A kerti tó vendégei

A kerti tó vendégei:
pióca, béka, vízisikló, darazsak, hínár a kerti tóban

Gyakran találkozhatunk vendégekkel is a tavunkban vagy annak környékén. Olykor örülünk nekik olykor viszont nem árt óvatosnak lennünk, mert akár komoly gondot is okozhatnak tavunk “bejelentett” lakói számára.

Koi Mánia

Halpióca

Sajnos létezik halpióca is. A közönséges halpióca dús növényzetű patakok, folyók és tavak lakója. Elviseli a nagyobb sótartalmú vizeket is, ezért folyamok félsós vízében is megtalálták már. A közönséges halpióca halak vérét szívja.
Kezelés: JBL GyroPond Plus
Javallott: tavi díszhalakat megtámadó kopoltyúférgek, hámférgek valamint galandférgek ellen.

Vízisikló

Zavarja minden állat jelenléte, elmenekül. Szívesen sütkérezik a kerti tó partján, a felmelegedett köveken és táplálkozni a vízbe jár. Békákra és halakra vadászik. Sokan nem tudják, hogy a vízisikló bár nagyon jól úszik és vadászik is a vízben, nagyon sok időt tölt a szárazföldön, sőt késő ősszel, a téli hidegek ellen, száraz meleg rejteket keres magának és onnan csak tavasszal merészkedik elő.

Természetesen ellenségei is akadnak szép számmal, tojásait a patkányok, kutyák, míg a siklókat a gázló madarak és a sünök fogyasztják előszeretettel. Magyarországon, mint minden kétéltű, így a vízisikló is védett állat.

méhekDarazsak, méhek a kerti tónál

Sok életformát vonz a víz és ebbe beletartoznak a méhek és a darazsak is. Nem szoktak gondot okozni, de ha nagyobb méh raj jár rendszeresen inni a tavunkra, úgy tudjuk leszoktatni őket róla, hogy lefedjük sűrű rasell hálóval a tó felületét egy-két napra. Így a szomjas méhek új vízlelőhelyet keresnek maguknak.

Teknőst szeretnék a kerti tóba. Lehet a halakkal együtt is?

teknősA teknősöknek az a legmegfelelőbb, ha kis kerti tavat csinálunk a külön az ő igényeiknek kialakítva és bekerítve. Megemelt partvonalat kell kialakítani, napozó terasszal, így nem csipkedhetik meg halainkat, és nem kóborolhatnak el ellenőrzés nélkül.

Hínár a kerti tóban

A hínárok a tó vízszint alatt gyorsan növő növények. Halaknak búvóhelyül szolgálnak, illetve oxigén termelésével javítják a vízminőséget. A cserépben vásárolt hínár töveket cserepestül helyezzük a tóba, az ólomsúllyal csomagoltakat pedig az ólomtól megszabadítva, kis cserépbe ültetve kavicsnehezékkel engedjük tavunkba. Tartsuk észben és vegyük figyelembe a levegőztetés kialakításánál, hogy a hínár nappal termeli, este viszont fogyasztja az oxigént!


További ajánlott oldalak:aranyhalak2
compó tartása – tokhal tartása – koi ponty tartásagaléria

Figyelmünket minden érdeklődőnkre kiterjesztjük!

Keressen minket telefonon (20) 80 20 100 vagy
kérje visszahívásunkat!