Zeolit a kerti tó őre

Zeolit a kerti tó őre

 

Zeolit a természetben előforduló környezetbarát kőzet. A zeolit családnak több mint negyven tagja van, melyek közül egyik a jelen cikk tárgyát képviselő, üledékes eredetű kőzet, amelyet főleg a klinoptilolit elnevezésű ásvány alkot. A zeolitot többek között ioncserélő tulajdonsága különbözteti meg más kőzetektől. Ennek az ioncserélő tulajdonságnak az a lényege, hogy a kristályrácsban lévő, pozitív töltésű ionok cserélődhetnek (kation-cserélő tulajdonság). A zeolit aktiválása során a kőzetben üregek alakulnak ki, amely egyúttal adszorpciós tulajdonsággal is felruházza.

Koi Mánia

Ubbink Zeolit 1,8 kg
Ubbink Zeolit 1,8 kg

A zeolit, mint víztisztító
A kőzetnek a fent leírt ioncserélő, és adszorpciós tulajdonságát aknázzák ki azzal, hogy a vizekben lévő nem kívánatos anyagokat megkötik vele (mint például az ammóniumiont). Kedvelt felhasználási területe ezért a szennyvíz tisztítása, de előszeretettel alkalmazzák akvarisztikusok az akvárium vizének tisztítására, továbbá hobbikertészek is a kerti tavaknál, a tó vízének tisztán tartására, és algátlanításra.

A zeolit a kerti tó őre
Kerti tavak esetében a zeolitnak két szerepe is van. Alkalmazható a fenékre „szórva”, vagy szűrőkonténerben használva. A zeolitot a tó aljára szórva alkalmazhatjuk egyrészről úgy, hogy kellemes esztétikai látványt nyújtson, másrészről pedig, hogy ezzel is halaink „kedvében” járjunk – lehetőséget adva nekik, hogy a kövek között hódoljanak bujkálási, rejtőzködési vágyaiknak.

Zeolit
Zeolit

A termék bizonyos fokig a vízi növények nyomelem- utánpótlását biztosítja, tehát itt – elsősorban – nem a képződő szennyeződések megkötése a cél! – Ezt a megoldást mi nem ajánljuk, mert a koik elveszthetik színűket a túl világos aljzaton, és ha valami okból kifolyólag be kell mennünk a tóba, akkor a köveken való közlekedés nem tesz jót a fóliának – akár ki is szakíthatja azt. (Koi mánia)

 

JBL AlgoPond Forte 500mlZeolit konténeres szűrőben
A tavak vizét általában szivattyú segítségével egy szűrőkonténeren keresztül forgatjuk. Ebbe a konténerbe tesszük a zeolitot, amely a tényleges szűrést fogja elvégezni. A szűrőkonténer méretét úgy válasszuk meg, hogy megfelelő mennyiségű zeolitot tudjuk benne elhelyezni. Közepes terheltségű tó esetén 1 köbméter vízhez nagyjából 1 kg zeolit szükséges, amit kéthetente, de legalább havonta érdemes megtisztítani a fizikai szennyeződésektől. forrás: http://www.presztizs.com

Tovább az algamentesítő szerekhez!

További ajánlott oldalak:aranyhalak2
szaktanácsadás tóüzemeltetés, takarítás szállítás

Figyelmünket minden érdeklődőnkre kiterjesztjük!

Keressen minket telefonon (20) 80 20 100 vagy
kérje visszahívásunkat!