Tóüzemeltetés és takarítás

Kerti tó üzemeltetése és takarítása

 

Kerti tavunk megfelelő gondosságot és odafigyelést igényel ahhoz, hogy megörvendeztethessen minket csodálatos látványával. A kerti tóval kapcsolatos üzemeltetés és takarítási feladatokat végezzük hobbiként a szabadidőnkben, amikor kipihentek vagyunk, így nem terhet, hanem kellemes kerti foglalatosságot fognak jelenteni számunkra. Sok vásárlónk meséli, hogy a  hosszú irodai munkanapok után alig várják, hogy a kertükbe kiszabadulva babrálhassanak valamit a kerti tavuk körül. Íme néhány hasznos tennivaló, aminek halaink is örülni fognak.

Koi Mánia

Tartalomjegyzék:

Kerti tó takarításafélvizes takarítása téliesítése lépésről lépésre


Kerti tó takarítása, tisztítása lépésről lépésre

Söll Peridox
Söll Peridox

A tó tisztítására egy jól bevált módszerünket fogjuk most megosztani Önnel, amit szívesen ajánlunk mindenkinek. Általában tavasszal és ősszel, amikor még vagy már sok falevél lerakodás és alga van a tavunkban, no olyankor szokott elkapni minket a nagytakarítási vágy… Ebben segít nekünk a Söll Peridox nevű terméke, ami megvásárolható nálunk, a Koi Mániánál. Ne felejtsük el, hogy minden peridoxos kezelés után baktériumos beoltás szükséges! Amikor a víz eléri a 10 C°-t, akkor a tó szélét beszórjuk Peridoxxal. Alig egy-két óra alatt „felrobban” a tavunk és úgy fog kinézni, mint egy felforrt, habos húsleves. Az algát megbontja, roncsolja a szerkezetét. Minden szennyeződést, ami a felszínre jön azt hálóval leszedjük.

iszapmentesítés
Kerti tó vize a beszórás után ilyen zavaros lesz, ami 2 nap alatt magától is szépen letisztul.

Másnap a vízből szivattyúzunk egy tartályba, természetesen levegőztetővel ellátva és nem a napfényre kitéve. A tavat félig leengedjük, majd a halakat kimerjük. Következő lépésként sterimoval vagyis nagynyomású mosóval lemossuk a köveket és a fólia szennyezett részeit. Figyeljünk rá, hogy vékonyabb fólia esetén nehogy a nagy nyomás kivágja fóliánkat. A tószivattyúval folyamatosan termeljük ki a vizet.  A tó aljáról a sűrű szennyeződéseket, iszapot megfelelő iszapszívóval termeljük ki. A víz visszatöltésekor figyeljünk rá, hogy ne hideg oxigénhiányos kútvízzel feltöltött tavunkba helyezzük vissza a halainkat.

tiszta kerti tó
Szép tiszta tó takarítást követően

Várnunk kell amíg felmelegszik annyira a tóvizünk, hogy kiegyenlítéssel a halaink visszahelyezhetőek legyenek. Csapvizes feltöltésnél hasonlóan járjunk el, azzal a különbséggel, hogy a víztömlőt nem a vízfelszín alatt tartjuk, hanem csobogtatva töltjük fel a tavat. Erre a klór részleges kicsobogtatása miatt van szükség. Fontos, hogy a nyers vizet beoltsuk baktériumokkal, hogy minél előbb, ismét egy jól funkcionáló, egészséges környezetet alakítsunk ki halaink számára.

Kapcsolódó termékek: iszapszívók – iszapfalók – szivattyúk


Félvizes tótakarítás rövidebb idő alatt

JBL CleroPondHa kevesebb időnk van, akkor úgynevezett fél vizes takarítással is csodákat tehetünk. Ez annyit takar, hogy a halakat nem szedjük ki. A tavat félig leengedjük, a sterimos mosás után az aljzatot iszapszívóval áttakarítjuk. A visszatöltés után azonban a szűrőt sűrűn kell takarítanunk, mert a sok felkeveredett szennyeződés a szűrőközegekből lesz kitakarítható.

Fontos megjegyezni, hogy tótakarítás alkalmával szivattyúnkat is érdemes karbantartani és letakarítani. UV lámpánk izzóját minden szezonban ki kell cserélni a megfelelő működés érdekében. Üzletünkben pótizzók megvásárolhatóak. A kvarcüveg szennyeződéseit is ekkor kell megtisztítani. Leengedett tó esetében lehetőségünk nyílik arra is, hogy tavirózsáinkat tápokkal lássuk el a nagyobb virágzás és fejlődés érdekében.

Ajánlott termékeink egyike például a JBL FloraPond tápanyag-golyók tavi növények számára

Megújult növekedést eredményez a kerti tó összes tavirózsája és mocsári növénye számára. Fő tápanyagokkal és nyomelemekkel feltöltött speciális agyaggolyókról van szó, melyek kb. 1 éves hatásúak. A növények növekedését és nem az algásodást serkenti.


Figyelmeztetés!

A kerti tavunk tisztításnál különös tekintettel ügyeljünk rá, hogy a kerti tavak nagyon veszélyesek a gyermekek szempontjából. Állandó felügyelet vagy lekerített terület esetén lehetnek csak biztonságban gyermekeink. A tó vízzel borított része hihetetlenül síkos és még egy felnőtt számára is kihívást jelent a tóból való kijutás!

JBL StabiloPOnd BasisTótakarításhoz eszközök bérelhetőek ill. megvásárolhatóak üzletünkben:

A tóindító baktériumok széles skáláját is ajánljuk Önöknek!

Például: Oase Biokick terméke több kiszerelésben a legkisebb tavaktól a legnagyobbakig, valamint a JBL FilterStart Pond terméke

Még több gyártó kiváló terméke közül is választhat, tájékozódjon honlapunkon! Körülnézek a termékek között!

 

A kerti tó téliesítése lépésről lépésre

Oase tóháló készlet
Oase tóháló készlet

Amikor általában október végén a víz hőmérséklete 10 C° alá esik a tó szűrőnket állítsuk le, takarítsuk ki, téliesítsük és halainkat már nem etessük tovább. A tóba hulló falevelek ellen lehetőség szerint hálóval takarjuk le a tavunkat, az elszáradt növényeinket vágjuk vissza, ezzel is csökkentve a vízben történő rothadást.

A fagyok beálltával gondoskodnunk kell a léktartásról is, hogy a tóban termelődő gázok kijussanak a jég alól és ezzel ne veszélyeztessék halainkat. Ha a jégréteget huzamosabban hó borítaná, akkor gondoskodjunk annak részleges letakarításáról, természetesen a legnagyobb biztonságot szem előtt tartva. A befagyott vízfelület fölött lévő növényi szárakat is levághatjuk, ezzel a tavaszi munkánkat egyszerűsíthetjük. Nagyon fontos, hogy a léket az erre speciálisan kialakított, jégmentesítő eszközökkel végezzük. Külön lék vágása nem tanácsos, stresszeljük vele halainkat, illetve veszélyeztetjük fóliánkat.

Természetesen minden tó méret más és más eszközt kíván. A növények karban tartásához tavi ollók, csipeszek, kesztyűk, tótakaró hálók különböző méretekben szintén szerepelnek a kínálatunkban.

További ajánlott oldalak:aranyhalak2
szaktanácsadás tanácsaink szállítás

Figyelmünket minden érdeklődőnkre kiterjesztjük!

Keressen minket telefonon (20) 80 20 100 vagy
kérje visszahívásunkat!