Zeolit a kerti tó őre

Zeolit a kerti tó őre

Ubbink Zeolit 1,8 kg
Ubbink Zeolit 1,8 kg

A kőzetnek az ioncserélő, és adszorpciós tulajdonságát aknázzák ki azzal, hogy a vizekben lévő nem kívánatos anyagokat megkötik vele (mint például az ammóniumiont). Kedvelt felhasználási területe ezért a szennyvíz tisztítása, de előszeretettel alkalmazzák akvarisztikusok az akvárium vizének tisztítására, továbbá hobbikertészek is a kerti tavaknál, a tó vízének tisztán tartására, és algátlanításra.

Tovább a vízkezelő szerekhez –>

A zeolit mint víztisztító a kerti tóban

Kerti tavak esetében a zeolitnak két szerepe is van. Alkalmazható a fenékre „szórva”, vagy szűrőkonténerben használva. A zeolitot a tó aljára szórva alkalmazhatjuk egyrészről úgy, hogy kellemes esztétikai látványt nyújtson, másrészről pedig, hogy ezzel is halaink „kedvében” járjunk – lehetőséget adva nekik, hogy a kövek között hódoljanak bujkálási, rejtőzködési vágyaiknak.

Zeolit
Zeolit

A termék bizonyos fokig a vízi növények nyomelem- utánpótlását biztosítja, tehát itt – elsősorban – nem a képződő szennyeződések megkötése a cél! – Ezt a megoldást mi nem ajánljuk, mert a koik elveszthetik színűket a túl világos aljzaton, és ha valami okból kifolyólag be kell mennünk a tóba, akkor a köveken való közlekedés nem tesz jót a fóliának – akár ki is szakíthatja azt. (Koi Mánia)

Tovább a vízkezelő szerekhez –>

Zeolit konténeres szűrőben

A tavak vizét általában szivattyú segítségével egy szűrőkonténeren keresztül forgatjuk. Ebbe a konténerbe tesszük a zeolitot, amely a tényleges szűrést fogja elvégezni. A szűrőkonténer méretét úgy válasszuk meg, hogy megfelelő mennyiségű zeolitot tudjuk benne elhelyezni. Közepes terheltségű tó esetén 1 köbméter vízhez nagyjából 1 kg zeolit szükséges, amit kéthetente, de legalább havonta érdemes megtisztítani a fizikai szennyeződésektől. Forrás: http://www.presztizs.com

Tovább a vízkezelő szerekhez –>

JBL AlgoPond Forte 500ml

Zeolit – Klinoptilolit – Természetes, üledékes eredetű kőzet:

A zeolitok egy része a természetben előforduló környezetbarát kőzet, a többit mesterségesen állítják elő. A zeolit családnak több mint negyven tagja van, melyek közül egyik a jelen cikk tárgyát képviselő, üledékes eredetű kőzet, amelyet főleg a klinoptilolit elnevezésű ásvány  alkot. A zeolitot többek között ioncserélő tulajdonsága különbözteti meg más kőzetektől. Ennek az ioncserélő tulajdonságnak az a lényege, hogy a kristályrácsban lévő, pozitív töltésű ionok cserélődnek (kation-cserélő tulajdonság). A zeolit aktiválása során a kőzetben üregek alakulnak ki, amely egyúttal adszorpciós tulajdonsággal is felruházza.

Az elnevezését egy svéd tudósnak köszönheti (Alex Cronstedt 1722-1765) a görög zenit és litosz (forrni és kő) szavakból.

Magyarország jelentős zeolit tartalékkal rendelkezik világviszonylatban is. Hazánkban főbb előfordulási helyei: Tokaj-hegység  Fő zeolit bányáink Mád, Bodrogkeresztúr, és Rátka környékén találhatóak. De előfordul még Dunabogdány valamint Zalahaláp és Badacsony kőbányáiban is. A legtisztább zeolit Horvátországban, Szlovákiában és Kubában található.

Rendkívül sokoldalúan felhasználható anyag, alkalmazzák az iparban, gyógyászatban, állattenyésztésben, mezőgazdaságban,  akvarisztikában, és az élet más területein is.

Tovább a vízkezelő szerekhez –>

De nézzük most a zeolit a kerti tavainknál való felhasználást részletesebben

Zeolit Velda
Zeolit Velda

A kerti tavaknál  a 10-20m-es zeolitot ajánljuk. De tartunk zeolit port is 50 mikron szemcse nagyságban. A zeolit porral kitűnően kezelhetjük a tavak, medencék és akváriumok zöldülő vízét. megköti a lebegő algát és ezáltal vizünk áttetszővé válik pár órán belül. Alkalmazása síkszerű beszórással, vagy szűrőben való elhelyezéssel  történik, elsődlegesen fehér fátyolszerű felhőt alkotva tavunkban. A zeolit nagyon hasznos tavaink vízének ásványi anyagokkal történő ellátásához, foszfát megkötő képessége miatt pedig akadályozza az alga képződést, megköti az ammóniát egészségesebbé teszi vizünket a tavi élővilág számára.

Szűrőanyagként személy szerint nem használom. Az ajánlott mennyiség m3-ként 1 kg minimum. Vagyis egy átlag 5-10 m3-es tóban jelentős súlyt képvisel. A szűrő anyag legyen könnyű szerkezetű, könnyen tisztítható. Az álláspontom, hogy a zeolitos zsákot a szűrő befolyásánál víz alatt kell tartani. Így nem kell feleslegesen minden szűrő tisztításnál kiemelni, de folyamatosan átfolyó vízben van.  A felhasználása előtt érdemes alaposan átmosni, ezzel a kőzetet megszabadítani minden felesleges szennyeződéstől és portól. Ennek elmulasztása a tavunkat zavarossá teheti és felesleges nemkívánatos anyagokat jutathatunk a vízbe.

Tovább a vízkezelő szerekhez –>

A zeolitot mindenképpen a víznek szabadon átjárható tartó hálóba kell tenni

Szűrőanyag tartó zsák
Szűrőanyag tartó zsák

Erre tökéletesen alkalmas a krumplis zsák is, de persze kaphatóak erre a célra kialakított tartósabb anyagból készült profi szűrőanyag tartó zsákok is. A fizikai szűrésben szerintem felesleges az előzőekben leírt okok miatt, de a biológiai szűrésben fontos szerepe van. A nitrrifikáló baktériumok által le nem bontott ammóniát köti meg. Ha a szűrés első fázisában használjuk akkor a szűrő baktériumoknak nem jut elegendő tápanyag így nem szaporodnak és el is pusztulnak. De a szűrés után elhelyezett zeolit a le nem bontott ammóniát köti meg. Egyes gyári szűrők tartalmaznak zeolitot, de olyan kis mértékben hogy nem is értem mi szerepe lehet, egy több tízezer liter vízhez legyártott szűrő berendezésben található 1kg zeolitnak. Valószínűleg a gyártó a szűrő tartozékaiként felsorolt alkotó részek számát szeretné növelni ezzel a taggal. Ha a zeolit alkalmazása során szeretnénk kihasználni kedvező tulajdonságait akkor annak mennyiségileg is megfelelőnek kell lennie a tó méretéhez.

Tovább a vízkezelő szerekhez –>

A zeolit egy idő után “kifárad” időszakonként érdemes átmosni

Zeolit por
Adalékanyagmentes Só 5 Kg

A szennyeződésektől mentesíteni kell (én havonta szoktam) és lehet sóval regenerálni.  Amikor a zeolit hatásfoka csökken akkor regnálásra van szükség. Ezt úgy tudjuk megoldani, hogy vízhez sót keverünk és teljesen feloldjuk (10l vízhez 1kg só) majd ebbe az oldatba helyezzük a fáradt zeolitunkat úgy, hogy a folyadék teljes mértékben ellepje kőzetünket. Pár napig az oldatban kell hagyni időnként átkeverve a zeolit kőzetet. A regnálást követően a visszamaradt szennyezett folyadékot ne öntsük fűre vagy egyéb növényre bő vízzel öblítsük ki az edényt a csatornába. A zsákba helyezését megelőzően a zeolitot is mossuk át tiszta folyó vízzel. Szűrő kialakításnál, utolsó fázisként, utolsó rekeszben vagy hordóban is alkalmazhatjuk. De ebben az esetben is érdemes a könnyebb tisztíthatóság érdekében a víz átfolyását teljes mértékben átengedő zsákokban elhelyezni, így a kimosása, regenálása és cseréje is sokkal könnyebb.

Előszeretettel alkalmazzák kerti tó építők a meder aljába szórva. Itt is ellent mondok, szerintem a tó meder aljában feleslegesen beleszórt elterített kőzetek csak fogják az üledéket, és a zeolit, ha elfáradt már teljesen feleslegesen tartózkodik a tóban, így csak az üledék képződést segíti elő a kövek közé beülő szennyeződések megfogásával. Tartsuk megfelelő hálóban könnyen elérhető helyen folyamatos vízátfolyásban!

Tárolásánál figyeljünk arra hogy száraz nedvességtől mentes helyen tartsuk. Az eső és egyéb vizekkel is reakcióba lépve feleslegesen terheljük és a tóban való felhasználás megkezdésekor nem fog teljes mértékben hasznosulni. De véleményem szerint az évi 2x  zeolit teljes cseréje megfelelő a tóban. Nagyobb egész zsákos kiszerelésben kedvező áron juthat hozzá kereskedésünkben.

Tovább a vízkezelő szerekhez –>

Nézzük meg a zeolit egyéb felhasználási területeit:

Ipari alkalmazás

Zeolit
Zeolit 25kg

Vízlágyításra, ioncserélő gyantaként, molekulaszűrőként használják. Kiváló szagsemlegesítő és nedvességmegkötő tulajdonsága miatt kedvelt csomagoló iparban töltőanyagként.

A kőolaj ipar a benzinszármazékoknál katalizátorként használja. Nagyon fontos szerepe van a kőolaj finomításban, mert ki tudják vele szűrni az egyes molekulákat, így tudják csökkenteni a benzinek oktán számát. Szerepet játszik még a metanol átalakításában, hogy benziné váljon.

Nagy jelentőséggel bír szennyvizek, derítők, tisztítására és szűrésére, ivóvizek tisztítására. Kiváló az ammónia megkötő tulajdonsága.

Használják még a tisztító és mosószer gyártásban, lágyítják vele a vizet, és jelentősen csökkentik a mosószerek foszfát- tartalmát, használatával a pH érték szabályozható így megakadályozható, hogy a víz túlságosan lúgossá váljék, és ezáltal kevésbé rongálja a mosószer a textíliákat.

Környezetkímélő módon már kis mennyiségben adagolva is használható a téli lefagyásoknál, csúszásmentesítéseknél. A lefagyott felületre szórt zeolit a jég felületén felszívja a nedvességet, így bele ássa magát a jégbe, így kiváló tapadást biztosít a síkos felületen, (de a jeget nem oldja fel )nem okoz sarasodást, majd az olvadás után nagyon kedvező hatással bír a talajba szivárgás során mivel javítja  a növények nyomelemekkel való ellátását, így nem okoz kárt a fáknak és egyéb fás szárú növényeknek az utak mentén.

Az ablak gyártásban is használják mert megköti a vizet, így vízelvonó szárító képessége hatékony a kettős üvegezésű ablak kivitelezésénél.

Gépjárműiparban a műszerfal gyártásánál is alkalmazzák töltőanyagként.

Tovább a vízkezelő szerekhez –>

Mezőgazdasági alkalmazás

Állattartó telepeken használva a szaghatás jelentősen csökkenthető. A híg trágyát eredményesen kezelik vele mert megköti a káros anyagokat és növeli a mikroelem tartalmat.

Takarmány kiegészítésként alkalmazva megköti a káros anyagokat az emésztés során és megszűri a károsító baktériumokat. De alkalmazzák még csirkék, tojók, pulyka , kacsa, liba részére takarmányhoz mert javul az emésztés, növekszik az ellenálló képesség a betegségekkel szemben, és javul a tollképződés. De libatömési adalékanyaghoz keverve is hasznosítható gázadszorbciós tulajdonságai valamint bio-nyomelem tartalma miatt. Galamboknál is takarmányozási alapanyag, hús és spot galamboknál egyaránt. De lehet egyéb házi állatok ivóvíz adaléka, szopós borjak tejébe is keverik. Háztáji és vad állatok nyaló sójában és takarmány kiegészítőjében is előszeretettel  alkalmazzák.

Szerves és műtrágyákhoz adagolva kedvezően befolyásolják a talajok savasságát, elősegítik a növények vízfelvételét, javítják a talajok vízháztartását.

Szobanövények és más cserepes virágok, díszkertek földjének takarásához, palántázásnál és fólia alatti termesztéshez, a párolgás csökkentésére, valamint folyamos táp- és nyomelem utánpótlására.

Talajjavításnál is alkalmazzák, a talajba keverve  magas nyomelem tartalmánál fogva növények gyorsabban fejlődnek, a levélzöldjük  dúsabb, a gyümölcs ízletesebb lesz. Itt is fontos, hogy megköti a vizet és lazítja a talaj szerkezetét.

Komposztálásnál  tökéletes a komposzt minőségének javításában, de jól alkalmazható a komposzt rétegelválasztó anyagaként vagy csak belekeverve. Kondicionálja a komposztot, a felesleges nedvességet és a kellemetlen szagokat és gázokat is megköti. Nagyon jól szabályozza a komposzt vízháztartását és nyomelem tartalma is kifejezetten előnyös.

Növényvédő szerek gyártásánál valamint műtrágyagyártásnál, mint hordozó anyag is megtalálható.

Tovább a vízkezelő szerekhez –>

Humán felhasználás

Használják az orvoslásban sebhintőporként, a dental higiénés készítményeknél is megtalálhatjuk: készül belőle fogpor, segít megelőzni a fog-, és íny betegségeket, megbirkózik a lepedékekkel és a dohányzás által kialakult sárga fogakkal is.

De találkozhatunk vele a bőrápolásban is. Tartalmaznak zeolitot, egyes testápolók testhintőporok is,  szagtalanító hatása, valamint hatékony nedvszívó természete miatt, de megelőzhető vele a bőr irritációt is. A zeolit tartalmú higiéniai kegyszerek között találhatunk még gyógynövényes zeolitos fürdő filtert is, gyógynövények kombinációjával.

Az orvoslásnál pedig egyes esetekben ekcémát és más bőrbetegségeket is képesek enyhíteni zeolitos kezelések révén.

Használják még az  élelmiszer gyártásban is, íz és állag javító tulajdonsága miatt.

Találkozhatunk még vele Ezüst-zeolit termék anyagaként is. Az ezüsttel alkalmazva  fertőtlenít, szagtalanít , megköti és elpusztítja a vírusokat és baktériumokat.

Hihetetlen nagy felhasználási terület, ezek csak rész információk, a zeolitok különböző anyagokkal vegyítve még több felhasználási területen megtalálhatóak.

Tovább az algamentesítő szerekhez!

További ajánlott oldalak:aranyhalak2
vízkezelés – tóüzemeltetés, takarítás szállítás

Figyelmünket minden érdeklődőnkre kiterjesztjük!

Keressen minket telefonon (20) 80 20 100 vagy
kérje visszahívásunkat!