Vízkezelés alapok

Vízkezelésről alap tudnivalók


A víz a tó lelkének a tükre.
Ha zavarosnak tapasztaljuk vegyük át részletesen az alábbiakat és cselekedjünk!

Koi Mánia


Tartalomjegyzék:

Vízcserék

Beszerzendő víztesztek

Tavunk hőmérséklete

A zöld víz és az UV

Vízcserék

JBL OxyPond
JBL OxyPond

A részleges vízcsere csökkenti a vízben oldott anyagok koncentrációját, de teljesen nem tünteti el őket. A tó teljes leeresztését és újratöltését csak végszükség esetén alkalmazzuk. Az algáktól zöld víz problémáját például a teljes vízcsere csak rosszabbá teszi. Ha valaminek a koncentrációját csökkenteni akarjuk, a legkíméletesebb mód gyakran, kis mennyiségű víz cseréje. Ne feledjük, hogy a vízcsere a káros anyagok mellett a hasznosakat is ugyanolyan arányban csökkenti. Vízcserének nevezzük, amikor a tóból valamennyi vizet leeresztünk, majd friss vízzel feltöltjük. Nem jó módszer a tóra történő „rátöltés”, amikor is a fölösleges vizet hagyjuk elfolyni. A vízben oldott anyagok koncentrációja szempontjából nem számít vízcserének az elpárolgott víz pótlása.

Példa a megfelelő vízkezelésre

Szeretnénk a só mennyiségét felére csökkenteni. Az alábbi módszerek nagyjából ugyanazt az eredményt adják:
a. 10%-os vízcsere hét alkalommal.
b. Egy 25%-os és négy 10%-os vízcsere.
c. Két 25%-os, majd egy 10%-os vízcsere.
d. Egy 50%-os vízcsere.

A feladat sürgősségétől függően, a legjobb megoldás mindig a leghosszabb idő alatt, legtöbb alkalmat magában foglaló vízcsere-sorozat. Az egyetlen dolog, amit nem lehet egyszerűen vízcserével megváltoztatni, a víz pH-ja. Ennek változása ugyanis függ a tóvíz pH-jától és alkalitásától valamint az újratöltéshez használt víz ugyanezen jellemzőitől. Ha a tó vizéhez magasabb pH-jú vizet adunk, az fel fogja emelni a tó pH-ját, de nehéz megjósolni, hogy mennyivel. A tó vizének heti-kétheti 5-10%-os cseréje mindenkinek ajánlott, mivel sokféle olyan anyag gyülemlik fel a vízben, melynek eltávolítására ez az egyetlen mód. Az 5% kisebb tavakra (2000 liter alatt), a 10% a 20.000 liter fölöttiekre vonatkozik. Csapvíznél ne felejtsük el a klór eltávolítását. Ügyeljünk rá, hogy ne felejtsük ott a feltöltés alatt álló tavat, nehogy kisebb árvíz fogadjon bennünket.

Pond Check gyorsteszt
Pond Check gyorsteszt

Beszerzendő víztesztek

Rendkívül fontos, hogy minél pontosabban tisztában legyünk a tavunkban (plusz a szűrőkben, konverterekben) lévő víz mennyiségével. A kémiai szerek nem megfelelő adagolása katasztrofális következményekkel járhat. Soha ne becsüljük a mennyiségeket, mérjük ki pontosan az adagot. Ne keverjük össze a víz minőségét a víz tisztaságával. A kristálytiszta víz tartalmazhat olyan összetevőket, melyek halálos mérgek a halak számára (pl. klór). A zöld víz – melyet a túlzott alganövekedés okoz – károssága a halakra nem bizonyított, bár a tó tulajdonosa biztos, hogy nem örül neki. A víz tisztaságából tehát a víz minőségére nem, maximum a mechanikai szűrőrendszer hatékonyságára lehet következtetni.

Fontossági sorrendben az alábbi teszteket feltétlenül szükséges beszereznünk:

1. pH
2. Ammónia
3. Nitrit
4. Hőmérő

Jó ha van:
5. Alkalitás (vagy karbonátkeménység)
6. Sótartalom
7. Nitrát
8. Vízben oldott oxigén

Nem szükséges:
9. Klór
10. Vízkeménység

Tavunk hőmérséklete

JBL Tó hőmérö
JBL tóhőmérö

A hőmérő minden tó fontos tartozéka. Célszerű könnyen leolvasható helyen lebegtetni. Ügyeljünk rá, hogy a hőmérő nagyobb legyen, mint amit halaink le tudnak nyelni.

Ideális vízhőmérséklet: 20–25 °C
Elfogadható vízhőmérséklet: 2–30 °C

A tó hőmérséklete késéssel ugyan, de követi a környezetéét. A tűző napsütésnek kitett tó nagyobb hőmérsékleti változásokon megy át 24 óra alatt, mint az árnyékolt. A tiszta éjszakai
égbolt jelentős mennyiségű hőt vonhat el egy kis tótól és akár a levegő hőmérséklete alá is csökkentheti annak hőmérsékletét.
A biológiai és kémiai események általában gyorsabban történnek magasabb hőmérsékletű, illetve kisebb méretű tavakban. Minden 5 °C hőmérséklet emelkedés megduplázza a biológiai aktivitást. Az ammónia mérgező hatása erősödik, a vízben oldható oxigén mennyisége csökken a hőmérséklet emelkedésével. Bár vannak rá példák, hogy koik túléltek 37 °C-os vizet, a 24 fokra szoktatott halak halálozási rátája jelentősen megnő 29 °C felett. 26°C felett extra levegőztetésre van szükség. 12 °C alatt a koik antitest-termelése leáll és 7 °C alatt a hibernációhoz hasonló állapotba kerülnek. A biokonverter baktériumainak szaporodása 5 °C alatt szűnik meg.

A zöld víz és az UV

Oase algaháló
Oase algaháló

Egyes tótulajdonosok életét talán legjobban megkeserítő dolog, amit a köznyelv vízvirágzásnak vagy algavirágzásnak nevez. Van akinél állandóan fennáll, van akinél csak tavasszal fordul elő és egy szűk réteg még soha nem találkozott vele. Állítólag a halakat nem zavarja a dolog, de ezt nehéz eldönteni, mivel nem látjuk őket. Számos cikkben találhatók különféle magyarázatok és a kereskedelemben is sokféle kémiai „varázsszer” és mechanikus eszköz kapható a zöld víz kitisztítására.

A zöld vizet a vízben lebegő phytoplanktonok okozzák. Ezek a mikroszkopikus élőlények (átlagos méretük 15 mikron, 0.0015 cm) az algák családjához tartoznak. Minden tóvízben
található belőlük valamennyi, a kristálytisztának tűnő vízben egyszerűen csak kevesebb van.

Az alábbi állítások némileg vitathatónak tűnhetnek, de sokévi kísérletezés eredményei. Végkövetkeztetésünk szerint a biokonverterben aerob baktériumok egy harmadik csoportja is él, mely elfogyasztja az elpusztult algákat, kibocsátva közben egy enzimet, ami valószínűleg az emésztéshez szükséges. Az enzim fölöslege a vízzel együtt visszakerül a tóba, ahol további algamennyiséget pusztít el.

JBL AlgoPOnd Green
JBL AlgoPOnd Green

Az enzim több algafaj ellen is hatékonynak tűnik. Legkevésbé a nem állandóan víz alatt lévő, illetve a magas átfolyási rátával rendelkező részeken hatékony. Ennek a valószínű oka, hogy az algáknak bizonyos ideig érintkezniük kell vele, hogy hathasson. Az elemzések megmagyarázni látszanak, hogy a természetes tavak és óceánok kutatása során keletkezett tudományos eredmények miért nem működnek a viszonylag zárt rendszernek számító kerti tavak esetében.

Nézzünk két szokásos hiedelmet

Hiedelem: az algavirágzás a vízben található különféle tápanyagok (nitrátok, foszfátok) mennyiségével korrelál.
Tények: nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy lenne összefüggés. Ellenkezőleg, az átlagos tóban a tápanyagszint általában olyan magas, hogy az az érthetetlen, hogy miért nincs állandó algavirágzás. A laborelemzések állandóan magas tápanyag koncentrációt mutatnak, amely egy erős algavirágzás után még emelkedik is.

Hiedelem: a tó árnyékolása megakadályozza az algavirágzást.
Tények: az algáknak valóban szükségük van fényre a növekedéshez és szaporodáshoz, de minimális mennyiségű fény elegendő. A kísérletekben a napfény 90%-os csökkentése esetén is jelentős alganövekedés volt tapasztalható. Számos olyan tóra van példa, melyek erősen árnyékoltak és mégis zöldek, és az ellenkezőjére is. Sikeresen akadályozta az alganövekedést a víz átlátszatlan műanyaggal történő letakarása, de ez nyilvánvalóan nem alkalmas hosszú távú megoldásnak. A tó árnyékolása ettől függetlenül javasolt a hőmérséklet jobb szabályozása érdekében.

Mi akkor a megoldás? Úgy tűnik, a megfelelően méretezett biokonverter és a helyesen beállított átfolyási arány. A konverternek elég nagynak kell lennie, hogy ezt a harmadik baktériumcsoportot – melynek lényegesen több helyre van szüksége, mint a másik kettőnek – eltartsa.

Osaga fonal alga írtó
Osaga fonal alga írtó

Két fő szabály létezik tehát a vízkezelésre

1. a tó vizét naponta többször (a legjobb óránként) át kell forgatnunk a konverteren.
2. a szűrő keresztmetszetének minden 0.1 négyzetméterére óránként 570 liter (150 gallon) víz jusson. Például egy 5700 literes tónál óránként 5700 liter vizet kell a szivattyúnak átfolyatni a szűrőn és a bioszűrő keresztmetszete 1 négyzetméter kell, hogy legyen. A szűrőanyag vastagsága annak fajtájától függ.

A nyomás alatt lévő szűrőkben általában nincs elég hely e harmadik baktériumkolónia számára. Ezért ezeknél a tavaknál szinte mindig szükséges az UV szűrő használata. A jól méretezett UV szűrő igen hatékony, de csak a lebegő algáknál. Arra is mutatnak jelek, hogy az UV sugárzás megszünteti, vagy legalábbis lecsökkenti az algaölő baktériumok enzimtermelését.

Az UV lámpa

 • Aqua-Tech UV Tron
  Aqua-Tech UV Tron 9 AKCIÓS ÁRA: 26.990 Ft

  Működtetése egyszerű és biztonságos

 • Évente cserélni kell az izzót, lehetőleg minden szezon kezdéskor
 • Nagyon fontos a hatékonyság szempontjából a megfelelő lámpa méret kiválasztása
 • A halak gyógyszerezésénél (és egyéb termékek használatánál pl. fonalas alga irtó – leírás ezt tartalmazza) meghatározott időre ki kell kapcsolni, mert a gyógyszer alkotó elemeit is károsítja ill. elpusztítja
 • A kvarc üveg védi az izzót az áthaladó víztől, hogy ne következzen be rövid zárlat
 • Az izzó cseréjénél ügyeljen a törékeny kvarc üveg védelmére, és tisztítsa meg a szennyeződésektől, ellenőrizze a tömítő gyűrűket
 • Ügyeljen rá, hogy ne túl nagy átfolyással közlekedjen a víz a lámpán keresztül különben nem lesz hatékony a sterilizálás
 • Mindig a szűrő elé telepítsük ezzel is elősegítve a szűrésünk hatékonyságát

További ajánlott oldalak:aranyhalak2
szaktanácsadáshogyan vásároljunk – szállítás

Figyelmünket minden érdeklődőnkre kiterjesztjük!

Keressen minket telefonon (20) 80 20 100 vagy
kérje visszahívásunkat!