Tóüzemeltetés és takarítás

Kerti tó üzemeltetése és takarítása

 

tiszta kerti tó
Szép tiszta tó takarítást követően

Kerti tavunk megfelelő gondosságot és odafigyelést igényel ahhoz, hogy megörvendeztethessen minket csodálatos látványával. A kerti tóval kapcsolatos üzemeltetés és takarítási feladatokat végezzük hobbiként a szabadidőnkben, amikor kipihentek vagyunk, így nem terhet, hanem kellemes kerti foglalatosságot fognak jelenteni számunkra. Sok vásárlónk meséli, hogy a  hosszú irodai munkanapok után alig várják, hogy a kertükbe kiszabadulva babrálhassanak valamit a kerti tavuk körül. Íme néhány hasznos tennivaló, aminek halaink is örülni fognak.

Tartalomjegyzék:

Kerti tó takarításafélvizes takarítása téliesítése lépésről lépésre


Kerti tó takarítása, tisztítása lépésről lépésre

Söll Peridox
Söll Peridox

A tó tisztítására egy jól bevált módszerünket fogjuk most megosztani Önnel, amit szívesen ajánlunk mindenkinek. Általában tavasszal és ősszel, amikor még vagy már sok falevél lerakodás és alga van a tavunkban, no olyankor szokott elkapni minket a nagytakarítási vágy… Ebben segít nekünk a Söll Peridox nevű terméke, ami megvásárolható nálunk, a Koi Mániánál. Ne felejtsük el, hogy minden peridoxos kezelés után baktériumos beoltás szükséges! Amikor a víz eléri a 10 C°-t, akkor a tó szélét beszórjuk Peridoxxal. Alig egy-két óra alatt „felrobban” a tavunk és úgy fog kinézni, mint egy felforrt, habos húsleves. Az algát megbontja, roncsolja a szerkezetét. Minden szennyeződést, ami a felszínre jön azt hálóval leszedjük.

iszapmentesítés
Kerti tó vize a beszórás után ilyen zavaros lesz, ami 2 nap alatt magától is szépen letisztul.

Másnap a vízből szivattyúzunk egy tartályba, természetesen levegőztetővel ellátva és nem a napfényre kitéve. A tavat félig leengedjük, majd a halakat kimerjük. Következő lépésként sterimoval vagyis nagynyomású mosóval lemossuk a köveket és a fólia szennyezett részeit. Figyeljünk rá, hogy vékonyabb fólia esetén nehogy a nagy nyomás kivágja fóliánkat. A tószivattyúval folyamatosan termeljük ki a vizet.  A tó aljáról a sűrű szennyeződéseket, iszapot megfelelő iszapszívóval termeljük ki. A víz visszatöltésekor figyeljünk rá, hogy ne hideg oxigénhiányos kútvízzel feltöltött tavunkba helyezzük vissza a halainkat.

Komplex tókezelő csomag
Komplex tókezelő csomag

Várnunk kell amíg felmelegszik annyira a tóvizünk, hogy kiegyenlítéssel a halaink visszahelyezhetőek legyenek. Csapvizes feltöltésnél hasonlóan járjunk el, azzal a különbséggel, hogy a víztömlőt nem a vízfelszín alatt tartjuk, hanem csobogtatva töltjük fel a tavat. Erre a klór részleges kicsobogtatása miatt van szükség. Fontos, hogy a nyers vizet beoltsuk baktériumokkal, hogy minél előbb, ismét egy jól funkcionáló, egészséges környezetet alakítsunk ki halaink számára.

Kapcsolódó termékek: komplex tókezelés –  iszapszívók – iszapfalók – szivattyúk 


Félvizes tótakarítás rövidebb idő alatt

Ha kevesebb időnk van, akkor úgynevezett fél vizes takarítással is csodákat tehetünk. Ez annyit takar, hogy a halakat nem szedjük ki. A tavat félig leengedjük, a sterimos mosás után az aljzatot iszapszívóval áttakarítjuk. A visszatöltés után azonban a szűrőt sűrűn kell takarítanunk, mert a sok felkeveredett szennyeződés a szűrőközegekből lesz kitakarítható.

Fontos megjegyezni, hogy tótakarítás alkalmával szivattyúnkat is érdemes karbantartani és letakarítani.

Home Pond vízkezelő szerek
Home Pond vízkezelő szerek bevezető áron kaphatók!

UV lámpánk izzóját minden szezonban ki kell cserélni a megfelelő működés érdekében. Üzletünkben pótizzók megvásárolhatóak. A kvarcüveg szennyeződéseit is ekkor kell megtisztítani. Leengedett tó esetében lehetőségünk nyílik arra is, hogy tavirózsáinkat tápokkal lássuk el a nagyobb virágzás és fejlődés érdekében.

Ajánlott termékeink egyike például a JBL FloraPond tápanyag-golyók tavi növények számára

Megújult növekedést eredményez a kerti tó összes tavirózsája és mocsári növénye számára. Fő tápanyagokkal és nyomelemekkel feltöltött speciális agyaggolyókról van szó, melyek kb. 1 éves hatásúak. A növények növekedését és nem az algásodást serkenti.


Figyelmeztetés!

Algamentesítés Osaga fonal alga irtó
Osaga fonal algaírtó

A kerti tavunk tisztításnál különös tekintettel ügyeljünk rá, hogy a kerti tavak nagyon veszélyesek a gyermekek szempontjából. Állandó felügyelet vagy lekerített terület esetén lehetnek csak biztonságban gyermekeink. A tó vízzel borított része hihetetlenül síkos és még egy felnőtt számára is kihívást jelent a tóból való kijutás!

Tótakarításhoz eszközök bérelhetőek ill. megvásárolhatóak üzletünkben:

A tóindító baktériumok széles skáláját is ajánljuk Önöknek!

Például: Oase Biokick terméke több kiszerelésben a legkisebb tavaktól a legnagyobbakig, valamint a JBL FilterStart Pond terméke

Még több gyártó kiváló terméke közül is választhat, tájékozódjon honlapunkon! Körülnézek a termékek között!

 

A kerti tó téliesítése lépésről lépésre

Oase tóháló készlet
Oase tóháló készlet

Amikor általában október végén a víz hőmérséklete 10 C° alá esik a tó szűrőnket állítsuk le, takarítsuk ki, téliesítsük és halainkat már nem etessük tovább. A tóba hulló falevelek ellen lehetőség szerint hálóval takarjuk le a tavunkat, az elszáradt növényeinket vágjuk vissza, ezzel is csökkentve a vízben történő rothadást.

A fagyok beálltával gondoskodnunk kell a léktartásról is, hogy a tóban termelődő gázok kijussanak a jég alól és ezzel ne veszélyeztessék halainkat. Ha a jégréteget huzamosabban hó borítaná, akkor gondoskodjunk annak részleges letakarításáról, természetesen a legnagyobb biztonságot szem előtt tartva. A befagyott vízfelület fölött lévő növényi szárakat is levághatjuk, ezzel a tavaszi munkánkat egyszerűsíthetjük. Nagyon fontos, hogy a léket az erre speciálisan kialakított, jégmentesítő eszközökkel végezzük. Külön lék vágása nem tanácsos, stresszeljük vele halainkat, illetve veszélyeztetjük fóliánkat.

Természetesen minden tó méret más és más eszközt kíván. A növények karban tartásához tavi ollók, csipeszek, kesztyűk, tótakaró hálók különböző méretekben szintén szerepelnek a kínálatunkban.

További ajánlott oldalak:aranyhalak2
szaktanácsadás tanácsaink szállítás

Figyelmünket minden érdeklődőnkre kiterjesztjük!

Keressen minket telefonon (20) 80 20 100 vagy
kérje visszahívásunkat!