Stresszhatások kezelése

Stresszhatások kezelése

 

 

A stressz a koi, halaink egyik legnagyobb ellensége. Befolyással van a szervezetükre, megbetegítheti, ill. legyengítheti őket. Az egészséges hal antitesteket termel, a baktériumok elpusztítására, de stressz hatására csökken vagy teljesen leáll az antitesttermelés, így már nem tud ellenállni a paraziták támadásának, nem fog enni és ezzel tovább gyengül. A halak könnyen elpusztulnak a stressz hatására, vagy megbetegszenek a legyengülés következtében.

Koi Mánia

A TOP 5 legjellemzőbb stresszhatás


Környezeti stressz- biztosítsunk búvóhelyeket halainknak!

A tóban is van a halak között egy bizonyos rangsor, mint minden állat csoportnál, amik együtt élnek. Az új halat a többiek át fogják vizsgálni, az újonnan érkezőnek meg kell találnia a helyét a csoporton belül. Emellett meg kell szoknia az új környezetét. Nekik is esetenként van szükségük az elvonulásra egy híd alá, vagy a levelek takarásába egy számára megnyugtató biztonságos helyre. Ha nincsenek búvóhelyek halaink számára, akkor könnyen felléphet a környezeti stressz hatás.


Szociális stressz – figyelmet kíván

Az új hal a tóban rendszerint elszigeteli magát a többi egyedtől, nem táplálkozik. Ez általában néhány nap múlva megoldódik.


Hőmérsékleti stressz – figyeljünk a hőkiegyenlítésre

A legmegfelelőbb vízhőmérséklet 16-25 °C között van. Ekkor tökéletes az emésztés, optimálisan működik az immunrendszer. A nagy hőmérséklet-ingadozásoknál zavar keletkezik az emésztés és az immunrendszer működésében, a koi így fogékony a betegségekre. A hirtelen hideg miatt fellépő megfázás különböző betegségeket okozhat halainknak! Természetesen a hirtelen meleg vízbe kerülés sem jó. Figyeljünk a hőkiegyenlítésre új hal telepítésekor.


Szállítási stressz – vezessünk óvatosan
és minél hamarabb telepítsük a tóba az új lakót

halcsomagolásA halzsákot keresztbe rakjuk az autóba minden esetben, hogy hirtelen fékezésnél ne a hal orrát és a farkát érje ütődés – lehetőség szerint rögzítsük a zsákot és sötétítsük is le. Haza érés után a tóba helyezzük a zsákot (kikötjük vagy kövek közé rakjuk ezzel megelőzve a zsák elúszását), hogy átvegye a hőmérsékletét a tóvíznek (hőmérsékleti stressz) és kb. 20 perc múlva, amikor kiegyenlítődnek a hőmérsékletek akkor engedjük a halat a tóba. Rendkívül fontos, hogy ne a tűző napon végezzük el a kiegyenlítést. Az új halat az első héten folyamatosan figyeljük. Optimális esetben 1-2 nap alatt alkalmazkodnia kell az új környezetéhez.


Rossz minőségű víz miatt fellépő stressz – teszteljük a vízminőséget

Csak ellenőrzött vízzel töltsük fel tavunkat, ami betegségektől és fertőző baktériumoktól mentes. Feltöltés az előzőekben említett módon permetezéssel, spricceléssel. A tisztának tűnő víz is lehet nem megfelelő halainknak. Rendszeres időközönként tesztekkel ellenőrizze a megfelelő értékeket. A mérési adatokat jegyezze fel, hogy mérni tudja az esetleges változásokat.

A stresszen kívül számos egyéb betegség támadhatja meg halainkat.
Mindazonáltal kizárólag akkor kezdjen bármilyen kezelésbe, ha biztosan tudja, hogy mi a probléma. Egy rossz diagnózis az egész állomány elhullásához vezethet!
Ha orvosi segítségre van szüksége mi a legjobbat ajánljuk: dr. Baska Ferencet, aki az ország egyik legnagyobb szaktekintélye. Bátran keresse fel, biztosan fog tudni segíteni. Elérhetőségét az alábbi honlapon találja: www.baska.doctor.hu

tavi aranyhal

További ajánlott oldalak:
beteg halak vizsgálatahalkezelésszaktanácsadás

Figyelmünket minden érdeklődőnkre kiterjesztjük!

Keressen minket telefonon (20) 80 20 100 vagy
kérje visszahívásunkat!