődjön telefonon tófóliákkal kapcsolatban:
+(36-20) 80-20-100 vagy kérje visszahívásunkat!