tiszta kerti tó

Kerti tó

Kerti tó világakerti tó

Abban biztosan mindenkinek megegyezik a véleménye, hogy egy jól elhelyezett és szép, környezetébe illeszkedő halakkal és növényekkel telepített vízfelület hívogatóan hat az emberekre. A kertünket kiváltképpen változatossá és teszi egy kerti tó. A felgyorsult rohanó világunkban egyre nagyobb igény van a kerti tavakra, mert az emberek felismerték a relaxáló hangulatának jótékony hatásait és hogy ez nap mint nap mekkora érték számukra. Egy zöldellő pázsit és a virágágyak hangulatát csak emelni tudja egy szép vízfelület, ami elhagyhatatlan része lesz kertünknek halakkal és csodálatos növényekkel.

Kerti tó kialakítása

Nagyon sokan már csak akkor érdeklődnek a tavak kialakítása helyes kivitelezéséről, amikor már a kerti tó építése megtörtént. Az Internet világa nagyon sok hasznos, de sajnos, de még több hamis információval szolgál a kialakításról és a megépítésről. Különböző csoportok alakulnak hobbiként szekciónálva a közösségi oldalakon.

Start tómeder - 150 liter
Start tómeder – 150 liter

Itt nagyon sok jó szándékú taggal találkozhatunk, de sajnos nem mindig helytálló információkkal. Egy korrekt kereskedő nem csak eladni kíván minél drágább termékeket, hanem információval szolgál arról, hogy számunkra mi a legmegfelelőbb választás. Fontos, hogy ne féljen vásárlás nélkül is kérdezni és akár több alakalommal felkeresni a kerti tó szakkereskedőt a nagyobb beruházások előtt. A kerti tó építés egy nagyon összetett folyamat és kérdezni sosem szégyen.

Személy szerint én azt tartom a legpraktikusabb megoldásnak, ha még a kerti tó építése házilag megoldások előtt alaposan tájékozódunk, és onnan fogadjunk meg a tanácsot, ahol kialakított jól funkcionáló tavat tekinthetünk meg egészséges halakkal. Nem tudja hogyan kezdje a tókialakítást? Nem baj, segítünk, ezért vagyunk! Minden esetben a papírformán túl igyekszem megosztani az érdeklődővel a saját tapasztalataimat is. –> Itt talál minket

Nagyon sok esetben találkozom olyan kedves ügyfelekkel, akik az árat figyelembe véve vásárolnak 100 -200 literes kis előre kialakított mederrel rendelkező kis kerti tavat. Ezzel nincs semmi baj, de vegyük figyelembe azt a tényt, hogy ebben a vízmennyiségben nem lehetséges egészségesen halakat tartani. Kínálatunkban is megtalálhatóak az előre gyártott tómedrek.

Kerti tó, dísztó, vízi kert. Mit is szeretnénk?

A kerti tó egy nagyon tág leegyszerűsített elnevezés, ezért én jobban szeretem a dísztó, vízi kert, elnevezéseket. Méretétől függetlenül nagyon szépek csak a gondozására kell figyelni, hogy mindig az is maradjon.  Nem számít, hogy mekkora kerttel rendelkezünk, egy tó mindenképpen különlegessé teszi még a kis alapterületű kerteket is. Ha a kert végleges kialakítása során jön szóba egy tó, vagy akár a meglévőt szeretnénk izgalmasabbá tenni, az kell figyelembe venni, hogy mindig igazodjon a környezetébe méretében és stílusában is. A kerti tó helye legyen központi részen a kertünkben. A végén minden a helyére kerül, akkor egy olyan vízi kertnek lehetünk tulajdonosai, ami megfelelő gondoskodás mellett nagyon sokáig örvendeztet meg minket.

Az olcsó sokszor nagyon drága!

A kerti tó, más néven vízi kert kialakításánál járjunk körültekintően a megfelelő információk beszerzése után. Egy rosszul kialkított tó mindig sokkal többe és sokkal nagyobb munkával lehet kijavítani mint elsőre a jó kialakítás. Sajnos sokszor találkozunk azzal a problémával, hogy spórolás címszóval nem megfelelő fóliát használnak a meder vízzárására. Olcsóbb és ezáltal nem a megfelelő kertészeti fóliákkal próbálják megoldani a tómeder borítását.

Tófólia
Tófólia

Figyelmeztetem Önöket ez több rétegben is alkalmatlan! Amikor már a kövek, növények telepítése után a víz felengedésére kerül sor, már legtöbbször akkor és ott tapasztaljuk a fólia sérülése miatt keletkező víz elfolyását. Kínálatunk megtalálja a minőségi tófóliák széles választékát. A tiszta víz elengedhetetlen az egészséges vízi világhoz, aminek az egyik kulcsa a sérülésmentes tófólia.

Ha nem állnak rendelkezésünkre a kialakításhoz elegendő anyagi feltételek, akkor türelemre intek mindenkit! Inkább várjunk még, gyűjtsünk hozzá anyagi keretet, de a későbbiekben egy probléma mentes tavat hozzunk létre. Nekem sem a kerti tó volt az első lépcső, hanem egy kis vízi kert (dézsa kert) csobogóval és 2-3 kis aranyhallal. És higgyék el ez is nagyon sok örömet tud okozni, valamint a gondozása is bevezet minket egy nagyobb tó későbbi karbantartásának megismerésébe.

Alakítsuk ki a kerti tavunkat, de hogyan is?!

Nagyon sokféle kialakítás lehetséges. Nem csak a kerti tóformája lehet meghatározó, hanem készíthetünk a kertünkbe egy kiszáradt folyómedret kavicsokkal, növényekkel esetleg egy régi használaton kívüli csónakkal vagy egy kis híddal is, egy mocsár vagy zsombék kert is nagyon mutatós. –> Dekorációs elemek

Kis kerti tó és dézsakert

Vízköpő madarak
Vízköpő madarak

A mai világban a kertek nagy része kis területű. Így nem mindig alkalmasak egy tó kialakításához, de ki méretű dézsakertekhez is tudunk ajánlani különböző stílusokhoz illeszkedő, csobogó szetteket, dekorációkat, amik a kertben, teraszokon, balkonokon is remekül illeszkednek és nagyon sok stílusban kaphatók.

Honlapunkon dekoráció címszó alatt találhatják meg az ajánlatunkban szereplő dekorációs elemeket. Ezek a csobogó elemek fantáziánk végtelen tárházával telepíthetőek, akár magukban vagy esetleg a tó szerves részeként is izgalmas felületek kialakíthatóak alkalmazásukkal.

Előnyük a minimális karbantartás, könnyű telepítés, kisgyermekes családok számára sem jelent veszélyt. A nagyobb tavaknál és mély víznél ez különös figyelmet igényel, ha gyermek van a családban!

Sekély vízi növények
Sekély vízi növények

Növények a dézsakertben, de halacskák nélkül

Bármilyen kicsi is legyen ez a csobogó a természet becsempészésével a folydogáló víz látványával igazi felüdülést jelent. Ezek a kis tavak vagy dézsa kertek számára (természetesen, ahol van lehetőség növények telepítésre) is tartunk kisméretű vízi növényeket (ami a végleges méretet jelenti). Kérje tanácsunkat, ajánlatunkat. A törpe tavi rózsáktól, a szegélynövényekig van választékunk ezek a kisméretű tavacskák beültetéséhez.

Kérem, vegyék figyelembe a halak fajtától függően ( koi pontyok jellemzően)  a minimális tartási körülményeit. Sajnos pici vizekben is sokat szeretnének halacskákat telepíteni, aminek csak elpusztulás, sínylődés lesz a vége. Gondolnunk kell rá, hogy a tökéletesen tiszta víz mellett a megfelelő élettér ugyanolyan fontos a számukra. Ne okozzunk se magunknak, se környezetünknek csalódást sínylődő halak látványával.

Dekorációs lehetőségek

Visszatérve a kerti tó világához, de maradva a dekorálási lehetőségeknél, nagyon szép struktúrát

Úszókapcsoló
Úszókapcsoló

alakíthatunk ki a fa és kövek felhasználásával. A köveknél nagyon fontos figyelembe vennünk a fagyállóságot. Tájékozódjunk a kő kereskedőnél vagy a beszerzési forrásnál a fagyállóságról az alkalmazhatóságról. Esetenként szépen dekorálhatunk kavicsos fóliákkal is: a tó szélét és a kerti utakat is.

Dekorációs elemként alkalmazhatunk még hidat, ködösítőt, szökőkutakat, madár itatókat, buzgárokat, vízköpőket, patakokat, járóköveket, szigetet (ami lehet fix, de már kaphatók növénnyel telepíthető úszó szigetek is kínálatunkban), valamint világítást. A kialakítás után is telepíthetőek dekorációs elemek tavunkba, viszont fontos, hogy vegyük figyelembe az esetleges áram igényüket a kialakítás megkezdésekor és telepítsünk áram elosztókat, lehetőségeket!

Választékunkat a következő linken találja: Tótechnika – áramkezelés

Világítsuk meg kerti tavunkat

A világításoknál a fény színe, fajtája és elh

Ubbink kerti tó világítás
Ubbink kerti tó világítás

elyezése is különböző hangulatokat hoz létre. A kerti tavi világításokat helyezhetjük vízszínt alá és fölé is. Izgalmas látképet hozhatunk létre az esti nézelődéshez. A világításokat a víz alá helyezve, vagy a híd ill. a csobogó vagy szobrok, fa rönköt, kerti növény csoportok kiemelésére is használhatjuk. A látványt fokozhatjuk ködösítővel is misztikus jelenetet kreálva.  Nem hibázhatunk az elhelyezésnél, ha vízesés alatt a zuhanó vízcseppek látványát emeljük ki ill. a szökőkút, csobogó kiemelésénél alkalmazzuk a fényforrást.

A világítások elhelyezésénél vegyük figyelembe, hogy a fény lefelé előre vagy egy konkrét pontra irányuljon, és ne világítson senki szemébe, mert ezzel balesetveszélyes szituáció okozói lehetünk. Az utóbbi időben megjelentek a kereskedelmi kínálatban a napelemes lámpák.

Velda úszó lámpás
Velda úszó lámpás

Előnyei hogy viszonylag olcsók és nem igényelnek elektromos csatlakozást. Kivallóan alkalmazhatóak egy kerti tó körül világítására, vagy kerti utak szegély mentén.

Híd ível a kerti tó felett

A híd a vízzel kapcsolatos legjelentősebb építészeti elem. Gyakorlati jelentősége mellett szimbolikus jelentése is van Japán kertekben. Egy tó felett átnyújtózkodó híd szinte csalogatja az embert a túlpartra. A hidaknak is fontos alkalmazkodniuk a kert és a tó stílusához. Nagyon különbözőek lehetnek: a kecsesen átívelőtől a mértani egyenesen át. A hidakat kiválthatjuk lépegető kövekkel, más néven a vízen átvezető gázló kövekkel is. Nincs is romantikusabb ennél. Akárcsak a hidat vagy a többi elemet, pl.: a gázló köveket is a stílushoz kell igazítani. A gázlókövek a kerti ösvények meghosszabbításai. A köveket stabil pillérekre kell építeni és nagyon fontos figyelembe venni a víz felszín elhelyezkedését. A pillérek nem lóghatnak ki, de a kövek sem tűnhetnek el a vízfelszín alatt.

Különleges és természetes dekorációs elemek

Érdemes a kerti tó partját is a hozzá illő dekorációval ellátni. A természetes hatású kerti tavaknál nagyon népszerű és mutatós tud lenni egy elfektetett kivágott fatörzs vagy nehezebben beszerezhető, de nagyon mutatós uszadék fa is.

Láttam már lyukas fa csónakot is a tóparton kivallóan elhelyezve növényekkel körbe ültetve dekorációs elemként.

Sásliliomok és díszfüvek elmaradhatatlanok a tóparton

Sásliliom
Sásliliom

Nagyon oda illő tóparti növényekkel tudjuk még izgalmasabbá tenni a kerti tó partot. Ide sorolnám a sásliliom fajtákat mindenképpen! Nagyon sokféle sásliliom megvásárolható, igazi kis gyűjteményként nőhetnek a tóparton. Virága és mérete sok féle lehet, az egészen apró termetűtől a nagyobb fajtákig. A világos színektől az egészen éj sötétig, vagy akár több színű virágaik is lehetnek. Sást idéző leveleik nagyon szépen harmonizálnak tavunk növényeivel.

A díszfüvek is nagyon kellemes látványban részesítenek minket. Finom vékony hosszú leveleik a legkisebb szélben is szépen borzolódnak és lengedeznek. Itt is nagyon fontos szem előtt tartani a különböző magasságú díszfüvek méreteit, hogy a későbbiekben, ha hatalmasra nőttek, akkor se takarja el a tavunk látványát. A magasabb növényeket, akár a parti növényekről vagy mocsári zóna részen elhelyezett növényekről beszélünk, úgy kell elhelyezni, hogy a tó távolabb eső pontján legyen és ne azon a részen, ahonnét megközelítjük tavunkat. A parti növényzethez sorolnám még a mocsári hibiszkuszokat is. A vízi pálmát, amit a hideg beálltával ki kell venni a tóból és melegebb helyen érdemes áttelelteni, de már halottam olyan fajtákról is, amiknek nem probléma a téli hideg.

Mesebeli kertek

Kócsag dekorációs
HERON – Kócsag dekorációs

Aki szereti a mesebeli világot, annak érdemes esetenként egy-egy madár vagy egyéb állat dekorációt is elhelyezni akár a tóban vagy a tó parton. De vigyázzunk, nehogy „túl lőjünk”  lelkesedésünk közben  a célon, a hét törpe a Hófehérkével felvonultatva kicsi libák kíséretében már nagyon túlzó, giccses és sok lehet. Aki több figurát szeretne elhelyezni a tó parton, azoknak inkább az egy színű dolgokat ajánlanám a színes tavi kiegészítő elemeket nagyon megfontoltan kell elhelyezni kis létszámban. Én is így vagyok ezzel sokszor, a gyermeki énem előtörve szinte mindent oda pakolna, de tudom a cukiság faktorra is ügyelni kell. Számomra a fém madarak a legkedvesebbek, ezek kaphatók csak a tóparton álldogáló és vízi játékkal összekötött formában is. Egy jól megválasztott csobogó képes arra, hogy ne csak vízi játékával kápráztasson el minket, hanem az esetlegesen a tó parton illetve a tóban elhelyezett vízköpőket is ellássa a megfelelő mennyiségű vízzel.

Tóformák meghatározzák a dekorációt és a növényvilágot

Visszatérve a tóformákhoz: a kerti tó formája szinte bármilyenre kialakítható. Egy természetes hatású kerti tónál, egy romantikusabb mediterrán stílusú, vagy klasszikus kertbe azt javasolják a szakértők, hogy a legszebb látványt a vese vagy más néven a bab alakú forma adja ki.

Törpe Gyékény
Törpe Gyékény

De egy mértani kertben egy geometriai formákkal tűzdelt egyszerűségében szép minimál, vagy más néven minimalista stílusú háznál egy teljesen más kialakítású tó alkalmazható megfelelően. Ebben az esetben mindenképpen egy szabályos mértani formát válasszunk, ami lehet teljesen földszinthez igazodó teljes felületében süllyesztett illetve kiemelt partvonalú. A növények kiválasztásánál is igazodnunk kell ehhez a stílushoz. Itt a növények minden esetben inkább nagyobb felületen egységes képet mutassanak és nem feltétlenül virágzók. Mértanibb modern hatást formálva (nagyobb felületen törpe gyékény vagy zsurló és egyéb egy szerű formavilágú, de mutatós növényt telepítsünk, de akár lehet ez a modern tó medence jellegű, növényesítést mellőző kialakítású is.

Minimalista kerti tó

A minimalista kerti tónál csínján kell bánni a dekorációs elemekkel is. Itt ugye, ha esetleg híd kialakítását szeretnénk, akkor az biztosan nem lehet ívelt vagy formákkal tűzdelt kialakítású. Legyen egyenes a tó vízszintjével párhuzamos felület. Itt a vízesések is inox vagy alumínium anyagúaknak és egységes vízképet adó sterilebb látványt alkalmazónak kell lenni. Míg a természetes hagyományos kerti tónál akár fagyálló cserép edényből ill. figurális állat formák is lehetnek akár. A lépegető kövek is, – ami a tó vízfelületét tagonként átjárhatóvá teszi – mértani szögletes formák.

Ubbink Modena
Ubbink Modena

Általában  téglalapok, melyek méretileg eltérőek lehetnek, de vagy csökkenő vagy növekvő vagy ismétlődő rendezett formát adóak lehetnek.

A minimalista tavak dekorációja is fellelhető kínálatunkban, érdekes hatást érhetünk el alkalmazásukkal: Tóépítés – dekoráció – vízköpők 

Más-más stílusnál különböző reakciókkal találkozhatunk. Ne hagyjuk magunkat befolyásolni! Tervezzünk és valósítsunk meg olyan kerti tavat vagy vízi környezetet, ami számunkra a legkedvesebb lesz.

Kerti tó marokkói sítlusban

Egy nagyon kedves bajai családnál láttam azt az ötletet, hogy két épület között volt egy teljesen le térkövezett rész, egy semmire sem alkalmas terület. A középső részt kibontva kialakítottak egy marokkói stílusú kertet, ezzel csodálatos keleti hatást kialakítva. A tó szögletes emelt peremmel a közepén nagyméretű kiemelt kő szökőkúttal. A pereme környezetében nagyméretű cserepekben leander és citromfák illatoztak, kisebb színes cserepekben apróbb növények, a tóban vízipálmák kaptak helyet sok más különleges növénnyel társítva. A kerti fotelekben színes bojtos párnák hívogattak pihenésre. Keleti kényelem és varázslatos hangulat.  A nagyobb növények ágain felakasztható színes üveg mécses tartók gondoskodtak az esti varázslatról. Romantikus hangulat és mézédes illatok, csodálatos színek kavalkádja varázsolt el a kertükben.

IBO antik kézi kút
IBO antik kézi kút

Egy hosszú keskeny udvar hátul garázsokkal nem megfelelően kialakítható pihenő kertrész volt az alap adottság, és mégis megtalálták a megfelelő kialakítást. Minden a kreativitás kérdése!

Parasztház és angol vidéki hangulat

Egy környező községben élő ügyfelemnél is nagyon szép, kellemes kertben, egy oda illő tó látványa fogadott: felújított parasztház bontott téglákkal díszítve, angolos kert, sok vadvirággal, kedves kesze-kuszaságban, de rendezett környezetben. A perem ebben az esetben is megmagasított perem, a magasítás bontott pecsétes téglákkal burkoltan. Kis emelt dombról lefelé szaladó patakkal. Oda illő egyszerű, de nagyon mutatós a környezetbe illő kis tó.

Egyedi megoldások avagy dézsató vályúból

De láttam kis dézsa tavakat, amik esetenként egy régi beton vályúból esetenként nagy szüretelő kádakból lettek kialakítva. Ezeket érdemes felhasználás előtt ellenőrizni, hogy nem-e ereszt és ha igen, akkor töltsük fel vízzel, hogy megduzzadjanak a fa részek, ha ezek után is van víz veszteség, akkor béleljük ki fóliával és már használható is! Esetenként régi Norton kutakból visszafolyó víz látványa színesítette meg a hatást.

Van olyan kedves ügyfelem, aki boronáló tárcsát felhasználva a tó közepén csodálatos zubogót alakított ki. A tárcsát egy vascsőhöz rögzítette középen, ezzel magasságot adva, a csövön keresztül felvezette egy szivattyú segédletével a vizet, majd a tárcsán a víz szétszaladva csobog vissza a tavába. Nagyon ötletes megoldás szerintem.

kertitó
KoiMánia partner kertek

Koi Mánia partner kertek

A fenti példákból kiindulva hoztuk létre a Partner kertek sorozatunkat, hogy kicsit bekukkantva mások kertjébe csodáljuk meg a különböző kialakításokat és gazdagítsuk ötlettárunkat. Kérem, csatlakozzon Ön is és mutassa be kertjét, kerti tavát! Meséljen kertjéről és kerti taváról, hogy másoknak is ötleteket adva és örömet okozva ezzel megismerhessük kertjét. Legyünk büszkék kertünkre és az általunk kialakított kis oázisra! 🙂

További ötletek és segítség a kerti tó kivitelezéshez:

A vízköpő helyett használhatunk kis szökőkutakat is. Általában alap felszerelésként 4 vízképet adó kiegészítővel látja el a gyártó a kedves vásárlót. Különböző felületeken különböző nagyságoknál más -más vízkép a megfelelő. Ezek a szökőkutak el vannak látva egy szabályozóval, hogy ha kisebb dézsa tóban szeretnénk elhelyezni, akkor is tudjuk szabályozni a víz hozamot és a víz képet.

Tavirózsás kertitó
Tavirózsás kerti tó

A kerti tó vagy más néven vízi kertünket szegélyező növények látványosak és hasznosak is abból a szempontból, hogy kivalló rejteket tudnak biztosítani a vezetékek és egyéb elosztok valamint a szűrő berendezések elrejtésében.

Ha van lehetőségünk kettő dézsa vagy ketté vágott hordó beszerzésére, akkor ezeket szinteltolással egyikből a másikba csorgatott vízzel is feldobhatunk egy unalmas területet. Abban az esetben, ha erre is kicsi a felület, akkor egy falra szerelt vízköpőből is csurgathatjuk a dézsánkba a vizet.

A tóparton nagyon tud hangulatos lenni egy szép szobor vagy kerti dísz, hogy ne vesszen el a növényzetben érdemes talapzatra állítani egy központibb helyen.

Vízesés kerti tóhoz
Ubbink Nova Scotia Acqua Arte Set

A vízben elhelyezett szobroknak így biztos alapot hozunk létre és a növények közül láthatóvá tesszük.

Kövek közül fakadó víz látványa is nagyon megkapó tud lenni. Egy műanyag dézsa leásásával megfelelő fedés és a fedésen elhelyezkedő kavicsban már meg tud jelenni egy buzgár vagy egy edény, amiből visszafolyik a víz a kavicsok közé.

Példa: Ubbink Acqua Arte Szett

Japán kertek kialakítása

Érintenünk kell még a keleti stílus jegyeit felvonultató japánkerteket, melyeknek kihagyhatatlan része a tó. A kialakításnál kiemelten figyelembe kell vennünk a tavat körülvevő növényzetet és a talajt takaró rétegeket is.

Ennek a stílusnak kialakításához komoly keleti filozófiai tudásra és meghatározott pontos elrendezéshez szakértőre lesz szükségünk, vagy nagymértékű előtanulmányokra a tervezés előtt.

A japán stílus magában hordozza a nyugalmat, a harmóniát, a meditációt. A kertek a vallás központi részévé váltak.

Bamusz himba
Bamusz himba

A tó kialakításánál a növényzet nem túlzottan jellemző. A víz a Zen kertek létfontosságú eleme, hiszen a jin erejét jelképezi. A hangsúly a halakon és a környezeten van. Kavicsos felületek , kő lámpások és hihetetlen szép növények örökzöldek ill. egy nagyon jellemző csodálatos növény a japán juhar. Jellemző szép hangulatot árasztó részletekkel is tud szolgálni a Tsukubai, a japán csepegő edény egy szép bambusz himbával.

A bambusz himba a tóparton is szép harmonizálóm látványt nyújthat.

A variációk tárháza szinte kimeríthetetlen. Csak pár témát és stílust említettünk eléggé szellősen, de véleményem szerint pont annyira mélyen, hogy a fantázia elszabaduljon és mindenki utána tudjon olvasni az általa megálmodott kerti tónak részletesebben.

kerti tó
Molnár Család kerti tava – Gárdony

A víz nem csak az emberek számára vonzó és nélkülözhetetlen, hanem az állatoknak is. Bármekkora vagy bármilyen kert tavat, csobogót, dézsa tavat telepítünk kertünkbe, ott idővel az állatok is megjelennek. A bogaraktól a hüllőkig és a madarak számtalan faja fogja keresni a víz közelségét.

Nagyon érdekes varázslatos világ ez. Érdemes sokat fotóznunk a kerti tavat. A szép növényeket, virágokat, halakat és a kerti tavat látogató állatokat. A tó vízét és partját előbb-utóbb állatok népesítik be, gazdagítva kertünk élővilágát.  Nagyon érdekes lesz évről évre visszatekinteni képekben, hogy mennyit változott a tó és a benne illetve a körülötte elhelyezkedő növényzet, valamint figyelemmel kísérni halaink fejlődését.

Állatok a kerti tó körül

A nappal a tó körül az énekes madarakkal élednek, később megjelennek a rovarok, méhek szitakötők. Az este beálltával jönnek szomjukat oltani a sünök és a denevérek. A vízben megjelennek a békák, gőték és siklók is. Ezek a természeti megfigyelések nemcsak számunkra érdekesek, hanem a gyerekek figyelmét is felkelti és ezáltal egy természet közelibb felnőtt lesz belőlük. Nagyon izgalmas lehet számukra, hogy ha megfigyelhetik, ahogy egy szitakötő lárva kibújik, az ebihalból pedig béka fejlődik ki. Tó kontroll személyesenLáthatják, ha a víz felszínén molnárpoloska jelenik meg, és fantasztikus módon a víztükrön szaladgál. Magyarázzuk el a gyermekeknek, hogy ez hogyan lehetséges! Mivel testüket szőr borítja és az apró szőrszálak között levegő van, így ezek a kis légpárnák segítik őket a víz felszínén történő szaladgálásban. Ha van esetleg mikroszkópunk vagy nagyítónk, akkor ott is érdemes ezeket a kis csodákat megfigyelni.

A szitakötők pompázatos színeikkel kápráztatnak el minket. Hosszú lárva állapot előzi meg a pompázatos kifejlődést. Lárva alakban, akár három évet is tölthetnek a kerti tóban. Nem valami megnyerő külsővel tölti el a víz alatti létet, szinte félelmetes. A lárva csak élő táplálékot fogyaszt, többnyire rejtekből vadászik vízi rovarokkal, férgekkel, ebihallal, halivadékkal táplálkozik. Egy vízi raptor…

Oase tavi olló
Oase tavi olló

Érdekes békés állatok a vízi csigák. Nagy hasznukat vesszük a tóban, az elhalt rohadó növényi szárakat, fonal moszatokat, bomló virágokat eszegetik. Vásárolni is tudjuk őket, de a legtöbb esetben a telepítésre kerülő vízi növényekkel együtt kerülnek a vízbe. Vannak lapos tányércsigák és mutatós kúp csigák is. Ha tavirózsa levél fonákján hosszúkás oda tapadt átlátszó férgekre hasonlító gilisztaszerű kocsányokat találunk, akkor ne bántsuk, ők a vízi csigák pete zsákjai.

Sokunk bosszúságára kerti tavainkba megjelennek a békák különböző faja is és párzási időszakban próbára teszi nem csak a mi hanem szomszédjaink tűrő képességét az egész éjszakás béka zenével.

A tavasz jelenti a legmegkeserítőbb időszakot betelepült békák esetében.  A víz szinte ellenállhatatlan nekik az utódok számára a víz jelenti az életet. Ha mocsári növényeink között úgynevezett gyöngysorra jellemző füzért találunk pici fekete pettyekkel a gyöngyök közepén az a békák petefüzére. A leghangosabbak a leveli és a kecskebékák. Számomra az Unka egy nagyon kedves kis tavi jószág, narancsszínű hasával, kis testével és huhogó hangjával a legkevésbé zavaró békafajta.

Oase algaháló
Oase algaháló

Nagyon sokaknak ezek a betolakodók és sokan kérdezik, hogyan tudják távol tartani vagy megfogni őket. Magyarországon minden kétéltű és hüllő védett állat. Sötétedés után kézi lámpával rá világítva a békát könnyen el tudjuk kapni a megfelelő merítő és a kerti tavunktól egy távol eső helyszínen másnap elengedni.  Ne ilyedjünk meg a nagyon nagyszámú ebihaltól, ha felfedezzük tavunkban, csak töredékük éri meg a felnőtt kort, hogy békává változzon. Növekedése közben a tavunkból folyamatosan pusztítani fogják a szúnyog lárvákat. A szúnyog lárvák is nagyon jó kis megfigyelni valók gyerekeinknek, tekergő mozgásuk, testfelépítésük is jól megfigyelhető.

A kerti tavak leengedésekor találkozhatunk gőtékkel. A gyerekek nagyon szeretik megfigyelni őket, ők állatokhoz hasonló gyíkszerű testfelépítéssel rendelkező kétéltűek. Nagyon szépek és jelenlétük egyáltalán nem zavaró tavunkban ők is előszeretettel fogyasztják a szúnyog lárvákat. Megjelenésük örömteli, mert nagyon érzékenyek a vízminőségre, vagyis csak egészséges tavi környezetben tartózkodnak.

Léktartó
Léktartó a vízfelület befagyásának meggátolásához

Érdemes gyerekeinktől elkobozni a nyári szünidő alatt okos készülékeiket és bemutatni nekik ezt a hihetetlen élővilágot. Talán még arra is sikerül Őket rábeszélni, hogy a megfigyeléseikből naplót készítsenek és környezet vagy biosz órán bemutatva biztos jutalomra számíthatnak:)

Remélem ezzel a „kis írásommal” sokaknak beindítottam a fantáziáját egy kis kerti tó vagy izgalmas vízi környezet kialakításához. Jön a tél itt az idő a tervezgetéshez! Izgalmasabbá változtatni a jelenlegi kis tavunkat, kertünket, vagy esetleg megtervezni a még csak lehunyt szemünk előtt megjelenő kis kerti oázisunkat. Közben persze ne feledkezzünk meg tavunk léktartásának fontosságáról! A léktartásról itt olvashat bővebben: A léktartás a legfontosabb téli feladat

Kívánok mindenkinek tervezgetéssel olvasgatással teli, szép téli hónapokat! 🙂

További információkért keressen telefonon: +(36-20) 80-20-100 – E-mailben: koimania@koimania.hu

vagy személyesen bemutatókertünkben!

tavi aranyhal

További ajánlott oldalak:
kerti tó tervezése – kerti tó vendégei

Figyelmünket minden érdeklődőnkre kiterjesztjük!

Keressen minket telefonon (20) 80 20 100 vagy
kérje visszahívásunkat!