Koi Kumonryu

Fekete Koi

Fekete koi nagy divatját éli

Fekete koi
Kumonryu – Fekete koi

Fekete koi esetében is a fekete színnel párosulnak az olyan jelzők mint a titokzatos, az elegáns, az izgalmas. Sajnos bármennyire is szépek, a színűk miatt ritkábban láthatóak etetéskor, és a tó megfigyelése közben is. De akkor sem mondunk le róla! Igazi kuriózum egy Kumonryu vagy egy Matsukawa. De menjünk végig a fekete színen a teljesség igénye nélkül (számomra is vannak mindig részemről újonnan felfedezett fajta variánsok és szín megjelenések).

Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

A teljesen fekete színű koit Karasugoinak hívják.

Ez a japán szó, szószerinti fordításban varjút jelent (Karasu). Már a fordítás is utal arra, hogy ez egy tökéletesen fekete hal.  Sokan elég egyszerű halnak tartják, de amikor egy bemutató kék tálban látjuk úszni, akkor mindenkinek elakad a szava. Az összes koiban megjelenő fekete szín a Karasugoitól származik. A koiknál fekete szín a Sumi a Japánok értelmezésében.  Mivel a Karasugoiban csak a fekete szín található meg, ezért további  halakat tenyésztettek ki, amelyek csak a feketében megjelenő fehér rajzolatban térnek el egymástól.

Ezek a halak vagy Doitsuk (teljesen pikkelytelenek, a cikk végén visszatérünk erre) vagy Wagoiok (a wagoiok teljesen pikkelyesek), amik lehetnek akár Ginrin-ek is, ami csillógót jelent.

Ezek a fekete- fehér koik  nagyon népszerűek pikkelytelenül  (Doitsu) vagy pikkelyesen is (Wagoi).

Fekete koi
Hajiro- Fekete Koi
Hajíro és Hageshiro

Találkozhatunk olyan  fekete fehér koival is, aminek csak a mellúszóin és a fején van fehér szín, őméltósága a Hajiro, vagy a Hageshiro, (kopasz fehér sas) ahol mindig van fehér szín a hal fején, a mellúszóinés a farkúszóján is, míg a hal teste fekete. Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk még a Yostus-shirót is (ami 4-szer fehéret jelent), amelynél a fej, a mellúszók, a hátúszó és a farok úszó ideális esetben fehér színű. A koi tenyésztők azonban nem tulajdonítanak nagy jelentőséget ezen  színek pontos meghatározására a kiállításokon, gyűjtő elnevezéssel Matsukawa-bake variánsoknak hívják őket.

Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

Lépjünk tovább a nagy kedvenc fekete koimra, a Kumonryu-ra.

Ahogy az előzőekben már megtudtuk, hogy a Kumonryu egy fekete-fehér teljesen pikkelytelen koi.

Fekete koi
Kumonryu – Fekete Koi

Ez az éjfekete színezetű hal egy Japán sárkányról kapta a nevét, ami mindig úgy változik mint ahogyan az életben mindig változik minden: folyamatosan és kiszámíthatatlanul! Elnevezésénél találkozhatunk a „kilencszer változó sárkány” meghatározással is,ugyanis a legenda szerint a rajzolat a testén kilencszer változik, mielőtt végleges formát ölt. Nagyon szépen és misztikusan írnak róla: a Kumonryu egy Doitsu (pikkelytelen),hal aminek a testén a fekete mintázat úgy bukkan elő, mint a fehér háttér előtt gomolygó fekete felhők. Lehet ennél szebben írni róla?! 🙂

A fekete mintázat változatos és instabil, hirtelen eltűnik, majd újra megjelenik egy teljesen új formában. A Kumonryu név egy legendából ered, ami egy sárkány átalakulását írja le, amint felhővé változik és átvitorlázik a kék égbolton.

A Kumonryu a Sushui és a Matsukawabake kereszteződéséből ered.

Az állandóan változó mintázat teszi ezt a halat igazán különlegessé. Ahol a hal bőrén a Sumi (fekete) mintázat a fehér szín alá kúszik, és ott találkoznak, a hal ebben a sávban egy kékes árnyalatot kap.

Megesik, hogy a mintázata olyan lassan változik, hogy azt hihetnénk, hogy ez már egy stabil minta, de aztán képes néhány héten belül radikálisan megváltozni (mint egy igazi sárkány). 🙂

Fekete koi
Beni Kumonryu – Fekete koi

Találkozhatunk a Kumonryu kifejezésnél egy Beni előtaggal is. A Beni Kumonryu egy ritka formája a Kumonryunak, ebben az esetben a fekete és a fehér minta közé beékelődik a piros szín. Nagyon izgalmas hal ő is pikkely nélküli és a mintázatát folyamatosan változtatja az évek folyamán. A Beni Kikokuryu például fekete színű télen, és a fehér és a piros szín csak tavasszal illetve nyáron jelenik meg a testén.

Ezzel a fajta leírással remélem sok tavasnak csináltam kedvet egy fekete vagy részben fekete színű hal birtoklására, akik igazi sárkányként úsznak és változnak a tavunkban. 🙂

Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

Visszatérünk a Matsukawabake gyűjtő névhez

Fekete koi
Ginrin Matsukawabake – Fekete koi

Itt azt írják, hogy a Matsukawabakke-nak mindig változó fekete fehér színezete van, és minden egyes példány változhat egy szezon alatt is (tavasz, nyár, ősz, tél), vagy egyszerűen, ahogy korosodik a hal. Ha van lehetőségünk megvizsgálni egy példányt közelebbről is, akkor láthatóvá válik a mintázata a bőrön, ami idővel teljesen ellentétes színbe is átfordulhat (a feketéből a fehérbe, de fordítva is) . Ezt a jellemvonását a Kumonryu-tól örökölte, akik szintén változtatják a színüket a vízhőmérséklet, a víz pH értéke és a vízkeménység függvényében. A legtöbb Matsukawabake-nak masszív fekete terület van a testén, ami szépen harmonizál a többi hozzá kapcsolódó fekete és fehér folttal. Az is megfigyelhető, hogy a Matsuwabake-vonalak legtöbbjénél  a fekete foltok és csíkok az állat fején és a pofáján is végigfutnak.

Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

Utsurimono koi

Fekete koi
Hi Utsuri – Fekete koi

Az Utsurimono családnak három tagja van A Shiro utsuri (fehér Utsuri), Hi Utsuri (a piros vagy tűz Utsuri), és nem utolsó sorban a Ki Utsuri  (sárga utsuri).

Az Utsurimono valódi eredete teljességgel tisztázatlan. Egyesek a Magoi családfát feltételezik az elődökben, míg mások a mostani Showa leszármazottainak tartják őket. De vannak akik úgy vélekednek, hogy a Shiro Utsuri tulajdonképpen egy defektes, piros szín nélküli Showa.

De akkor lássuk részleteiben:

Shiro Utsuri:  Fekete-fehér koi

Egy kétszínű nagy klasszikus a koik között, ugyanúgy mint a Kohaku.  Éppen ezért nagyon fontos, hogy a testen elhelyezkedő fehér szín hófehér legyen, és nagyon finoman fénylő.

A Shiro Utsurit nagyon sokszor összetévesztik a Bekkóval, de hogyha ugyanazt a különbséget vesszük ami a showa és  a Shanke között van , akkor teljesen világossá válik a dolog. A Shiro Utsuri egy fekete hal fehér foltokkal, míg a Bekko pont a fordítottja, egy fehér hal, fekete foltokkal.

A hal minőségének vizsgálata

A Shiro Utsuri akkor ideális, ha a fekete, korom fekete, és fényes mint a Showának.  A hal minőségét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a napfényben megvizsgáljuk és a fekete színnek mély feketének kell lennie, a csokoládé barnás foltok hibának számítanak. A másik hiba az,hogyha túl sok a fekete szín van az úszókban. Kevés fekete megengedett a hát és farok úszókon, de ez nem lehet túl domináns, mert különben kiegyensúlyozatlan lesz tőle a hal színe. Akkor ideális a hal, ha az úszókon lévő fehér szín szépen elválik a fekete testtől. A Shiro Utsuri és a Showa is akkor ideális ha a mellúszók alapja fekete, de a fehér túlsúlya is határozott mindkettő típusnál. A Shiro Utsuri fejének mintája egyezhet a klasszikus Showa V-alakú megosztott mintájával, ami eléggé kis ellenpontja a fehér színnek.

Nem kell, hogy szimmetrikus legyen a minta, de a határvonalaknak határozottnak kell lenniük. A túl sok fekete a fejen, különösen ha néhány kicsi fekete folt is van rajta ronthatja  a Shiro Utsuri minőségét. A fekete szín minőségét ezeknél a halaknál a víz kémiája is befolyásolja. A fekete szín a legjobban a kemény vízben fejlődik ki a szürkésebb árnyalatot a lágyabb vizekben tapasztalhatjuk.

Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

Hi Utsuri  fekete-piros koi

A legjellemzőbb rá, hogy úgy néz ki mint egy Showa fehér szín nélkül. Az elmúlt időszakban a piros szín (Hi) ritkán volt élénk vörös, de a Kohakuval való keresztezés igen csak javított ezen. Manapság néhány tenyésztő újra bemutatja a Magoi géneket (Magoi vad fekete színű koi) a Hi Utsuri vonalban, ami azt eredményezi, hogy a koik a növekedésük során nem veszítenek a mintázatuk illetve a színük a minőségéből. A mellúszók alapja ritkán fekete (Motoguro), inkább feketével vagy pirossal csíkozott.

Ki Utsuri   fekete-sárga koi

A Ki Utsurit a Magoiból és a Ki Bekkoból hozták létre, tenyészették ki. A Ki jelentése: sárga, ezért a Ki Utsuri azt jelenti, sárga színű hal fekete foltokkal. A régi időkben a Ki Utsuri nagyon ritka és értékes koi volt. Körülbelül 130 évvel ezelőtt a fekete koit, amiben sárga szín volt azt 130 font rizsre cserélték. Annó ez egy jelentős összeg volt és a pénz értékét a pénzért kapható rizs mennyisége határozta meg.

A Ki Utsuri majdnem eltűnt…

A Ki Utsuriból Hi Utsurit hoztak létre és a Hi (a piros) átvette a népszerűséget a Ki (sárga) felett. Ez azt okozta, hogy a tenyésztők abbahagyták a Ki Utsuri tenyésztését. Végül nem maradt fenn Ki Utsuri tenyésztő.  A napjainkban csaknem kihalt a fajta. Mamoru Kodama felkereste a tenyésztőket a Maruyo és az Otsuka koi farmokon, remélve, hogy a csodálatos Ki Utsuri újjáéled. A Maruyo és Otsuka Farm egyetértett Kodama úrral, hogy ismét tenyészteni kell a fajtát. Megtalálták a jó szülőket a Ki Utsurinak és azóta is tenyésztik őket. Ritkán halhatunk a Kin Ki Utsuri fajtáról is. Erről csak azt kell tudnunk, hogy a Kin fényeset, de nem csillogót jelent mint az arany árnyalat, míg a Ki Utsuri matt fényű sárga. Sajnos ritkán látni ezt a fajtát pedig nagyon különleges.

A fiatal Utsurik színén gyakran elég kevés jel utal arra, hogy hogyan fog kinézni a hal végleges színe. A legáltalánosabb hiba az egyéves Shiro Utsurinál, gyakran a sárgás fej. Ez különféle okok miatt alakulhat ki. Az egyik ok lehet, hogy a hal hím egyed, vagy hogy minőségi koivá fejlődik végül, de az is lehet, hogy soha nem veszti el ezt a sárgás árnyalatot. A fehér szín elég kopott tud lenni, ez a feketének egyfajta kékes árnyalatot ad.

Végleges szín kialakulása

Úgy tudjuk viszonylag gyorsan megmondani azt, hogy a koi végleges színe hogyan fog alakulni, hogy ha megnézzük a fehér színt az úszók alapjánál, mivel ezek a helyek sokkal hamarabb letisztulnak mint a test többi része. Ugyan úgy mint a Kohakunál, a fiatal Shiro Utsuri-t is úgy válasszuk ki, hogy azt kell figyelnünk, ami az ideális a kifejlett halon, és annak a kicsinyített változatát kell látnunk. A fekete szín idővel több, és határozottabb lesz a fajtánál.

A színek változásai  a feketét és a pirosat érintik leggyakrabban. Előfordulhat néha, hogy a koik teljesen elvesztik vörös színüket idősebb korban. A fekete szín viszont gyakran csak idős korban jelenik meg. Bizonyos fajtáknál mint a Kumonryu, megfigyelhetjük a fekete szín megjelenését, változását és megújulását. Nagy tapasztalattal rendelkező gyakorlott Japán tenyésztők és a kereskedők előre megjósolhatják, hogy a koi milyen végleges színben fog fejlődni. Egyes fajták minden évben mindig másképpen néznek ki, ez ismét jellemző a Kumonryura

Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

És ismét egy nagy kedvencem a fekete koik köréből: Kikokuryu

Fekete koi
Beni Kikoryu – Fekete koi

Már a leírást is azzal kezdem, hogy ha szereted a Kumonryu-t, akkor szeretni fogod a Kikokuryu-t is 🙂 A Kikkokuryu a Kumonryu esszenciája a fémes színben mutatkozik meg. Ez a hal igazi kihívást jelent azoknak, akik elkezdik a tenyésztését. Nagyon kedvelt fajta a vásárlók körében. Az állandóan változó természete ennek a halnak már önmagában is izgalmas. A metálos ragyogás hozzáadása a genetikai mixhez teszi még sokkal- sokkal nehezebbé teszi ezen halak tenyésztését.

Nagyon sokféle típusú Kikokuryu létezik a standard, fehér-fekete-metálos kinézetűn kívül. Ez a koi nagyon egyedülálló hal, a hátán végigfutó pikkelysor miatt is. Ezt a halat el kell különítenünk a Gin Matsuba Doitsu-tól, mégpedig a plusz fekete szín miatt, ami a fején található.

Igazi gengszter kinézetet kölcsönöz ennek a szépségnek.

A fénylő fehér test és a fekete szín kontrasztja teszi ezt a halat igazán elképesztővé.

A víz minősége nagyon nagy szerepet játszik abban, hogy ezek a halak hogy néznek ki a tóban. Csak úgy mint a Kumonryu feketéje, a Kikokuryu  feketéje is a kemény és hidegebb vízben mutat jól. Tavaszi  hidegebb időszakban látszik a legszebben ezeknek a halaknak a lakk-fekete színe. Egy jó módja ezt elősegíteni, úgy hogy ha a víz/tó lúgosságát 180mg/l-re vagy többre beállítjuk. Egyik módszere ennek, ha tartunk a vízben egy zsákban kagyló héjat, ami folyamatosan oldódik, ezzel keményítve a vizet.

A kishalakat nézve, izgalmas a történet, mivel még nem fejlődik ki a fekete szín rajtuk. 2 éves korukig még folyamatosan fejlődnek/változnak. Minta a Showa esetében, a fekete hajlamos a hal korával egyenes arányban fejlődni, stabilizálódni. Mindig tartsuk észben, hogy a vízhőmérséklet és a víz keménység nagyon nagy szerepet játszik ezeknek a halaknak a kinézetében és megítélésében. Mert például ha éppen egy meleg  vizű tóból vesszük ki őke, nem a legjobb formájukat fogják mutatni. A Kikokuryu nagyon nagyra nő, elérheti a nyolcvan centit is!

Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

Részletezzük ki a különböző elnevezéseket, amik a fekete koik ismertetése során felmerültek mint jelzők:

Sumi a fekete

A fekete rajzolatot a koi-ban a japán Suminak nevezi. Minél minőségibb egy hal, annál mélyebb a feketéje. Vannak olyan állatok, melyek öt vagy akár hat évesek is, enyhe, sötét ragyogással, ami azt sugallja, hogy ott egy fekete folt fejlődik. Ez a jelenség ebben a korban nagyon értékessé teszi a halat. Ennek megfelelően ez a rajzolat nem jelenik meg az élete első napjaitól, hanem csak az idő folyamán és a növekedés közben fejlődik ki.  A fekete, felületes rajz (nem elmélyülő) általában unalmas, nem határozott kontraszttal növekszik ahogy a hal idősödik. Sajnos még az életkor előrehaladtával sem javul ezekben az esetekben a rajzolat minősége.

A minőségi feketék idővel fejlődnek ki és a bőr alatti szövetekből jönnek fel a felszínre. Kezdetben a foltok szürke színűek és a későbbiekben válnak a középpontból indulóan fényes feketévé. Nagyon ritkán van olyan eset, hogy van olyan fekete koi aminek olyan a fénye, hogy szinte kékes fényt mutat, ez nagyon ritka szinte csak egy mítosz.

Doitsu

A Doitsut tipikusan úgy írják le, mint egy teljesen pikkelytelen halat (pl. Kumonryu), de a Doitsu lehet olyan koi is akinek csak az oldalvonal mentén van pikkelye (pikkelysora) vagy a hal hátán két sorban futnak végig pikkelyek (pl. a Shusui)  Napjainkban nagyon népszerűek  a sima bőrű halak vagyis a Doitsuk. Vannak koik amikből van pikkelytelen és pikkelyes változat is, ebben az esetben elő- vagy utótagként tesznek hozzá az elnevezésben jelzőt. Például: Doitsu Kohaku vagy Hariwake Doitsu. Mindegy, hogy előtag vagy utótag a Doitsu jelző a hal osztályba sorolásánál mutatkozó jelölés.

Van  a Doitsu csoportnak még egy alfaja, őket pikkelyek borítják, a pikkelyek nagyon nagyok, szinte páncél ruha hatást kölcsönöznek viselőjüknek, ezt a pikkelyezettséget, Spanyol pikkelynek ismerjük. Ezek ritka halak, de nem különösebben értékesek főleg kiállításokon láthatjuk őket, de ennek ellenére egyedi és ritka koik. A hobbi koi tartók viszont nagyon szeretik őket.

Minden mintás Doitsunak határozottan tiszta mintával kell rendelkeznie. A pikkely nélküli résznek szinte szórnia kell a fényt, a színeknek tisztának és határozottnak kell lenniük. A jó Doitsu szinte megvilágítja önmagát (fény árad belőle). A koi  vásárlók egyre jobban keresik a pikkely nélküli példányokat, az eladásuk és az irántuk megnövekvő kereslet évről évre határozott növekedést mutat. Ha belegondolunk, hogy minden koi lehet Doitsu is(kivéve a Ginrint-t)akkor ez aligha lehet meglepő. Személy szerint én is nagyon kedvelem a pikkelytelen fajtákat a színek hihetetlen szépek tudnak lenni és határozottabb körvonalú mintákkal, mint a Wagoi-oknál, akik pikkelyesek.

Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

Ha már megemlítettük a Ginrint, akkor lássuk mit is jelöl ez a szó:
Fekete koi
Ginrin Matsukawabake – Fekete koi

1929-ben , egy nagyon lelkes koi tenyésztő Eizaburo Hoshino, fedezte fel előszór ezeket az egyedien fénylő pikkelyeket egyes halakon. Ezeket a mutáns pikkelyeket előszór Dia-nak nevezték, ma a legismertebb nevén, Kin-Gin-rin, vagy röviden Ginrin-nek nevezzük. A ginrin pikkelyei nagyban különböznek a fémes fényű koiktól. Ahelyett, hogy az egész test fénylene a fényvisszaverő guanintól ( bőrpigment), a Ginrin pikkelyeknek van egy fényvisszaverő felületük és a hal egészén vagy egyes részein úgy csillognak mint a vágott gyémánt. A hal színe attól függ, hogy milyen pigmentek borítják a halat: lehet ezüst (Gin), lehet Sumi (fekete) vagy fehér, vagy arany ( Kin) vagy piros (Hi).

A Ginrin variánsai

A Ginrin technikailag több variánsra bontható. Beta-Gin esetében a hal egész testét borító pikkelyek fénylenek, ugyanakkor a Kado-Gin esetében csak a pikkelyek széle fénylik. A mai típusok 1969-től kezdődően kezdtek el elterjedni a Konishi Koi farmról, dél Japánból. Ezeknél a halaknál a fénylő rész a pikkely tapadásától kezdve sugárzik szét propeller formában a pikkelyeken. Ezek a halak a japánok nagy kedvencei, mivel nagyon rikítóak és nyersek, és ezek a pikkelyek elmossák kicsit a piros vagy fekete foltok széleit is. Továbbá ezeknek a pikkelyeknek a széle sokszor egyenetlen és nem teljesen kör alakú.

Ahol a fénylő hatás erős a halon, ott a pikkelyek felülete picit kiemelkedik a hal síkjából, ez a Pearl Ginrin, (gyöngy fényű) de úgy is ismerhetjük mint Tsuba- vagy Tama -Gin.  Érdekesség, hogy nem csak egy helyen jelenhetnek meg a halon a fénylő pikkelyek. Beta-Gin esetében általában a hason, illetve az oldalvonal mentén, vagy egyedi, a has felé irányuló vonalakat képezve is megjelenhetnek. Gyémánt (diamond) és Kado-Gin esetében általában a háton vannak a fénylő pikkelyek. A legtöbb hobbi haltartó nem differenciálja külön-külön a Ginrin-eket, de mindenki szereti ezeket az úszó drágaköveket a tavában tartani.

A színek stabilizálása, megértése még mindig eléggé pontatlan tudomány.

A cikk célja a fekete koik bemutatása volt és hogy egy kicsit áttekintést nyújtson a jellemzően a fekete színnel kapcsolatban, valamint megpróbáljuk megmagyarázni néhány titokzatos változást, amit a halainkon észlelünk. A színek stabilizálását nagyon nehéz megjósolni, mert számos tényező befolyásolhatja. Már a vásárlás során is láthatunk a halon jövőbe mutató színeket, esetlegesen később megjelenő foltokat, de vannak olyan helyzetek ahol még a tenyésztő és a koi szakik között is ismeretlenek a színek alakulása.

Amik rejtve maradnak a vevők és a kereskedők számára azok a tények, amik nagyban befolyásolják a színeket: a színezetet, a tenyésztői múlt. A vásárlásnál mindig a legjobbat szeretnénk kiválasztani, de ez olyan mint a kaszinóban a kocka eldobása. Dobd el és reméld a legjobbat, de biztosíts meg minden feltételt annak érdekében, hogy az a hal szép egészséges színezetű legyen.

Maradva a fekete színnél, azért több fajtán is találkozhatunk vele mint az előbbiekben ismertetettek.

Showa (piros-fekete-fehér)

Itt ismét meg kell említenünk, hogy egy Showa is lehet pikkelyes (Wagoi) pikkelytelen (Doitsu) és pikkelyes, de csillogó (Ginrin), de még lehet fátyolos is (Butterfly).

Sanke

Ugyanazokkal a színekkel, mint a Showa más összetételben, de ugyan annyi formában mint ahogyan az előzőekben leírtuk.

Shusui csak futólag érintettük a meghatározásoknál a Shusui egy pikkelytelen (Doitsu) Koi, de a hát vonalában kettő sorban fekete pikkelyeződéssel. Nagyon kedvelt fajta. De mivel pikkelytelen így ebben az esetben a pikkelyes változata már más néven szerepel ő az Asagi, de az Asagiban nem szerepel a fekete szín.

Még nagyon sok fajtánál találkozhatunk a fekete színekkel, de azt hiszem az igazán jellemzőeket felsoroltuk.

Szezonálisan megvásárolható Koi pontyok –>

Összefoglalásként a fekete koikkal kapcsolatban, jó tudni

  • Fekete koi
    Tancho Goshiki – fekete koi

    Ha a koinak túl kemény vízben kell élnie, akkor  jelentős szín változással reagálhat. Szokták ajánlani a vályogot mint hasznos alkotó elemet a tavakba a színek megőrzése és javítása céljából.

  • A táplálékok minősége is nagyban befolyásolja a színeket és az időnkét megjelenő betegségekre is reagálhatnak a halaink fakulással színvesztéssel.
  • Nagyon fontos a tó higiénia is, de a különböző szezonok, a halak kora, és a táplálék is hozhat változásokat.
  • A világos ajzat vagy az aljzaton elhelyezett fehér köveknél is elveszthetik színüket és kifakulhatnak a halak!

Remélem mindenki számára találhatóak hasznos információk a színekről és a kiindulási alapot képező fekete színről. Próbáltam a kifejezéseket többször is leírni a japán szó használat szerint, valamint a magyar megfelelővel is, hogy akit ez érdekel, akkor könnyen rögzülhessenek a kifejezések.

Ez egy misztikum, ez egy csoda, mindenkinek ajánlom, hogy az előbbiekben felsorolt fekete színezetű sárkányokból tartson a tavában egy-egy példányt és gyönyörködjön a különlegességében és a változatosságában. 🙂

További ajánlott oldalak:aranyhal tartása

Koik – koi ponty tartása 

Figyelmünket minden érdeklődőnkre kiterjesztjük!

Keressen minket telefonon (20) 80 20 100 vagy
kérje visszahívásunkat!