Fonalalga a kerti tóban

Kerti tó indítása tavasszal

Fonalas alga a kerti tóban
Fonalas alga a kerti tóban

Lassan beköszönt a tavasz és élvezhetjük a kint létet és a gyönyörű tavunk és halaink izgalmát. Ez magával hoz egy feladatot is, még pedig  a tó tavaszi előkészítését. Az anyatermészet fantasztikus módon előkészíti a tavunkat a szezonra, elárasztva azt friss esővízzel és hó olvadékkal, felfrissítve a régi vizet újjal.

Ezt a feladatot nekünk is segítenünk kell a mi kis ökoszisztémánkban, évről évre, szezonról szezonra. Ez a következőket jelenti: vagy részleges vízcserét hajtunk végre vagy a teljes tavat kiürítjük, kitakarítjuk és újratöltjük. Eltávolítjuk az őszről még ott maradt növényi hulladékokat, megtisztítjuk a szennyeződésektől, fonalas algától a vízeséseinket. Ahol kell, megritkítjuk a növény állományt, kicseréljük az UV-C lámpánk izzóját egy újra, mindeközben biztosítjuk, hogy a halaink biztonságban átvészeljék ezt az átmeneti „szerviz” időszakot.

Egyrészről, ez egy piszkos munka, de valakinek meg kell csinálnia, másrészről viszont nem is olyan vészes, mint amilyennek hangzik. Gondoljuk át hogy pontosan mit is tervezünk tenni,  ebben az esetben már rutinná válik ez a munka.

4 tavaszi feladat, amit mindenképp el kell végeznünk:

Az állat állomány szemrevételezése a kerti tóban

Tavaszi tó
Ébredeznek a halak tavasszal

Nagyon fontos feladat a hal populáció megfigyelése minden szezon kezdetén.  Kb 3 év telhet el úgy egy tó életében, hogy hozzá kellene nyúlni a tavat kiszolgáló berendezésekhez. A harmadik évben – ha mindent jól csináltunk – elkezdenek rohamosan nőni a halaink. Egy 60 cm-es hal 8-szor nehezebb  mint egy 30 cm-es. Igen, hiszitek vagy sem, egy kétszer olyan hosszú hal 8-szor nehezebb.

Képzeljétek el, ha hirtelen minden halunk 60 cm-es lenne, mi történne a tápfogyasztással és a salak anyagok mennyiségével, amit a halak kibocsájtanak.

Hogy hatna ez a víz-kezelési rendszerünkre?

Nagyon gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy ugyanazt a rutint követjük a 4., 5., és a 6. évben is. Ez az a pont, ahol a dolgok rosszra fordulhatnak.

Tehát figyeljük a halállomány fejlődését és igazítsuk hozzá ( kicsit vagy nagyobb mértékben )  a tó kiszolgáló berendezéseit ( szűrést, pumpákat, levegőztető rendszert )!

Kerti tó vízkezelési rutin

Kerti tó baktérium
Kerti tó baktérium

Hasznos baktériumok, algaírtó, koiknak szánt agyag, víztisztító anyagok, só, és a lista még hosszan folytatódhat. Milyen vízkezelési eljárásokat végezzünk és milyen gyakran.

Néha megkérnek a klienseim, hogy végezzek víz teszteket,  és sokszor látom hogy a tulajoknak teli van a szekrénye vízkezelő szerekkel és mindet egyszerre használják. Ezt rosszul teszik! Tisztázzuk, hogy mely szer mire való, és használjuk a megfelelő szert a megfelelő célra, a megfelelő célra.

Ha a tavunk picit túl van telepítve hallal, akkor pl plusz hasznos baktérium telepekkel, vagy plusz szűrőanyag behelyezésével sokat tehetünk a vízminőség javításért.

Tehát ha minden tavasszal átnézzük és átgondoljuk a vízkezelési rutinunkat ( mit, mikor, miért ), akkor sokat javíthatunk a vízminőségünkön.

Takarmányozási rutin, a kiszolgáló eszközök méretének, és az éves tófenntartási költségek áttekintése

Gondolkozzunk el azon, hogy milyen volt a tavunk amikor vadonat új volt, és először telepítettük be halakkal. Emlékszünk még rá hogy mennyi táp fogyott az első szezonban és mekkorák voltak a halak? Valószínű, hogy az első évben alig fogyott csak a tápból.

Ahogy a tó korosodik, úgy a halak is, és az első szezonhoz képest, megduplázódott, triplázódott a táp felhasználás. A harmadik szezonban a koik még nagyobbak, még többet esznek és mindezek mellett megjön a szexuális aktivitásuk is!

A  4. szezonban a halaink már 50-60 cm hosszúak, és jó esetben 50-60 utóduk úszkál körülöttük, és megesznek bármekkora mennyiségű tápot.

Nagyon fontos megértenünk, hogy az idő múlásával a tóban nagy ugrások jöhetnek a halak méretét tekintve, és ezt figyelembe kell vennünk a szezonális táp igény és vízkezelés szempontjából is.

A halak életfeltételeit támogató rendszerek felülvizsgálata

UV lámpa Aqua-Tech UV Tron
UV lámpa Aqua-Tech

Biológiai szűrők, UV lámpás szűrők, levegőztető rendszerek, ion generátorok, dob-szűrők, alsó elszívó cső, szivattyúk, szűrő anyagok, szkimmerek…most pedig vegyünk egy nagy levegőt

Gondoljuk át és vegyük a tó berendezéseinek minden egyes elemét górcső alá.

A tóra nagy hatással vannak az egyes szezonális változások, a halak növekedése és az esetleges szaporulat is.

Sokszor látok olyan biológiai szűrőket amik hónapok óta nincsenek takarítva, alig működnek, és tulajdonos még csak nem is tud róla.

Ideje felkelni a kanapé kényelméből és kicserélni mindent szezon kezdetén: az UV lámpánkban az izzót, ha szükséges cseréljük ki a légpumpánkban a gumiharangot, cseréljük ki a szűrőnkben az elhasználódott, szakadozott szivacsokat, stb, stb, stb. 🙂

Jó munkát kívánunk!

Jöjjön el Ön is Szent Iván Éji kertlátogatás és vásárlás eseményünkre! Szeretettel várjuk!

2023. 06. 24-én, szombaton 20-23 óra között várjuk Önt is sok szeretettel és kedvezményekkel üzletünkben és bemutatókertünkben. Részletes program Facebook oldalunkon!

Üzletünk és telephelyünk: Koi mánia – 8000 Székesfehérvár, Rába u. 20.

GPS: 47.20685, 18.366065  –> Útvonaltervező a Koi Mániához – > Tel: +(36-20) 80-20-100